Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Projectontwikkelaar Hexagon zoekt gebouwen en terreinen voor reconversie
Jelle Vandendriessche en Stijn Eyckmans: “Wij waken erover dat de verkopende partij geen kopzorgen heeft.”

Projectontwikkelaar Hexagon zoekt gebouwen en terreinen voor reconversie

De Roeselaarse projectontwikkelaar Hexagon, gespecialiseerd in duurzaam bedrijfsvastgoed, groeit als kool. Hexagon bouwt in hoofdzaak kmo-units en projecten op maat op zogenaamde ‘brownfields’, voormalige industriële panden of gronden die gesaneerd worden en vervolgens opnieuw als ruimte voor ondernemen in de markt worden gezet. “De vraag is groot en we zijn dan ook steeds op zoek naar bijkomende projectgronden vanaf 5000 vierkante meter”, vertelt Hexagon-directeur Jelle Vandendriessche. 

Meer dan ooit vraagt de ontwikkeling van vastgoedprojecten een doordachte en duurzame aanpak. Sinds 2017 volgt Jelle ­Vandendriessche, oprichter van Hexagon, deze filosofie. “Wij focussen doelbewust op de reconversie van oude terreinen. We geloven dat dit de toekomst is, omdat we dan geen nieuwe ruimte voor bedrijven hoeven aan te snijden. Bovendien bouwen we zo duurzaam mogelijk en is het onze missie om elke locatie extra karakter te geven en zo een positieve bijdrage aan de buurt te leveren. We besteden aandacht aan de open ruimte, groenaanleg en biodiversiteit.” 

Eén van de eerste projecten die Hexagon realiseerde: het bedrijvenpark BOXX op de voormalige terreinen van Van Marcke in Kortrijk.

Groei zet zich door

De eerste projecten die Hexagon realiseerde, waren de bedrijvenparken Boxx in Kortrijk en Tintersweghe in Blankenberge. “Inmiddels konden we zo’n 150 entiteiten realiseren en onze pijplijn omvat nog ruim 300 nieuwe entiteiten. Het gaat hoofdzakelijk om bedrijfsvastgoed, maar op een paar locaties combineren we dat met kantoren en residentiële entiteiten, bijvoorbeeld voor ondernemers die bij hun bedrijf willen wonen”, vertelt Jelle. 

Hoewel de vastgoedmarkt wat vertraagt, verwacht de Roeselaarse projectontwikkelaar de komende jaren zijn groei onverminderd te kunnen voortzetten. “Bij ons blijft de interesse en verkoop op peil. Kmo-units liggen nog altijd goed in de markt. Ze zijn interessant voor zelfstandigen en bedrijven die nood hebben aan wat opslagruimte of een atelier, maar evenzeer voor investeerders die een goed huurrendement zoeken.” 

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, is Jelle Vandendriessche steeds op zoek naar nieuwe projectgronden. “Onze ambitie is om dit jaar nog enkele locaties toe te voegen aan de pijplijn. We hebben interesse in verlaten industriële gebouwen of ongebruikte, mogelijk vervuilde terreinen met een bestemming voor bedrijvigheid. De minimale grondoppervlakte is 5000 vierkante meter. Wie dergelijke terreinen ter beschikking heeft, wordt door experts van Hexagon begeleid om tot een duurzame herbestemming te komen.”

Deze voormalige fabriek in Wervik werd intussen omgevormd tot het businesspark Van Rullen.

Een win-winsituatie voor iedereen

De projectontwikkelaar gaat prat op een efficiënte en discrete afhandeling van elk dossier. “Soms gebeurt het dat we benaderd worden door een bedrijf dat zijn activiteiten zal stopzetten of dat verhuist naar een andere locatie. We bespreken dan samen hoe we de bestaande vestiging een nieuwe invulling kunnen geven”, legt Jelle uit. “We houden daarbij een gezamenlijk doel voor ogen: een succesvol en duurzaam project ontwikkelen dat klaar is voor de toekomst. Wij benaderen elke case op een persoonlijke manier, zodat de verkopende partij geen kopzorgen heeft.”

Wie gronden of panden in eigendom heeft, kan met Hexagon de mogelijkheden voor herontwikkeling in kaart brengen. “Nadat we de wensen hebben besproken met de verkopende partij, bekijken we eerst en vooral de stedenbouwkundige, technische en juridische aspecten. Bij onverwachte of complexe situaties, zoals bodemverontreiniging, kan men op onze ervaring rekenen om de juiste oplossingen uit te werken. Dankzij zo’n analyse komen we tot een eerste ontwerp van het nieuw project, wat al een belangrijke stap is voor het latere vergunningsproces.”

Als er voldoende ontwikkelingspotentieel is, brengt de projectontwikkelaar een bod uit. Stijn Eyckmans, CFO: “We baseren ons op de marktprijzen in de buurt en de kostprijs van de werken. Op die manier komen we steeds tot een correct prijsvoorstel. Dankzij ons team van experten en een nauwe samenwerking met overheden, verloopt het verkoopproces zeer snel. Als stabiel en solvabel bedrijf, garanderen we een vlotte ­afhandeling.”

En daar eindigt het traject niet. Na het ondertekenen van de overeenkomst, start de herontwikkeling van de terreinen. “Tijdens het hele proces houden we de verkoper op de hoogte. We streven naar een win-win voor alle partijen én een positieve meerwaarde voor de buurt. We willen immers dat de verkoper trots kan zijn op de herbestemming van zijn eigendom”, besluit Jelle ­Vandendriessche.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details