Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Duurzame, architecturale nieuwbouw in amper 9 maanden klaar

Duurzame, architecturale nieuwbouw in amper 9 maanden klaar

RICH’L winkelcomplex is staaltje van alomvattende bouwexpertise

In het centrum van Waterloo bouwde Vanden Bussche voor vastgoedinvesteringsmaatschappij Redevco Belgium mee aan het RICH’L winkelcomplex. Het grootschalige herontwikkelingsproject gaf het bedrijf de kans al zijn expertises te tonen: van kelder- tot dak- en gevelwerken, van renovatie tot nieuwbouw, van staalconstructie tot houtskeletbouw. Dit staalkaartje werd opgeleverd in amper 9 maanden.

Redevco Belgium is voor Vanden Bussche geen onbekende. Beide bedrijven werken regelmatig samen voor tal van projecten in heel België. De herontwikkeling van het RICH’L retailcomplex in ­Waterloo was echter een bijzondere uitdaging. Niet zozeer omwille van de omvang, maar eerder door de korte uitvoeringstijd, de grote diversiteit aan materialen, het duurzame karakter en de intense samenwerking tussen de verschillende bouwpartners. Vanden Bussche nam de volledige constructie van het hoofdgebouw, het vrijstaande bijgebouw en het kleinere horecapaviljoen op het centrale plein voor zijn rekening.  

Renovatie ondergronds sprinklerbekken

De kelder onder het hoofdgebouw vormde het startpunt. Daar bevindt zich een gigantisch sprinklerbekken, dat de hele site bij brand van bluswater voorziet. Omdat het bestaande betonnen kelderdak niet stevig genoeg bleek om de nieuw geplande constructie te dragen, werd het verwijderd. Vervolgens paste Vanden Bussche de gewapende betonmuren aan, plaatste het nieuwe balken en een nieuwe betonnen afdekking in gewelven. Zo kon het dak van het bekken de vereiste belasting van 2 ton/m² wel aan. Na deze renovatie volgde de dichting van het bekken en kon de nieuwbouw van start gaan.

Het betonnen dak van het ondergrondse pomplokaal dat naast het bekken ligt, werd versterkt met een stalen constructie. Die werd binnen gebracht via een nieuwe opening in het dak, die voortaan nog kan dienen bij technische defecten. Het geheel werd afgewerkt met brandstabiele isolatie.

Het winkelcomplex RICH’L met op de voorgrond een prefab houtskeletbouw, die verhuurd is aan ING.

Een uitdagend design & build nieuwbouwproject

In het hoofdgebouw werd alle bouwkundige expertise aangewend. Er werden stalen vakwerkliggers van 4 m hoog bij 23,5 m lang geplaatst op 4 betonnen kolommen. Omwille van de eis tot demonteerbaarheid van het geheel, werden de kolommen op speciale voeten geplaatst, waardoor de bovenstructuur later kan losgemaakt worden van de funderingen. Zo kan de structuur zelfs elders een tweede leven krijgen.

De vakwerk spanten, goed voor 350 ton staal, vormen vandaag een technisch buitenterras op 5 meter hoog, waar alle technieken van de winkels zich bevinden, verscholen achter een akoestische wand. Deze structuur werd op de grond geassembleerd en met een 200T kraan op de kolommen gehesen. Een precisiewerkje.

Eenmaal de beton- en staalstructuur klaar, werd het dak afgewerkt: het kreeg een 20 cm PIR isolatie vooraleer het gedicht werd met een groendak waarop de zonnepanelen geplaatst werden. Om zeker te zijn dat de structuur de dakconstructie aankon, werden alle berekeningen op voorhand kritisch bekeken en gedubbelcheckt door een ­ingenieursbureau.

Naast de beton- en staalstructuur stond Vanden Bussche ook in voor de gevels. Die hebben een uitzonderlijk hoge afwerkingsgraad door een combinatie van verschillende duurzame materialen: van beton- en sandwichpanelen tot hout, trekmetaal en gekleefde steenstrips. Alle materialen tijdig ter plaatse krijgen in een uitdagende markt­conjunctuur was een huzarenstukje en vroeg een sterk staaltje plannen, coördineren en afspraken maken met alle andere aannemers op de RICH’L werf. 

Een CO2-neutraal gebouw met een Excellent BREEAM-score

De gevels weerspiegelen het duurzame karakter van het gebouw. Elke gevel is voorzien van 30 cm rotswol en een gelijkwaardige milieuvriendelijke isolatie. Daarmee is dit project beter geïsoleerd dan gevraagd. Nele Schelfhout blikt daarom tevreden terug: “Het was een intense samenwerking tussen alle partijen, maar omdat iedereen dezelfde drive en hetzelfde enthousiasme had om ervoor te gaan, hebben we uiteindelijk op tijd een op-en-top duurzaam project neergezet.”

Het hoofdgebouw werd zoals voorzien na 9 maanden casco opgeleverd en biedt ondertussen onderdak aan 4 winkels: Intersport, 4 Murs, Ville Neuve en, op de eerste verdieping, binnenspeeltuin Komini. Een vrijstaande prefab houtskeletbouw is inmiddels verhuurd aan ING. 

Sterke cijfers

Bebouwde oppervlakte: 6200 m² (1020 m² verdiepingsvloeren)

Voor dak en plafonds:

  • 200 m² akoestische panelen
  • 480 m² brandwerende Heraklith plafondisolatie

Voor de gevels:

  • 1244 m² sandwichpanelen met 30 cm rotswol
  • 780 m² houten gevelbekleding ‘dura patina’ met 30 cm rotswol
  • 800 m² strekmetaal voorzien van dubbele nooddeuren in strekmetaal
  • 1100 m² steenstrips
  • 190 m² Trespa panelen (paviljoen 2)
  • 300 lopende meter Alucobond rond ramen en 230 m² luifels

Witte architectonische betonplinten onder de ramen en aan de ­inkomsbogen

Eye-catcher op de promenade: betonnen RICH’L logo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?