Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Bouwonderneming Vandenbussche inspireert met baanbrekende innovaties
Recent werd in Aalter de eerste gerobotiseerde microfabriek voor modulaire woningbouw in gebruik genomen.

Bouwonderneming Vandenbussche inspireert met baanbrekende innovaties

In tijden waar de bouwsector met tal van uitdagingen geconfronteerd wordt, laat de familiale bouwonderneming Vandenbussche uit Aalter resoluut zijn innovatief karakter zien. Zo introduceerde het in 2018 als eerste een mobiele stadsbatterij, plaatste het in 2023 groene omheiningen op een werf en nam het dit jaar een gerobotiseerde microfabriek voor modulaire woningbouw in gebruik. “Onze kracht schuilt in ons innovatievermogen. Stilstaan betekent achteruitgaan”, stelt CEO Kristof Defruyt.

Familiebedrijf Vandenbussche uit Aalter is al 38 jaar actief in de bouw. De erkende klasse 8-aannemer staat in voor nieuwbouw en renovatie van zowat alle types gebouwen. Het bedrijf wordt sinds 2016 geleid door Kristof Defruyt, die – gesteund door de tweede generatie van de familie – een duidelijke visie heeft over de koers die het bedrijf de komende jaren moet varen. Voor zijn langetermijnstrategie kreeg het bedrijf in 2023 trouwens het Best Managed Companies Gold-Label van Deloitte, Econopolis en KU Leuven. “De jury prees onze duurzame visie en continue drang naar innovatie. Op die manier proberen wij ons zo goed mogelijk te wapenen voor de uitdagingen die ons te wachten staan”, stelt Kristof Defruyt.

Vandenbussche introduceerde als eerste bouwbedrijf een mobiele batterij op zijn werven.

Breathing fences

De uitdagingen waar de bouwsector vandaag mee geconfronteerd wordt, zijn alvast niet min. Zeker op vlak van duurzaamheid is er werk aan de winkel. “De sector is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Maar met eenvoudige ingrepen kan je als bedrijf al veel doen”, gaat Kristof verder. Zo introduceerde de bouwonderneming ‘Breathing Fences’ op zijn werven, of omheiningen waarin planten groeien. “De planten die we voor deze omheiningen gebruiken, kunnen koolstofdioxide opslaan en de luchttemperatuur in stedelijke omgevingen tot 2,5 graden verlagen. Daarnaast werken deze omheiningen geluiddempend en fleuren ze het straatbeeld op. Dat betekent dus ook minder hinder voor de buurt.”

Nadat ze aan het Sint-Bavohumaniora in Gent werden gebruikt, vind je de groene werfhekkens van Vandenbussche vandaag aan het ziekenhuis AZ Maria Middelares terug. “Met dergelijke projecten tonen we duidelijk ons engagement rond duurzaamheid. Dat bewezen we trouwens zes jaar geleden al, toen we als eerste een mobiele stadsbatterij, een duurzaam alternatief voor de klassieke dieselgeneratoren, op een werf installeerden.”

Kristof Defruyt: “Innovaties zijn cruciaal om de sector een duurzamere richting in te sturen.”

Gerobotiseerde afdeling voor woonunits

Intussen gebruikt Vandenbussche acht mobiele stadsbatterijen op zijn bouwwerven. Voor de installatie ervan werkt het nauw samen met andere bedrijven. Maar ook in andere projecten durft Vandenbussche over de muren heen te kijken om expertise binnen te halen. “En dat leidt tot resultaten die onze productiviteit verhogen”, gaat Kristof verder. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de Britse tech start-up AUAR. “Dankzij die samenwerking en de toepassing van hun geavanceerde technologie zijn we in staat om met robots modulaire units voor woningbouw te produceren. Dat levert niet alleen enorme tijdswinst op, waardoor we kosten besparen, maar het helpt ons ook om transparanter naar onze klanten te communiceren.”

De technologie die in de gerobotiseerde microfabriek gebruikt wordt, biedt daarnaast een antwoord op het nijpende personeelstekort. “Iedereen weet dat het vinden van geschikte arbeidskrachten vandaag een uitdaging is. Maar dankzij de robotcellen en het AI-gedreven besturingssysteem hoeven onze operatoren eigenlijk alleen nog maar het bouwproces te valideren. Daardoor kunnen we de productietijd verkorten en de werkdruk op ons personeel verminderen.”

Gezien de marges in de bouw onder druk staan, is innoveren vandaag echt een must. “Uiteraard vergt dit investeringen en heeft niet elk bouwbedrijf de ruimte die wij krijgen om te experimenteren. Desalniettemin zou dit geen enkel bedrijf mogen tegenhouden om het potentieel van nieuwe technologieën te onderzoeken. Innovaties zijn immers cruciaal om de sector een duurzamere richting in te sturen. Met Vandenbussche geven we in ieder geval het goede voorbeeld”, besluit Kristof Defruyt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details