Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Stijging huurprijzen creëert opportuniteiten voor investeerders
Geert Berlamont van Dewaele Vastgoed: “Ga niet overhaast te werk en stippel een toekomstvisie uit.”

Stijging huurprijzen creëert opportuniteiten voor investeerders

De residentiële huurmarkt is oververhit. Zo neemt de krapte op de huurmarkt toe en blijven de huurprijzen verder stijgen. Dat is een tegenslag voor kandidaat-huurders, maar voor wie wil en kan investeren, biedt het opportuniteiten. Dewaele Vastgoedgroep pleit evenwel voor realisme. “Vastgoed is en blijft een goede investering, maar bij het verhuren van een pand komt wel wat kijken. Alles hangt af van je persoonlijke situatie en je ambitie”, stelt Geert Berlamont van Dewaele. 

Meer huurders en minder panden: dat is de harde conclusie van de jaarlijkse huur­barometer van Dewaele Vastgoedgroep. Uit een analyse van 9500 residentiële verhuurcontracten die tussen 2018 en 2023 werden afgesloten, blijkt dat het spanningsveld op de huurmarkt blijft toenemen. Waren er twee jaar geleden gemiddeld 12 bezoekaanvragen voor een huurpand, dan liep dat aantal het voorbije jaar op tot 27. “En aangezien elke woning maar één keer verhuurd kan worden en het aanbod verkleint, zal de druk op de huurmarkt alleen maar toenemen”, stelt Geert Berlamont. 

Op bedrijvencampus “Walle” in Kortrijk staan nieuwbouw kmo-units, reconversie units en gerenoveerde kantoren te koop.

Iedereen is het erover eens dat er iets moet veranderen. “Er moet meer aanbod komen en dan kijkt men al snel naar de privémarkt. Alleen staan eigenaars vandaag niet te springen om in vastgoed voor verhuur te investeren. Nochtans blijft vastgoed, in tegenstelling tot andere beleggingen, vrij waardevast en levert het na kosten een rendement van gemiddeld drie procent op. Daarenboven is het ook inflatiebestendig. Dat wil zeggen dat de huurprijzen de inflatie volgen.” Uit het marktonderzoek van Dewaele blijkt dat die huurprijzen het voorbije jaar gemiddeld 7,8 procent stegen. “Dat levert dus een direct rendement voor de eigenaar op.”

Daarnaast zorgt de huidige economische situatie ervoor dat er steeds meer kwalitatieve huurders op de markt zijn. “Voor elk huurpand zijn er veel kandidaten. Daardoor sta je als eigenaar in een sterke positie en heb je de luxe om te kiezen wie je als huurder neemt”, gaat Geert verder. “Dat principe geldt bovendien ook voor bedrijfsvastgoed, waar kwalitatieve bedrijfsgebouwen goed in de markt liggen, omwille van de fiscale voordelen. Zo kan in vele gevallen de btw gerecupereerd worden en betaalt de huurder hier alle gemene kosten, inclusief de onroerende voorheffing.”

Geen zwart-witverhaal 

Alles wijst er dus op dat investeren in vastgoed voor verhuur vandaag een goede en veilige keuze is. “Maar daar valt toch een kanttekening bij te maken”, gaat Geert verder. “Er zijn bijvoorbeeld de vele verplichtingen waaraan een eigenaar moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de renovatieverplichting, die stelt dat alle woningen of appartementen die na 2023 zijn aangekocht met label E of F gerenoveerd moeten worden. Daarnaast is er ook nog de asbestinventaris en het conformiteitsattest. Allemaal zaken die de woonkwaliteit ten goede komen, maar bijkomende inspanningen vragen.”

Kwalitatieve bedrijfsgebouwen liggen goed in de markt, dus dan zijn nieuwbouw kmo-units bijzonder interessant als investering.

En net dat traject ontzien veel eigenaars zich, waardoor sommigen eerder kiezen voor een verkoop. “Nochtans hebben eigenaars ook de keuze om hun pand in beheer te geven. In ieder geval zullen private verhuurders een vitale rol in het divers en toegankelijk houden van het aanbod blijven spelen, maar zal ook de overheid initiatieven moeten nemen om het probleem op te lossen.” 

Wat de nabije toekomst ook brengt, Dewaele raadt eigenaars aan om niet overhaast te werk te gaan. “Het is belangrijk dat ze een toekomstvisie uitstippelen en bij Dewaele hebben we de experts in huis om hen daarin te begeleiden. Daarbij houden we steeds rekening met de persoonlijke situatie en het beschikbare budget om op die manier het hoogste rendement uit hun investering te halen”, aldus Geert Berlamont. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details