Dewaele Vastgoedgroep staat voor een nieuwe sprong vooruit. De komende vijf jaren wil de grootste onafhankelijke vastgoedmakelaar van het land zijn 43 kantoren met 30 nieuwe locaties uitbreiden in Vlaanderen en Brussel. “Wij geloven in de kracht van advies in een netwerk van lokale aanwezigheid. Zo willen we voor onze klant een echte levenspartner zijn in vastgoed voor wonen en ondernemen”, zegt CEO Sofie Spriet.
Sinds 1 september leidt Sofie Spriet (37) de dagelijkse werking van Dewaele Vastgoedgroep. Filip Dewaele, zoon van stichter Pol Dewaele die in 2007 overleed, ruilde na 14 jaar zijn functie van CEO voor het voorzitterschap. Spriet kwam in 2013 bij de groep als head of legal en werd in 2015 COO. De evolutie in het management typeert de ambitieuze groeistrategie die wordt gedragen door mensen. Dat bevestigt het certificaat ‘Great Place To Work’ dat Dewaele Vastgoedgroep in november als eerste vastgoedmakelaar in ons land binnenhaalde.
“Wij zijn geen fabriek met producten en voorraden. De expertise van de mensen is ons grootste kapitaal. We zijn ongelofelijk enthousiast dat in de bevraging maar liefst 95% van de medewerkers onze groep een ‘Great Place To Work’ noemde. Het is pas wanneer zij tevreden zijn dat ze de klanten tevreden kunnen stellen, en aldus het bedrijf doen bloeien en groeien”, zegt Spriet.
Sinds de start met één kantoor in Brugge in 1984, ontstond de grootste onafhankelijke vastgoedmakelaar van het land met inmiddels 250 medewerkers en 43 kantoren in eigen beheer. “Founding father Pol Dewaele heb ik helaas nooit persoonlijk kunnen ontmoeten. Maar zijn DNA zit nog steeds in de groep. In alle kantoren hangt zijn basisprincipe uit: beloof alleen wat je kan doen en doe wat je belooft. Dit kenmerkt de waarden waar wij voor staan en waar we hard voor werken.”
De vastgoedsector moet voortdurend met zijn tijd meegaan. “Door de ontwrichting van de wereldwijde economie en samenleving sinds de coronapandemie, is de markt wat oververhit. Momenteel zijn vraag en aanbod niet in evenwicht, zowel op de particuliere markt als in onze divisie voor bedrijfsvastgoed Turner. Voor retail versnelde corona de invloed van e-commerce, waardoor handelsruimtes in winkelstraten het moeilijker kregen. Op de kantorenmarkt speelt de impact van thuiswerken en veel landschapskantoren zijn niet aangepast aan de nieuwe trend van online vergaderen. De verkoop en verhuur van industriële ruimtes daarentegen beleeft een topjaar: de economie in Vlaanderen viel niet stil, de gevreesde golf aan faillissementen bleef uit en nu surfen we mee op de wereldwijde heropleving.”
De dienstverlening gaat verder dan de stenen. “We waren al langer actief in het begeleiden van overnames van handelszaken van a tot z. De jongste drie jaar plaatsten we nog heel wat nieuwe initiatieven in de markt. Bijvoorbeeld een vastgoedverzekering, een afdeling private banking voor het vastgoed waarbij we patrimonium screenen, optimaliseren en beheren, alsook een online platform voor mensen die hun woning liever zelf verkopen met wat digitale hulp van onze experten. Al deze diensten vormen topkwaliteit in elke levensfase waarin onze klanten met vastgoed in aanraking komen. Naast elke vastgoedexpert staat een multidisciplinair team van financiële, fiscale en juridische specialisten klaar. Dit helpt om onze missie te bereiken: zoveel mogelijk mensen levenslang succesvol maken met hun vastgoed.”
Dewaele Vastgoedgroep wil de komende 5 jaar groeien van de huidige 43 naar meer dan 70 kantoren. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld de banken die kantoren sluiten, geloven wij in het cruciale belang van een lokaal netwerk in heel Vlaanderen en Brussel. Bovendien maken we meer tijd voor persoonlijk advies, door administratieve en repetitieve processen te digitaliseren en automatiseren. Zo’n verandering slaagt alleen wanneer je er iedereen bij betrekt. Hiervoor krijgen onze medewerkers permanent opleiding en worden ze ondersteund door een dertigtal collega’s in marketing, IT, HR en juridische zaken op de hoofdzetel in Izegem.”