Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Duurzaam advies om succesvol te ondernemen

Duurzaam advies om succesvol te ondernemen

Een bedrijf uitbouwen en krachtig leiden zonder aandacht voor milieu en preventie is vandaag ondenkbaar geworden. Maar om de ambitie en visie rond duurzaam ondernemen ook in de praktijk waar te maken, is expertise nodig. Het gespecialiseerde Consultes brengt de duurzame aspecten van bedrijven in kaart en helpt realistische doelen te stellen om verder te groeien.

Griet Buyck startte in 2007 als milieuconsulente en richtte Consultes op, met iets later haar man Pascal Herman als rechterhand. Peggy Clerick sloeg ook de consultingweg in, op vlak van milieu en preventie. Dat bood perspectief. “We zaten tijdens onze ingenieursstudie samen op kot. In plaats van naast elkaar te werken, besloten we de krachten op professioneel vlak te bundelen. Zo werd Consultes geboren als milieu- en preventiepartner. Onlangs richtten we ook een aparte energiepijler op”, vertelt Peggy. 

Ondertussen leidt het drietal een team van een dertigtal consultants, elk met een technische achtergrond en met hun eigen expertise. Vanuit Kortrijk, Antwerpen en het flexoffice in Gent adviseert en ondersteunt het team ondernemingen van uiteenlopende groottes in tal van sectoren. Ook op nicheaspecten, zoals de wetgeving voor gevaarlijke producten of ISO-systemen.

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn een van de kaders om duurzaamheid in kaart te brengen.

Een pragmatisch kijk op duurzaamheid: ‘Consultes Sustainability Grid’

Elk modern bedrijf wil duurzaam ondernemen. De consument en de maatschappij verwachten niet minder. Maar nog te vaak blijft het bij woorden, ervaart Consultes. “De term ‘duurzaamheid’ wordt te pas en te onpas gebruikt. Hoe maak je die woorden als bedrijf ook waar? Daarvoor combineren we drie belangrijke pijlers: beleid, acties en rapportering. Zonder die derde stap te nemen, hebben de eerste twee stappen weinig meerwaarde. Visie en concrete daden krijgen pas betekenis door bewezen resultaten”, aldus Peggy.

Duurzaam ondernemen in de praktijk begint met een grondige screening. Die leidt tot een heldere stand van zaken. Op welke vlakken werk je al duurzaam en waar is nog veel werk aan de winkel? “Tijdens een uitgebreide audit, aan de hand van de Consultes Sustainability Grid, brengen onze experts uiteenlopende factoren in beeld: van energie­cijfers en afvalsortering tot vleermuisvriendelijke verlichting. Die aspecten krijgen een wegingsfactor mee. Het totaalcijfer geeft weer hoe goed je bezig bent als duurzaam bedrijf.”

Peggy Clerick is, samen met Griet Buyck en Pascal Herman, de drijvende kracht van Consultes.

Een duurzaamheidsrapport als handige tool

Het duurzaamheidsrapport dat hieruit voortkomt, is een handige tool om een bedrijf te profileren, naar zijn klanten en stakeholders. “Blijkt uit de audit dat er nog veel werk aan de winkel is, dan zet je beter eerst concrete acties op om je duurzaamheid te bevorderen”, weet Peggy Clerick. “Rapportering is op zich geen must, maar vergroot de meerwaarde van je denkoefening. We bekijken samen met het bedrijf meteen ook opportuniteiten en helpen concrete acties te definiëren. Bij het ene bedrijf zoomen we misschien in op het waterbeheer, terwijl een andere onderneming haar energieverbruik nog duurzamer kan maken. Verschillende charters en methodieken proberen duurzaam ondernemen in kaart te brengen. Ze hebben allemaal hun waarde, maar maken vergelijken erg moeilijk. Onze tool laat toe om op een gestandaardiseerde manier bedrijven te evalueren door middel van een eenduidig scoresysteem. Zo maken we van duurzaamheid veel meer dan een marketingterm.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details