Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Sterk staaltje industriebouw combineert slagerij met bel-etagewoning
Het nieuwbouwvolume telt vier bouwlagen, met naast de gelijkvloerse slagerij opslagruimte op kelderniveau en een bel-etagewoning met twee verdiepingen.

Sterk staaltje industriebouw combineert slagerij met bel-etagewoning

In het West-Vlaamse Dentergem is Slagerij Robby & Angelique dezer dagen ‘talk of the town’. De zaak verhuisde onlangs naar een indrukwekkende nieuwbouw langs de Markegemsesteenweg, op het perceel achter de woning van de gelijknamige uitbaters. De nieuwe slagerij is liefst drie keer groter en beschikt over een eigen parking. Bovendien is er boven op de winkelruimte ook een bel-etagewoning met twee verdiepingen gerealiseerd. Een bouwkundige en architecturale uitdaging van formaat, die dankzij optimaal teamwork met brio werd voltooid.

In de regio Dentergem is Slagerij Robby & Angelique een begrip. Ook voor architect Tom Beeusaert en interieurarchitecte Eefje Vandemaele, die de vraag kregen om een moderne winkel- en productieruimte te ontwerpen, met de nodige opslagruimte en een woning op het dak van de slagerij. “We  kenden de oude slagerij goed, met al haar voor- en nadelen. In het nieuwe project wilden we de pijnpunten aanpakken”, vertellen ze. Tom stond in voor het algemeen concept en het ontwerp van het gebouw en de omgeving, terwijl Eefje het interieur- en winkelontwerp en alle technische installaties voor haar rekening nam.

Zodra het ontwerpteam was samengesteld, gingen Robby en Angelique op zoek naar een algemeen aannemer die tijdens de uitvoering als ‘single point of contact’ kon fungeren. Een kolfje naar de hand van Morti, dat de ruwbouwwerken in goede banen leidde en een wind- en waterdicht gebouw afleverde.

Door het familiale karakter van de slagerij werd alles van a tot z doorgenomen en zorgvuldig gewikt en gewogen om het tot gewenste eindresultaat te komen.

Tal van uitdagingen

Aan uitdagingen geen gebrek in dit bijzondere project. Zo was het geen sinecure om alle vereisten samen te voegen tot één coherent geheel. “Een slagerij met productieateliers heeft zijn specifieke aandachtspunten: de posities van alle structuren, het vleesrailsysteem, gebruiksgemak, het technisch verdiep …”, geven de ontwerpers aan. “De grote luifels waren eveneens een belangrijke factor, omdat ze net als de gevels moesten worden afgewerkt met betonpanelen. Dat er boven op de winkel een bel-etagewoning met twee verdiepingen moest komen – met een minimum aan kolommen in de gelijkvloerse slagerij – maakte het er niet eenvoudiger op, terwijl we de uitvoeringstermijn zo beperkt mogelijk moesten houden.”

Ook het bouwproces ging gepaard met de nodige challenges, te beginnne met het uitgraven van de grote kelder naast de bestaande woning. “Vermits we deels bouwden op de perceelsgrens, moesten we op het vlak van stabiliteit en brandwetgeving alles tot in de puntjes afstemmen”, legt Jo Mortier uit. “Daarnaast groeiden de technische inrichting, de keuzes voor bepaalde machines en de inrichting van de productieruimte en de kelder mee met het bouwplan, waardoor ons studiebureau voortdurend moest bijsturen op de uitvoeringsplannen. Maar door in teamverband te werken,  konden we in real time inspelen op alle wijzigingen.”

“Het gebouw is hoofdzakelijk opgetrokken in prefabelementen, zodat we grote overspanningen konden realiseren en de bouwtijd konden inkorten. Al kwamen er ook andere bouwtechnieken aan te pas, zoals de kelder in ter plaatse gegoten beton en een deel houtskeletbouw voor de bel-etagewoning, die is uitgerust met een traditioneel hellend pannendak.”

“In functie van de bouwsnelheid opteerden we voor industriebouw, maar toch straalt het geheel een open en warm karakter uit”, zegt architect Tom Beeusaert.

Meerwaarde voor iedereen

Morti, een veelzijdige klasse 8-aannemer, heeft veel ervaring heeft met alle bouwmethodes die in dit project aan bod kwamen. Toch was het een pittige werf. Jo Mortier: “Omdat we niet enkel gespecialiseerd zijn in industriebouw, maar ook in woning- en appartementsbouw konden we dankzij de verticale integratie in ons bedrijf, alle kennis en technieken vlot op elkaar afstemmen om de uitvoeringskwaliteit en de timing te optimaliseren. Voor de uitbaters, hun klanten en de buurt vormt de stijlvolle nieuwbouw een meerwaarde. Ook omdat veel aandacht is besteed aan integratie in de omgeving en vlotte mobiliteit. Boeiende projecten als deze realiseren we erg graag. We zijn trouwens steeds op zoek naar nieuwe medewerkers die onze passie delen. Zulke bouwprofessionals mogen ons zeker contacteren!”

Tom Beeusaert en Eefje Vandemaele kijken eveneens met voldoening terug op het succesvolle traject met de bouwheer en aannemer Morti: “Door het familiale karakter van de slagerij werd alles zorgvuldig gewikt en gewogen. In Morti vonden we de perfecte partner voor de realisatie van dit prestigeproject. Zowel esthetisch, technisch als organisatorisch zochten ze actief mee naar oplossingen. In functie van de bouwsnelheid opteerden we voor industriebouw, maar toch straalt het geheel een open en warm karakter uit. De slagerij weerspiegelt de waarden van een toekomstgericht familiebedrijf en combineert het artisanale aspect met een moderne toets. Missie geslaagd!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details