Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Mee bouwen aan een betere wereld, dat is fantastisch!”
Steven Sanders en Lieven Hollevoet: “Onze ambitie is een batterijloze toekomst, waarbij we energie steeds meer uit onze omgeving halen.”

“Mee bouwen aan een betere wereld, dat is fantastisch!”

Roeselaarse ingenieurs maken producten slimmer en energiezuiniger

Quicksand, het ontwerpbureau voor micro-elektronica uit Roeselare dat producten slim(mer) maakt, viert dit jaar zijn 10de verjaardag. Slim betekent een zeer laag energieverbruik, intelligent en in staat om verbinding te maken met een verscheidenheid aan apparaten. De technologie van oprichters Steven Sanders en Lieven Hollevoet wordt gebruikt in de industrie, in medische toepassingen en in consumentenproducten. 

Steven Sanders en Lieven Hollevoet begonnen hun carrière bij het Leuvense onderzoekscentrum imec. Daar lagen ze mee aan de basis van verschillende patenten voor draadloze communicatie. “Maar onze ambitie reikte verder. Van bedrijven kregen we steeds vaker de vraag: we zoeken ingenieurs die innovatieve, slimme producten voor ons bouwen, kunnen jullie dat?”, vertelt Steven. “Natuurlijk konden we dat! We voelden de nood, en we zagen dat de tijd en de markt er klaar voor waren. Zo is Quicksand ontstaan.”

De focus ligt op miniaturisatie, optimalisatie van het energieverbruik en draadloze communicatie. “De bedrijven waarmee we samenwerken, zijn vaak innovatieve start-ups die op zoek zijn naar technologie om een slim product te bouwen”, geeft Lieven Hollevoet aan. “Of bestaande bedrijven die al een afzetmarkt hebben. Zij beschikken over passieve producten die niet communiceren met de buitenwereld of waar nog geen elektronica in verwerkt zit.”

Van slimme kranen tot slimme steden

De toepassingen zijn eindeloos. In opdracht van Hydroko ontwikkelde Quicksand de elektronica voor een slimme waterkraan die meterstanden draadloos kan doorgeven aan de watermaatschappij of die bij een lek vanop afstand dichtgedraaid kan worden. Dankzij zijn ervaring in toepassingen met een laag energieverbruik kan het bedrijf een batterijlevensduur van 16 jaar garanderen. Lieven Hollevoet: “Intussen werken we aan een tweede versie van de kraan, met extra sensoren. Zo detecteren we snel lekken op straatniveau, die je anders maar opmerkt als er een groot zinkgat ontstaat. Zo gaan we vervuiling en verspilling tegen.”

Ook steden worden alsmaar slimmer. Voor smart cities is Quicksand eveneens een gegeerde partner. “Steden willen graag mee zijn met de nieuwe technologie. Met WVI, de West-Vlaamse Intercommunale, hebben we slimme monitoringsystemen voor waterbeheer ontwikkeld. In onze eigen stad Roeselare zijn we betrokken bij projecten met artificiële intelligentie voor slim verkeers­beheer”, aldus Steven Sanders. 

Wat alle klanten van Quicksand met elkaar gemeen hebben, is dat ze zelf innovatoren in hun sector zijn. “Onze klanten willen op het gebied van technologie, security, elektronica en duurzaamheid naar een hoger niveau gaan. Zo zijn we betrokken bij de productontwikkeling voor Mobility Plus, dat een slim ecosysteem van laadpalen en zonnepanelen uitrolt, tot het ontwerp van de cockpit van een innovatieve speed pedelec voor Specter.”

Quicksand zoekt nog nieuwe elektronica ingenieurs om zijn team uit te breiden.

De ingenieursdroom

Duurzaamheid is geen holle frase voor Quicksand. “Onze ambitie is een batterijloze toekomst, waarbij we energie steeds meer uit onze omgeving halen”, vertelt Steven. “We hebben de term ‘debatterisatie’ zelfs al getrademarked. Van een engineering bedrijf worden we meer en meer een innoverend cleantech bedrijf. Onze klanten steunen ons in die visie.” 

Lieven Hollevoet: “Iedere ingenieur wil toch graag onderdeel zijn van de verbetering van de wereld? Klanten ontzorgen, consumenten het leven gemakkelijker maken en een doorgedreven milieubewustzijn, dat is deel van de maatschappelijke meerwaarde van onze onderneming. Dat je met je computer, de juiste componenten en de juiste software een idee kunt omzetten in heel concrete en slimme toepassingen, dat is pure magie!” 

In maart dit jaar wordt tien jaar Quicksand gevierd. Dat doen Steven en Lieven samen met hun klanten, partners en families. “We zijn een microbedrijf met vijf ingenieurs, maar als je het hele ecosysteem errond bekijkt is de wolk heel groot”, stellen Steven en Lieven. En die wolk mag gerust nog groeien. “Voor ons team zijn we op zoek naar de systeem­architecten van de toekomst met een passie voor elektronica. Mensen die creatief uit de hoek durven komen, die zich afvragen of het niet anders en beter kan. Als elektronica ingenieur zit je vaak in een nichemarkt. Maar bij ons kom je in contact met zoveel verschillende sectoren, technologieën en uitdagingen, dat is enorm verrijkend.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details