Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Lemahieu, vertrouwde hout- en platenleverancier voor de houthandel
Mike Lemahieu: “We kiezen resoluut voor een duurzame toekomst, voor ons eigen bedrijf, onze klanten en de volledige sector.”

Lemahieu, vertrouwde hout- en platenleverancier voor de houthandel

In de jaren zestig was Lemahieu Group een van de eerste bedrijven die zich vestigde in de Gentse haven. Vandaag is het familiebedrijf een succesvolle leverancier van hout en platen, met wereldwijde afzet. Door bijkomende afwerkingen en het toevoegen van extra waarde aan het hout, beantwoordt de groep aan de noden van haar klanten. 

Voor de wereldwijde importeur van hout en platen Lemahieu Group is de locatie cruciaal. Een goede bereikbaarheid, diverse transportmogelijkheden en voldoende opslagruimte dragen dagelijks bij aan het succes van de groep. Sinds de oprichting in 1911 breidde het bedrijf zijn activiteiten steeds verder uit. Het verhuisde destijds van Kortrijk naar de haven van Gent, waar het een kleine 100.000 vierkante meter heeft, waarvan 70.000 overdekt. Daarnaast zijn er ook vestigingen in Oostende en Nederland. Zo’n 95 medewerkers leiden alles in goede banen.

De importeur vestigde zich al in 1964 in het Gentse havengebied. “Sindsdien is er veel veranderd, maar dit blijft een strategische locatie, net zoals bij onze vestigingen in Oostende en Nederland”, zegt Mike ­Lemahieu, die als zaakvoerder de vierde generatie in het familiebedrijf is.

In Gent werd een asbesthoudend dak bij Lemahieu Group vervangen door een dak met zonnepanelen. Een project in samenwerking met Stad Gent en Beauvent.

Meer dan import

De dienstverlening van Lemahieu Group beperkt zich al lang niet meer tot de import van hout en plaatmaterialen. Met diverse bewerkingen in het eigen machinepark creëert het bedrijf meerwaarde voor zijn klanten. Op de site in Oostende wordt het hout geschaafd, verzaagd, geborsteld, gedrenkt, geïmpregneerd en brandvertragend en thermisch behandeld. Al die behandelingen maken het hout breder toepasbaar.

In 2016 bundelde het bedrijf de krachten met houtimport ­Decolvenaere. De joint venture LDCwood is nog steeds de enige producent van ThermoWood in de Benelux. Vanuit de productiesite in Oostende wordt het ThermoWood ayous, fraké, vuren, grenen, es en populier verdeeld over onder andere Europa, Groot-­Brittannië, Zuid-Afrika en Noord-Amerika. 

Ook met de brandvertragende behandeling bekleedt het familiebedrijf een pioniersrol. De behandeling onder vacuümdruk maakt het hout conform aan de brandeisen voor gevel- en wandbekleding. 

Een duurzame toekomst 

De afgelopen decennia investeerde Lemahieu Group niet enkel in het assortiment. Ook de vestigingen verbeterden continu, met meer duurzaamheid als uitgangspunt. In Gent liet het bedrijf maar liefst 70.000 vierkante meter asbesthoudend dakoppervlak verwijderen en vervangen door staalplaten, uitgerust met zonnepanelen. Dit zonneproject is het resultaat van een samenwerking met de Stad Gent en Beauvent. 15.000 zonnepanelen wekken op dit moment 7000 MWh per jaar op. 

Mike Lemahieu is zeer tevreden over het project, dat 5 miljoen euro kostte: “Wij investeerden 3,6 miljoen euro voor de vervanging van onze daken en de plaatsing van de panelen en de technische installaties. De resterende 1,4 miljoen euro werd gefinancierd door ­Beauvent, waarvan de helft werd opgehaald bij 750 Gentenaars in de vorm van aandelen. Zij delen op die manier mee in de winst.”

Deze stroomafnameovereenkomst is een pioniersproject in Vlaanderen en kreeg internationale erkenning. Stad Gent ontving hiervoor de Europese ‘Procura+ Award’. “We zijn trots dat heel wat Gentenaars konden meewerken aan een duurzaam Gent”, vult schepen voor facility management Hafsa El-Bazioui aan. “Energie lokaal en in eigen beheer opwekken, is een belangrijke stap. Nu de plaatsing is voltooid, kunnen we 46% van het elektriciteitsverbruik in onze gebouwen met groene stroom in eigen beheer opvangen.”

De Oostendse site van Lemahieu Group, waar zonnepanelen instaan voor 40% van de energie voor de productieprocessen.

Groen machinepark, recycleerbaar bouwmateriaal

In Oostende gebruikt Lemahieu Group de opgewekte energie grotendeels zelf. De zonnepanelen voeden ongeveer 40% van de productieprocessen, goed voor een reductie van de jaarlijkse CO2-uitstoot met 920 ton. Naast investeringen in zonne-energie, zijn er grote inspanningen geleverd om hemelwater te bufferen. 

“In onze productieprocessen gebruiken we water uit onze bufferbekkens. Bijvoorbeeld: de modificatie van hout tot ThermoWood gebeurt met warmte en water. Véél water. Eén ThermoWood-oven heeft 9000 liter water nodig per productierun. Voor onze zes ovens bufferen we samen 800.000 liter hemelwater, maar onze totale buffercapaciteit bedraagt 1,7 miljoen liter. Zo gaan we voor een duurzame toekomst, voor ons eigen bedrijf, onze klanten en de volledige sector”, besluit Mike Lemahieu.

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Lemahieu Group NV.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 9 255 58 88 E-mailadres [email protected] Website lemahieu.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten