Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Steeds meer bedrijven zoeken begeleiding bij aankoop bedrijfsvastgoed
Volgens Geert Berlamont (Dewaele Vastgoed) is de vraag naar begeleiding op maat de laatste jaren fors toegenomen.

Steeds meer bedrijven zoeken begeleiding bij aankoop bedrijfsvastgoed

In België is aankoopbegeleiding voor bedrijven nog niet ingeburgerd, maar de vraag ernaartoe stijgt wel zienderogen. Dat komt omdat bedrijfsruimte een schaars goed is. Met een makelaar, die een goed zicht heeft op wat er op de markt beweegt, wordt de zoektocht naar een geschikt bedrijfspand een stuk makkelijker. Dat weet ook vastgoedgroep Dewaele, die voortaan voor professionele klanten en ondernemers de markt afspeurt naar interessante vastgoedopportuniteiten. 

Een nieuwe thuis, een opbrengsteigendom, een kot voor studerende kinderen… Bij de aankoop van vastgoed komt heel wat kijken. Daarom is het interessant om een makelaar onder de arm te nemen. “Als geen ander weten wij waar er op de markt opportuniteiten liggen. Alleen is het systeem van aankoopbegeleiding, waarbij we voor een klant actief naar een pand op zoek gaan, amper gekend. Nochtans hebben we als makelaars de troeven in huis om die zoektocht te vergemakkelijken. De laatste jaren zien we de vragen naar begeleiding op maat, zeker bij onze professionele klanten, ook toenemen”, stelt Geert Berlamont van Dewaele Vastgoed.

Siska Dejonghe (Dewaele Vastgoed): “De verkoper bepaalt de prijs en dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op.”

Op die evolutie speelt Dewaele nu verder in. Het breidt zijn dienstverlening rond aankoopbegeleiding uit. “In feite is het de logische volgende stap in ons groeiverhaal. Het past ook volledig binnen ons DNA, waarbij we voor onze klanten een levenspartner willen zijn, zowel in wonen als in ondernemen. Bovendien kennen we als een van de grootste vastgoedspelers in België, met 50 lokale kantoren, de vastgoedmarkt door en door. Vaak kunnen we een pand al aan onze klanten aanbieden, nog voor het op de markt gelanceerd wordt.”

“Bovendien is het zo dat, wat bedrijfsvastgoed en meer specifiek bedrijfsgrond en loodsen betreft, we vandaag in een verkopersmarkt leven”, vult Siska Dejonghe verder aan. “De verkoper bepaalt dus de prijs en die prijzen zijn de laatste jaren fors gestegen. In combinatie met de vaak hoge eisen van de klant, maakt dat de zoektocht naar een pand er zeker niet makkelijker op. Wie met Dewaele in zee gaat, zit in een betere positie, want met heel wat projectontwikkelaars en eigenaars onderhouden we goede contacten. Daardoor weten we waar er beschikbare gronden liggen en kunnen we mee rond de tafel zitten om te onderhandelen. Op die manier vinden we vaak ook sneller een vergelijk tussen koper en verkoper.”

Een beproefde aanpak

Zoekopdrachten verlopen bij Dewaele steeds via een vaste procedure, waarbij samen met de klant bepaald wordt aan welke criteria het pand moet voldoen, welke oppervlakte er nodig is en of de voorkeur naar aankoop of huren gaat. Daarnaast wordt de regio ook duidelijk afgebakend. “Eens dat allemaal uitgeklaard is, sturen we een informatiebundel naar ons klantenbestand. Tegelijkertijd schieten onze lokale medewerkers in actie. Zij kijken bij onze partners of er een aanbod is dat in aanmerking komt en wanneer er een bezoek kan plaatsvinden. Tot slot zorgen we vanuit onze legal afdeling ook voor de nodige begeleiding bij de juridische aspecten die bij de transactie komen kijken.”

Voor accounts- en advieskantoor SBB vond Dewaele in Hasselt dit nieuwe kantoor.

De werkwijze van Dewaele blijkt alvast aan te slaan. Aktiefinvest, een zusteronderneming van accountants en advieskantoor SBB, is lovend over het kantorenonderzoek dat voor hen werd uitgevoerd. “Door onze sterke groei voldeed de grootte van een aantal kantoren niet meer en aangezien het voor SBB onmogelijk is om overal de lokale vastgoedmarkt te doorgronden, hebben we Dewaele ingeschakeld om onze zoektocht in goede banen te leiden. Hun kennis van de lokale markt, zowel op het gebied van aankoop als verhuur, bleek van goudwaarde. Zo hebben ze voor ons in Hasselt een nieuw kantoor gevonden en mogen ze nu ook in een aantal andere regio’s voor ons de zoektocht aanvatten”, aldus Filip Durie van Aktiefinvest.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details