“We geven ondernemingen die het nodig hebben extra ademruimte”
Elke crisis brengt winnaars en verliezers met zich mee. Vooral bedrijven die zich wendbaar hebben opgesteld en ook zijn blijven investeren, behoren achteraf tot het winnende kamp. “Maar investeringen kosten natuurlijk geld en er is soms onvoldoende kapitaal aanwezig. Onze Sale & Rent back-formule kan dan interessant zijn. Het is een alternatieve financieringsvorm waarmee ondernemingen onmiddellijk hun liquiditeit verbeteren”, stelt Siska Dejonghe van vastgoedgroep Dewaele.
De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de dalende winstmarges: het zijn economisch turbulente tijden. En dat laat ook zijn sporen na. Zo gingen er het voorbije jaar 9830 bedrijven failliet. Een nog betere indicator van de economische gezondheid van de Belgische ondernemingen is het aantal stopzettingen. Die teller stond in 2022 op meer dan 80.000, wat een enorme stijging is tegenover het pre-coronajaar 2019.
Siska Dejonghe: “Die cijfers spreken eigenlijk boekdelen en veel bedrijven hebben moeilijke maanden of zelfs jaren achter de rug. Daarnaast zien de voorspellingen voor de nabije toekomst er niet bepaald rooskleurig uit. Dat heeft als gevolg dat sommige ondernemers moeilijker aan bankfinanciering geraken en dus hun reserves moeten aanspreken. Op zo’n moment kan onze nieuwe Sale & Rent back-formule een oplossing bieden. Maar deze formule is eigenlijk ook interessant voor bedrijven die aan een opmars bezig zijn en middelen nodig hebben om hun groei verder te zetten.”
Bij een Sale & Rent back verkoopt een ondernemer zijn bedrijfspand aan een derde partij om er vervolgens als huurder terug in te trekken. “Dat biedt tal van voordelen. Zo komen er middelen vrij die een onderneming kan gebruiken om zijn operationele bedrijfsactiviteiten te versterken, zoals het aantrekken van nieuwe medewerkers of het uitbreiden van zijn productiecapaciteit. Bovendien, door het vastgoed terug te huren, kunnen de bedrijfsactiviteiten op dezelfde locatie blijven doorlopen. Operationeel verandert er dus niets.”
Daarnaast verhoogt door de verkoop van het vastgoed meteen ook de liquiditeit van de onderneming. “Dat zorgt voor meer vertrouwen bij je klanten, leveranciers en bankiers”, vervolgt Siska. “Na de verkoop verdwijnt het vastgoed trouwens ook van je balans, waardoor je een realistischer beeld krijgt op de rendabiliteit van je onderneming. Vergeet daarenboven niet dat de huur dan voortaan een volledig aftrekbare kost is en als er onverwacht renovatiewerken aan het gebouw dienen te gebeuren, zijn die ten laste van de koper.”
Aan geïnteresseerde kopers alvast geen gebrek, want vastgoed blijft vandaag een goede investering. “Het is nog steeds een belegging die meer oplevert dan een spaarboekje”, gaat Siska verder. “En in het geval van onze Sale & Rent back-formule zorgen we ook voor een gefundeerde waardebepaling, die rekening houdt met alle karakteristieken van het gebouw. Op basis daarvan kunnen we dan een realistische huurovereenkomst maken die voor de huurder haalbaar is en voor de investeerder een mooi rendement oplevert.”
Om investeerders te bereiken, geeft Dewaele de verkoper de keuze om zijn gebouw discreet, dan wel publiek te verkopen. “Kiest hij voor een publieke verkoop, dan zetten we het grof geschut in en plaatsen we het pand op al onze kanalen in de kijker. We analyseren ook ons klantenbestand en schrijven gericht potentieel geïnteresseerde kopers aan. Om het hele proces vlot te laten verlopen, doen we ook beroep op het team van Dewaele Invest en onze juridische dienst, zodat zowel koper als verkoper nooit voor verrassingen komen te staan. Tijdens het hele traject en ook nadien staan we hen bij. We willen voor hen echt een partner voor het leven zijn”, besluit Siska.