Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Technologiefestival Flanders Technology & Innovation terug van weggeweest
In de immersieve muziektempel “Club of the Future” in Kortrijk komen tijdens FTI artiesten als Amber Broos en Goose langs.

Technologiefestival Flanders Technology & Innovation terug van weggeweest

Na bijna 25 jaar is Flanders Technology & Innovation terug van weggeweest. Deze keer koos de Vlaamse overheid ervoor om op 6 locaties nieuwe technologieën en innovatie in de kijker te zetten: Hasselt, Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Leuven krijgen in maart elk hun eigen inspiratiefestival. Business Vlaanderen neemt alvast het programma in Gent en Kortrijk onder de loep. 

De poster waarop een mensen- en robothand elkaar de hand schudden: veel Vlamingen herinneren zich nog het sprekende campagnebeeld ter aankondiging van de internationale technologiebeurs Flanders Technology International. De beurs bracht eind jaren ‘80 vertegenwoordigers uit de industrie, de overheid en het onderwijsveld samen om antwoorden te vinden op de uitdagingen van de derde industriële revolutie. Intussen zijn we ruim 30 jaar verder en zijn de uitdagingen er niet minder op geworden. 

“Vlaanderen is top in de wereld en via Flanders Technology & Innovation willen we ons andermaal op de kaart zetten als technologie­laboratorium. De oplossingen voor uitdagingen zoals klimaat en mobiliteit zullen immers van innovatie moeten komen”, stelt Vlaams minister-president Jan Jambon. “We zetten hoog in, want naast de evenementen die we initiëren, zal FTI ook een vervolg krijgen in de onderneming die we recent met zeven bedrijven hebben opgericht. Het doel is om Europese leider te worden in het ontwikkelen van technologische en digitale oplossingen, met data als belangrijkste grondstof.”

Dorien Van Steenberge, Festival Lead bij FTI Gent: “Het Wintercircus wordt de hotspot van de festiviteiten.”

Magische wandeling in Gent

Het initiatief wordt concreet gemaakt met zes festivals en een Open Technologie- en Innovatiedag in de tweede helft van maart. Gent krijgt de eer om de spits af te bijten. “Een logische keuze, want FTI keert op die manier terug naar waar het allemaal ooit begon”, stelt Dorien Van Steenberge, Festival Lead bij FTI Gent. “Na de officiële opening van FTI in Gent in het weekend van 16 en 17 maart krijgen bezoekers de kans om tijdens de magische wandeling ‘The Expo’ het pas gerenoveerde Wintercircus te ontdekken. Via installaties, projecties, soundscapes gemaakt door Dijf Sanders en artefacten uit verschillende stedelijke musea leren ze niet enkel de geschiedenis van het gebouw kennen, maar krijgen ze ook een beeld op de toekomst door baanbrekende innovaties en technologieën van zo’n 10-tal bedrijven.”

Daarnaast is er ook een reeks inspirerende lezingen voor iedereen. Overdag is dat voor een professioneel publiek tijdens The Summit, ‘s avonds voor iedereen die geïnspireerd wil worden tijdens The Talks. Dorien Van Steenberge: “Verschillende experts in innovatie, wetenschappers, ondernemers en opinieleiders komen langs om te praten over hoe je een betere versie van jezelf kunt zijn. Daarmee leggen we meteen ook de link naar onze thema’s biotech en health tech. In die materie is Gent wereldklasse.” 

Valerie Hellebuck leidt de organisatie van FTI Kortrijk in goeie banen.

Immersieve beleving in Kortrijk

Ook in Kortrijk gaat het evenement op 16 maart van start. “De keuze voor Kortrijk als locatie mag niet verbazen, want de voorbije jaren hebben we ons, vanuit startersincubator Hangar K, echt op de kaart gezet als innovatieve gaming- en edtechhub”, stelt Valerie Hellebuck, manager FTI bij Hangar K. “Bij ons zullen bezoekers de mogelijkheden van gametechnologie verder kunnen verkennen en ontdekken ze wat haar toegevoegde waarde kan zijn.”

Verder is het vooral uitkijken naar ‘Club Of The Future’. “In deze immersieve muziektempel willen we bezoekers tonen hoe het nachtleven van de toekomst er zal uitzien. Dat doen we met spectaculaire visuals, projecties en topartiesten als Amber Broos en Goose. Daarnaast, voor wie het liever iets rustiger aan doet en zich vooral wil laten inspireren, zijn er de interactieve experiences die zich richten op de toekomst van leven, leren en werken”, besluit Valerie Hellebuck. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details