Als ondernemer heb je wel andere zaken te doen dan subsidiedatabanken te doorploegen, oproepen in de gaten te houden en administratieve verplichtingen te vervullen. Laat dat net zijn waar subsidie expert Jos Leenknegt van Titeca pro accountants & experts zijn plezier uit haalt. Hij stelt graag vier subsidies voor die in 2023 interessant kunnen zijn voor iedere ambitieuze onderneming.
“Ik start graag met de Call Groene Stroom”, begint Jos. De Call Groene Stroom is er voor zelfstandigen en vennootschappen die investeren in zonnepanelen en vervangt de groenestroomcertificaten van vroeger. Iedere ondernemer stelt zich tegenwoordig wel de vraag of dergelijke investering een meerwaarde kan zijn voor zijn bedrijf. Voor installaties met een omvormervermogen vanaf 25 kW geeft het VEKA, het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, graag een duwtje in de rug. Gezien de techniciteit van een dergelijke aanvraag roep je best meteen de hulp in van jouw leverancier. De eerste oproep start op 17 april en duurt tot 2 mei. Ook voor windturbines kun je trouwens steun krijgen via de Call Groene Stroom.
De VLAIO-steun voor ontwikkelingsprojecten stimuleert de ontwikkeling van een innovatief idee. “Met een ontwikkelingsproject bedoelt VLAIO de ontwikkeling van een volledig nieuw of beduidend verbeterd product, proces of dienst”, verduidelijkt Jos. Bedoeling is dat dit project op termijn tot een versterking van jouw onderneming zal leiden. De basissteun bedraagt 25% van de subsidiabele kosten, maar kan voor kleine ondernemingen verhoogd worden met 20%. Onder die subsidiabele kosten vallen personeelskosten, overheadkosten, werkingskosten, investeringskosten en externe prestaties van bijvoorbeeld freelancers. Ten laatste in de maand voor het project van start gaat, moet de aanvraag bij VLAIO binnen zijn. Deze oproep loopt het hele jaar door.
Ondernemingen in Vlaanderen die hun productieproces milieuvriendelijker en energiezuiniger willen organiseren en hiervoor investeren in ecologische technologieën, kunnen van de Vlaamse overheid een tussenkomst krijgen in de extra kosten die zo’n investering met zich meebrengt. Die technologieën zijn gebundeld in een limitatieve lijst en moeten bijdragen aan het behalen van de Kyoto-normen.
Ook hier moet je ten laatste in de maand voor de start van de investeringen een aanvraag indienen in de webapplicatie van VLAIO. Deze oproep loopt het hele jaar door. Handig is dat je dankzij deze applicatie meteen weet voor welk subsidiebedrag je eventueel in aanmerking komt. “Voor ecologische investeringen die niet op de lijst voorkomen, is de nieuwe Green investeringssteun van VLAIO een mogelijk alternatief”, toont Jos zijn expertise.
De kmo-groeisubsidie ondersteunt groeitrajecten van kmo’s in Vlaanderen die aansluiten bij een belangrijk maatschappelijk thema. “Die thema’s zijn: digitalisatie, internationalisering, circulair en duurzaam ondernemen en innovatie”, weet Jos. De kmo-groeisubsidie kan oplopen tot 50.000 euro en komt tussen in de loonkost van een nieuw aangeworven strategische medewerker of in de advies-factuur van een externe dienstverlener.
Om voor deze steun in aanmerking te komen, moet je project voldoende scoren op vier beoordelingscriteria: ambitie en groeivisie, transformatiegehalte, doordachte aanpak en bewezen noodzaak aan kennis en expertise. De eerste oproep van 2023 start op 27 maart en duurt tot 22 mei en de steun moet ook weer aangevraagd worden ten laatste in de maand voor het project van start gaat.
Jos Leenknegt zet tot slot graag zijn missie nog eens in de kijker: “We hebben liever niet dat je als ondernemer overheidssteun laat liggen. Daarom riepen we bij Titeca pro accountants & experts de subsidiescan in het leven. In een persoonlijk gesprek analyseren we jouw situatie en gaan we op zoek naar interessante steunmaatregelen. Zo kan jij doen waar je het beste in bent: ondernemen!
Neem dan rechtstreeks contact op met Titeca.
Contact opnemen