Een bedrijfsoverdracht is nooit een eenvoudig proces. Het vergt strategisch inzicht, nauwkeurige planning en een allesomvattende aanpak. Juist omwille van die complexiteit kiezen ondernemingen voor begeleiding door een externe specialist. Dankzij zijn competentie slaagde VGD erin om het pad te effenen voor Christoph Hillegeer en Vincent Van Neer, de kersverse bedrijfsleiders van softwareleverancier Effect.
Wat eind jaren 1990 begon als een telefonie- en communicatiebedrijf is uitgegroeid tot een technologiebedrijf, gespecialiseerd in het digitaliseren en automatiseren van documentgedreven bedrijfsprocessen. Effect heeft de technologische revolutie dus niet gemist. Tegelijkertijd is het bedrijf door de jaren heen trouw gebleven aan zijn kern-DNA. “De ambitie is altijd geweest om de efficiëntie en productiviteit van onze klanten te verhogen met oplossingen die niet alleen tijdbesparend zijn, maar ook de operationele workflow en bedrijfsprocessen verbeteren. In dat kader biedt artificiële intelligentie ongekende mogelijkheden”, stelt Christoph Hillegeer van Effect.
Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat heel wat repetitieve taken tot het verleden behoren. “En ook wij benutten de kracht van AI in onze producten”, gaat Christoph verder. Zo heeft Effect met Cobox een oplossing ontwikkeld die AI gebruikt om documenten te verwerken en te analyseren. “Het is een intelligent systeem voor documentverwerking dat manuele handelingen overbodig maakt en naadloos geïntegreerd kan worden in vrijwel elk bestaand softwarepakket. Op die manier bieden we onze klanten diepgaande inzichten die cruciaal zijn voor een betere besluitvorming. Een goed voorbeeld is het verwerken van de inkomende facturatiestromen.”
Heel wat bedrijven gebruiken de tool intussen in hun boekhoudpakketten. “Het is duidelijk dat er toekomstmuziek in Effect zit. Precies daarom maakte ik vier jaar geleden de overstap naar dit bedrijf”, gaat Christoph verder. Samen met Vincent Van Neer kreeg hij vervolgens de kans om mee in de zaak te stappen. “De toenmalige bestuurders zagen in ons de ideale opvolgers, want we zijn erg complementair. Terwijl Vincent vooral technische expertise heeft, ligt mijn sterkte in het commercieel-strategisch denken.”
Om de overdracht in goede banen te leiden, klopten Vincent en Christoph aan bij VGD. “We hadden nood aan een partner die ons doorheen het volledige proces kon loodsen. Immers, een management buy-out is geen eenvoudige onderneming.”
Daarop ging VGD met de voormalige bedrijfsleiders in gesprek. “Na een intensieve fase van onderhandelingen en de uitwerking van een princiepsakkoord, kon het boekenonderzoek of due diligence opgestart worden. Hierbij worden verschillende elementen onderzocht die een impact kunnen hebben op de waardering. Dit betreffen zowel financiële, fiscale, arbeidsrechtelijke als juridische aspecten, die in een latere fase hun neerslag moeten vinden in de transactiedocumentatie”, verduidelijkt Nathalie Ponnet van VGD.
Doorheen het traject ging VGD steeds zorgvuldig te werk. “Omdat beide partijen al jaren met elkaar samenwerken, is er bij de start van het proces, in tegenstelling tot een overname door een derde partij, veel meer kennis omtrent de doelvennootschap. De kopers voelen veelal zelf aan waar de focus ligt en wat de cruciale werkpunten richting de toekomst zijn. Dit maakt de onderhandelingen zowel intenser als complexer”, vult Sandrine Schelfout van VGD aan.
Net daarom is het ook belangrijk dat een externe partner, die expertise en rationaliteit inbrengt, het dossier behartigt. “VGD heeft zijn rol alvast perfect gespeeld. Elk heet hangijzer werd door hun experts met zorg en professionaliteit behandeld. Ze namen ook initiatief en bepaalden het juiste tempo om zo tot een akkoord te komen waar beide partijen zich in konden vinden. Het is mede dankzij hen dat we hoopvol de toekomst tegemoet kunnen gaan”, besluit Christoph.
Neem dan rechtstreeks contact op met VGD.
Contact opnemen