Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Welke trends rond web 3.0 moet u in de gaten houden?
Els Meyvaert gelooft sterk in de mogelijkheden van blockchain voor Industrie4.0.

Welke trends rond web 3.0 moet u in de gaten houden?

Eind 2023 trok een groep van 60 Belgische ondernemers naar de Verenigde Staten om de nieuwste ontwikkelingen rond web 3.0 te ontdekken en inspiratie op te doen voor hun eigen bedrijf. De Belgen werden in Atlanta en Miami op sleeptouw genomen door Agoria. Business Vlaanderen was er ook bij. We zetten enkele technologische trends op een rijtje die mogelijk een rol kunnen gaan spelen in uw digitale transformatie.

De allereerste stappen voor wat we vandaag kennen als “het internet” werden eind jaren ’60 gezet in de VS, onder impuls van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Computers van kennisinstellingen die aan militaire projecten werken, werden toen met elkaar verbonden via het ARPA Network. Na de doorbraak van de pc in de jaren ’80, ontwikkelde Tim Berners-Lee vanaf 1989 het concept van het World Wide Web (www), tot vandaag de wereldwijde standaard voor ­internetverkeer.

Dankzij deze open source-software werd informatie makkelijk en snel beschikbaar voor elke computer die verbinding maakt met het internet. Geleidelijk aan groeide het internet uit tot een interactief communicatiemiddel, web 2.0, waarin sociale media een grote rol vervullen. En vandaag is web 3.0 in volle ontwikkeling, waarbij websites en apps informatie op een slimme manier kunnen verwerken en zelf kunnen communiceren. Dat is te danken aan technologieën zoals het Internet of Things, AI en machine learning. 

De nieuwe VR-bril van Magic Leap is licht en comfortabel.

Spatial computing

Spatial computing is de doorontwikkeling van wat we vandaag al kennen als virtual of augmented reality. Met nieuwe, lichtere brillen en performantere software wordt het mogelijk om de digitale wereld veel beter te integreren in wat je in werkelijkheid ziet. In Miami presenteerde het bedrijf Magic Leap zijn nieuwste headset, uitgerust met software voor augmented reality. Het toestel werd door de Amerikaanse overheid al goedgekeurd voor gebruik in ziekenhuizen. 

Daniel Diez: “We versmelten digitale informatie visueel met de reële wereld. Je kunt bijvoorbeeld rond een digitaal object stappen, dat zich gedraagt alsof het fysiek in de kamer is. Comfort en gebruiksgemak stonden voorop in onze ontwikkelingen. Via handbewegingen roep je bijkomende informatie op. Intelligente content geeft zo meer context aan het beeld. Je kan ook instructies geven of toestellen bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een training voor brandweerlui, die levens­gevaarlijke situaties simuleert.” 

Industrial metaverse

Over de metaverse is al heel wat inkt gevloeid. Het wordt vooral geassocieerd met een virtuele wereld waarin je kunt gamen en waarin we straks gaan vergaderen of events zullen bijwonen zonder ons fysiek te moeten verplaatsen. Microsoft stelde tijdens de trip in Atlanta zijn concept voor een industrial metaverse voor. Will Murphy, director and sales lead AI: “Wij hebben een concept klaar waarin AI, machine learning, digital twins, edge computing en mixed reality betrokken zijn. Het opent mogelijkheden om mens en machine veel beter te laten samenwerken.”

Het komt erop neer dat een volledige productieomgeving datagedreven wordt aangestuurd. “We kijken naar het verleden, trekken er lessen uit en doen voorspellingen voor de toekomst. De reële situatie en AI wisselen continu informatie uit. Daardoor kan een maakbedrijf zijn productie optimaliseren en beter inspelen op onverwachte ontwikkelingen zoals een panne of een last-minute bestelling. Mixed reality-toepassingen zullen operatoren ondersteunen en de veiligheid verhogen”, aldus Murphy.

Microsoft heeft een concept klaar voor een industrial metaverse, waarbij een productieomgeving volledig datagedreven kan worden aangestuurd.

Blockchain & tokens

Blockchain is één van de technologieën die al lang als baanbrekend wordt beschouwd. Het is het fundament van de cryptomunten, maar blockchain gaat veel ruimer. Het decentrale databasesysteem valideert en archiveert transacties. Blockchain experte Els Meyvaert: “Door fysieke objecten een digitale kopie te geven als token (een zogenaamde NFT), zal blockchain in vele industrieën toepasbaar zijn. Het systeem biedt volledige transparantie, waarbij alle transacties traceerbaar zijn. Dat is erg handig als je met veel stakeholders moet werken en je niet iedereen vertrouwt.”

Er is ook potentieel in het kader van Industrie 4.0, leerden we tijdens een sessie in het VISA Innovation Center in Miami. “We kunnen op een blockchain database ook automatisering toepassen en zo tot slimme contracten komen: daardoor kun je bepaalde afspraken versneld laten uitvoeren, zonder tussenkomst van een intermediair. Je kan het ook toepassen om workflows in een productieomgeving te automatiseren, als aan bepaalde parameters voldaan is”, besluit Meyvaert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?