“Elk beschikbaar bed levert een extra uitzendkracht op”
Begin 2024 is Axintor Interim vijftien jaar actief met uitzendkrachten uit andere Europese lidstaten. De dienstverlener hanteert een in België unieke formule van persoonlijke begeleiding en legale huisvesting. Dit maakt het voor grote én kleine bedrijven mogelijk om moeilijke vacatures in te vullen. Axintor Interim heeft drie kantoren in West-Vlaanderen en kijkt uit naar Oost-Vlaanderen.
“2023 was een uitdagend jaar. Je voelt dat de economie vertraagt, waardoor het voor iedereen harder werken is”, steekt gedelegeerd bestuurder Liselotte Rombaut van wal. Zij en haar man Klaas Vandendries richtten Axintor Interim op in 2009 toen de Belgische markt openging voor uitzendkrachten uit nieuwe Europese lidstaten. Sindsdien hielpen ze bedrijven al aan meer dan tienduizend specifieke profielen. Ze rekruteren die zelf of werken met partners in Polen, Hongarije, Roemenië, Letland, Litouwen, Slovakije, Spanje en Portugal. De eerste arbeiders werkten in de bouw en logistiek maar dra verruimde het veld zich naar metaal, schoonmaak, horeca, voedingsindustrie, productie, technische en mechanische beroepen.
Door de onzekerheid gingen ondernemers vaker twijfelen over bijkomende aanwervingen. “Onze sterkte is dan onze grondige screening en het feit dat er tijd is om een doordachte beslissing te nemen, aangezien onze arbeiders vaak nog in het buitenland zijn”, geeft Liselotte aan. “Om dit maatwerk te ondersteunen, besteedden we in 2023 extra aandacht aan verdere opleiding en samenwerking tussen onze regioteams, die vanuit kantoren in Veurne, Roeselare en Ieper heel West-Vlaanderen bedienen.”
“We investeerden zowel in beroepsinhoudelijke vorming als in het versterken van persoonlijke vaardigheden. Dat geeft een meerwaarde voor de klant, die verwacht dat wij goed met mensen kunnen omgaan, verschillende talen spreken en de techniciteit en veiligheid van de beroepen kennen. Om als recruiter goed werk te leveren, moet je een doorzetter zijn.”
Axintor Interim wil ook de weg naar Oost-Vlaanderen openen met een bijkomend kantoor. “Dat plan krijgt nu vorm voor begin 2024”, zegt Rombaut. “Concreet kijken we naar de regio van Aalter. Deze bedrijvige streek tussen Brugge en Gent biedt veel mogelijkheden. Alles hangt echter af van het vinden van huisvesting voor de uitzendkrachten. Op bijna twintig plaatsen in West-Vlaanderen hebben wij al onderdak met in totaal een 150-tal bedden. Maar in een aantal steden en gemeenten botsen we nog op een muur om onze verblijven vergund te krijgen, waardoor we in sommige regio’s een tekort aan bedden hebben. In tegenstelling tot Nederland heeft België geen wetgeving voor de huisvesting van arbeidsmigranten, terwijl ze nochtans broodnodig zijn. Wij durven letterlijk te stellen: elk beschikbaar bed is een ingevulde vacature.”
Axintor Interim neemt de huisvesting en begeleiding nauw ter harte. “Drie jobcoördinatoren begeleiden de opvang en integratie van de nieuwe krachten in het bedrijf en hun woonomgeving. Ze krijgen een wagen, scooter of fiets ter beschikking en worden wegwijs gemaakt. De jobcoördinatoren waken ook over het mentaal welzijn van de mensen die soms lang en ver van hun thuis weg zijn. Ze helpen met praktische zaken zoals het openen van een bankrekening, een afspraak in de kliniek, het begrijpen van de taal, enzovoort. We ontwikkelden ook een app die bij tal van vragen raad geeft.”
Met dit pakket van huisvestiging en begeleiding is Axintor nog steeds uniek op de Belgische markt. “Alles is gericht op het ontzorgen van de klant en de uitzendkracht, waardoor deze formule ook bijzonder geschikt is voor kleine en middelgrote ondernemingen zonder een eigen hr-afdeling. Om de administratieve last en de doorlooptijd beheersbaar te houden, werken wij uitsluitend met arbeiders van binnen de Europese Unie. Het voorbije jaar zagen we bijvoorbeeld dat de Portugese populatie verdrievoudigde. Voor deze vaak specifiek geschoolde vakmensen hebben we ook een interne Portugese recruiter”, besluit Liselotte Rombaut.