Er zijn heel wat redenen om functieprofielen uit te werken. Zonder goed doordachte functieprofielen loop je het risico op een mismatch bij het aanwerven van medewerkers, kennen medewerkers hun verantwoordelijkheden vaak niet voldoende, zijn er frustraties bij medewerkers over hun verloningsperspectief, enzovoort. Een helder en scherp opgesteld functieprofiel is hét werkinstrument bij uitstek om jouw HR-beleid kwalitatief en objectief vorm te geven. HR-adviseur Lara Rousseeuw reikt zes belangrijkste drijfveren aan om ermee aan de slag te gaan.
1. Je vindt gemakkelijker medewerkers
Wat is het belang van een goed geschreven vacaturetekst en functieprofiel? “Een vacaturetekst is een wervende omschrijving van de jobinhoud en de daarbij horende talenten en kwaliteiten. Hoewel een vacaturetekst bij voorkeur minder uitgebreid is en een meer dynamische en enthousiasmerende stijl heeft dan een functieprofiel, kan het functieprofiel toch een sterk instrument zijn om correcte en gerichte informatie te genereren. Zo trek je meteen de aandacht van de juiste kandidaten”, verklaart Lara.
“Functieprofielen tonen welke kennis en vaardigheden je reeds in huis hebt maar geven ook inzicht in welke profielen nog ontbreken in je team. Het geeft je een duidelijk beeld van wie je nog dient aan te trekken.”
2. Je selectieprocedure verloopt een stuk vlotter
Het succesvol selecteren van een nieuwe medewerker begint met een zorgvuldig opgesteld functieprofiel. “Een helder omschreven functieprofiel geeft een selectiegesprek structuur, waardoor de objectiviteit verhoogt. Dankzij een functieprofiel weet je vooraf goed waar je naar op zoek bent. Het ondersteunt je bij het stellen van gerichte vragen om te achterhalen of een kandidaat aan de verwachtingen voldoet”, gaat Lara verder.
3. Je geeft nieuwe medewerkers duidelijkheid
Duidelijk omschreven functieprofielen zorgen voor een betere integratie van nieuwe medewerkers binnen de onderneming. “Via een duidelijk omschreven functieprofiel weten nieuwe medewerkers snel wat van hen verwacht wordt en waar zij naartoe kunnen groeien.”
4. Je brengt orde en structuur in je onderneming
Het functieprofiel is de basis voor interne communicatie. Door het uitwerken ervan denk je na over welke opdrachten bij welke functie dienen te horen. Je zoekt naar een zo logisch en efficiënt mogelijke verdeling van taken en bevoegdheden.
“Duidelijk communiceren over de opgestelde functieprofielen voorkomt dat zaken dubbel worden gedaan of dat er taken zijn waar niemand voor verantwoordelijk is. Collega’s weten ook bij wie zij terecht kunnen met hun vragen of problemen. Je haalt een enorme efficiëntiewinst.”
5. Je ervaart meer comfort bij het voeren van evaluatiegesprekken
“Functieprofielen bieden houvast bij het voeren van evaluatiegesprekken. Een beoordelingsmethodiek gekoppeld aan goed doordachte functieprofielen zorgt voor uniformiteit en een hoge graad van objectiviteit”, weet Lara.
Door verantwoordelijkheden en vaardigheden helder en objectief te definiëren, weet de medewerker waarop hij beoordeeld zal worden. De opleidingsnoden worden zo in kaart gebracht en medewerkers krijgen de kans om zichzelf doelgericht verder te ontwikkelen. Daarnaast voelen leidinggevenden zich meer comfortabel met een gestructureerde en objectieve leidraad in handen.
6. Het opzetten van een coherent loonbeleid wordt een stuk eenvoudiger
Door functieprofielen binnen je onderneming te delen, bied je loopbaanperspectieven. Wanneer functieprofielen aan een verloningsstructuur gekoppeld worden, is het voor jouw personeel duidelijk hoe ver zij kunnen doorgroeien in loon.
“Een mooi carrièrepad, bestaande uit loonopbouw en persoonlijke ontwikkelmogelijkheden, motiveert je medewerkers om bij jouw onderneming aan de slag te gaan en daar ook te blijven”, concludeert Lara.
Geprikkeld om ook heldere functieprofielen uit te werken? De Titeca pro experts staan klaar om jou hierbij te ondersteunen.
Neem dan rechtstreeks contact op met Titeca.
Contact opnemen