Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Gorilla verovert internationale energiesector in ijltempo
Thomas Wuyts (VGD) hielp Lode Vlaminck en Joris Van Genechten om de nodige interne financiële stabiliteit te creëren voor Gorilla.

Gorilla verovert internationale energiesector in ijltempo

“Een veelzijdig adviseur met internationale marktkennis is goud waard”

Het gaat hard voor het Antwerpse softwarebedrijf Gorilla, want sinds de oprichting in 2018 verdubbelt het jaarlijks zijn omzet. Aan de basis van dat succes ligt een innovatief platform waarmee energiebedrijven cruciale data kunnen verzamelen en efficiënt verwerken. Die innovatie, gekoppeld aan een sterk financieel groeiplan, waar allround financieel dienstverlener VGD aan meewerkte, zette de toon voor de wereldwijde opmars van het bedrijf.

Vandaag is de hele energiesector in transitie. Veel bedrijven streven naar minder CO2-uitstoot en schakelen daarom over naar hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. De verscheidenheid aan energiebronnen zorgt voor een toevloed aan data, die energiebedrijven moeten verwerken om tariefformules op maat op te stellen en gerichte voorspellingen te maken. “Alleen was het maken van die voorspellingen vroeger een manueel proces dat veel tijd in beslag nam. Met onze datasoftware is dat verleden tijd”, stelt Joris Van Genechten, VP product & engineering bij Gorilla. 

Dat de vraag naar dergelijke software groot is, bewijst de uitgebreide klantenportefeuille die het bedrijf de afgelopen jaren wist op te bouwen. “Nadat we een eerste product voor een Brits bedrijf hadden ontwikkeld, werden we meteen gecontacteerd door energie­leverancier British Gas. Niet veel later volgden tal van andere grote energiebedrijven. De meeste beschikken nog steeds niet over de juiste tools. Omdat er door de intrede van digitale meters en sensoren meer en meer data gegenereerd wordt, nam logischerwijs ook de vraag naar ons product toe.”

Financieel directeur Lode Vlaminck: “Financiële rapportage werd alleen maar belangrijker nadat we in 2022 6 miljoen ophaalden bij investeerders.”

Een adviseur met marktkennis

Dat het zo snel zou gaan, had niemand bij Gorilla verwacht. De sterke groei bracht ook de nodige uitdagingen met zich mee. “Al van bij onze oprichting werd duidelijk dat we een sterk financieel plan nodig hadden. Die nood werd nog duidelijker toen we in 2022 zes miljoen euro ophaalden bij externe investeerders. Die willen natuurlijk op geregelde tijdstippen een duidelijk zicht krijgen op waar hun investering naartoe gaat”, gaat financieel directeur Lode Vlaminck verder. 

Gorilla vond in VGD een totaaladviseur die de financiële data van Gorilla kon omzetten in betrouwbare rapportering. Daarnaast onderzocht VGD ook voor welke fiscale steunmaatregelen Gorilla in aanmerking zou komen. “Vandaag bestaan er verschillende maatregelen waar bedrijven aanspraak op kunnen maken”, legt business manager Thomas Wuyts uit. “Alleen is het voor een financieel verantwoordelijke binnen een bedrijf quasi onmogelijk om ze allemaal te kennen, laat staan ze grondig te onderzoeken.”

Voor een snel groeiend bedrijf is de ondersteuning van VGD van cruciaal belang om adequaat te reageren op de uitdagingen binnen de snel evoluerende financiële wereld. Lode Vlaminck: “Zo staan ze ons bij op het vlak van maandelijkse rapportering, de automatisatie van onze accountancy-afdeling en het opstellen van aanvragen voor fiscale gunstmaatregelen. Dankzij die maatregelen konden we al een deel van onze investeringen recupereren.”

Joris Van Genechten: “Er is steeds meer energiedata beschikbaar, dus de vraag naar ons product stijgt.”

Wereldwijde ondersteuning 

Al deze maatregelen zorgden bovendien voor de nodige financiële stabiliteit binnen het bedrijf en effenden het pad voor het verdere succes, ook op internationaal vlak. “En om die groei ook in het buitenland te faciliteren, is VGD, met een sterk uitgebouwd internationaal netwerk, de ideale partij. Zo helpen we onze klanten bij het opzetten van de juiste structuren en de implementatie van een transferpricingbeleid”, stelt Thomas Wuyts. 

“Niet alleen kregen we een duidelijk zicht op de wettelijke verplichtingen per land, we zitten wekelijks ook met de adviseurs van VGD samen om te kijken hoe we onze financiële strategie verder kunnen optimaliseren. Op die manier kunnen we nog sneller inspelen op opportuniteiten. Gezien de brede dienstverlening en flexibiliteit is VGD in staat om steeds kort op de bal te spelen”, besluit Lode Vlaminck van Gorilla.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details