Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Toenemende dreiging versterkt samenwerking tussen Defensie en offshore-industrie
Fregatkapitein Kurt De Winter: “In de Noordzee zit het vol kabels en pijpleidingen die we te allen tijde moeten beschermen.”

Toenemende dreiging versterkt samenwerking tussen Defensie en offshore-industrie

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Ze vormt de toegangspoort tot onze havens, maar is met windparken en onderzeese kabels ook van vitaal belang voor onze energiebevoorrading. De beveiliging van al die infrastructuur is een taak voor het leger, dat steeds vaker de hulp inschakelt van de offshore-industrie om een beter zicht te krijgen op verdachte activiteiten. “Gelet op de geopolitieke ontwikkelingen zijn hun extra ogen op zee meer dan welkom”, stelt fregatkapitein KurtDe Winter van de marine.

De Castor is een van de patrouilleschepen die over onze Noordzee waakt.

De beveiliging van energie(pijp)leidingen en windmolens in de Noordzee staat hoog op de agenda van heel wat Europese lidstaten. Aangezien hernieuwbare energie steeds belangrijker wordt met het oog op klimaatneutraliteit in 2050, hebben zes Noordzeelanden de krachten gebundeld om hun infrastructuur beter te beveiligen. “De Noordzee is druk bevaren, met maar liefst 330 scheepsbewegingen per dag in het Belgisch gedeelte. Bovendien wemelt het er van de kabels en pijpleidingen. Die moeten we te allen tijde beschermen tegen mogelijke dreigingen”, stelt Kurt De Winter. 

Mathias Verkest van windmolenparkontwikkelaar Otary: “De samenwerking met Defensie is voor onze activiteiten van vitaal belang.”

Europees dataplatform

België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben daarom besloten om een platform te creëren waarop data over verdachte bewegingen op zee gedeeld worden. België neemt het voortouw en investeert een miljoen euro in het dataplatform. “Het belang van deze samenwerking mag men niet onderschatten. Een groot deel van het handelsverkeer verloopt immers via scheepvaartroutes”, maakt De Winter duidelijk. 

Een onderbreking van die routes zou de economie enorm schaden. “En dat is vandaag geen ondenkbaar scenario. Zo kwamen er de voorbije tijd meerdere meldingen binnen van Russische schepen die zich ophielden in de buurt van onze maritieme infrastructuur, met het oog op sabotage of spionage. Veelal gaat het om militaire vaartuigen vermomd als handelsschip.”

De marine verspreidt nuttige informatie die zij verzamelt naar alle actoren die op zee actief zijn.

Nog meer slagkracht

De Marinecomponent van Defensie heeft heel wat expertise en knowhow op het vlak van kustbeveiliging uitgebouwd. Dankzij recente investeringen in nieuwe apparatuur krijgt het nog meer slagkracht om efficiënter op te treden. “Naast onze patrouilleschepen, Castor en Pollux, hebben we ook een command & control-systeem waarmee we informatie kunnen verzamelen, verwerken en verspreiden naar iedereen die op zee actief is. Daarnaast werken we nauw samen met de offshore-industrie. Zij beschikt over heel wat infrastructuur die wij kunnen gebruiken om bijvoorbeeld sensoren te plaatsen voor het detecteren en signaleren van verdachte activiteiten.”

Voor windparkontwikkelaar Otary is de samenwerking met Defensie van vitaal belang. “Wij weten graag op elk moment of onze infrastructuur een veiligheidsrisico loopt en daarvoor is Defensie een uitstekende partner. Zeker wanneer er derde partijen betrokken zijn en er mogelijk strafrechtelijke stappen gezet moeten worden”, vertelt CEO Mathias Verkest. “Verder blijft het detecteren van onderwaterrisico’s belangrijk. Zo is de bodem van de Noordzee bezaaid met duizenden niet-ontplofte explosieven en ongekende objecten. Die moeten natuurlijk eerst geneutraliseerd worden alvorens we met de bouw van een nieuw park van start kunnen gaan.”

De beveiliging van de windturbineparken blijft de komende jaren alvast een prioriteit voor Defensie. “Daarom zullen we de banden met de industrie verder intensifiëren en meer informatie met elkaar gaan uitwisselen. Enkel op die manier kunnen we onze nationale veiligheid naar een hoger niveau tillen”, besluit Kurt De Winter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details