Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Postacademische opleiding voor middenmanagement
Professor Ludo Poelaert: “We willen managers van het middenkader de juiste leiderschapsreflexen aanleren.”

Postacademische opleiding voor middenmanagement

“We willen van ingenieurs ook goeie leiders maken”

In productie- en researchomgevingen zijn de uitdagingen groot. Digitalisering en concepten zoals Industrie 4.0 vergen vaak grote aanpassingen aan de manier van werken. Zulke veranderingen op een goeie manier begeleiden, is niet iedereen gegeven. Daarom pakt UGain, UGent Academie voor Ingenieurs, uit met de opleiding ‘Leiderschap voor ambitieuze ingenieurs’.

UGain voorziet een opleidingsaanbod dat medewerkers laat meegroeien met de almaar vernieuwende technologische omgeving en de sterk evoluerende bedrijfswereld. “We bieden een antwoord op de noodkreet vanuit de industrie om afgestudeerden met reeds enkele jaren ervaring op de teller te ondersteunen in het levenslang leren”, stelt coördinator An Balcaen, zelf bio-ingenieur van opleiding.

De opleiding ‘Leiderschap voor ambitieuze ingenieurs’ biedt een holistische kijk op wat een leidinggevende nodig heeft. “We verdiepen ons in de vijf basisingrediënten van een goede manager waardoor de kennis onmiddellijk toepasbaar is in de praktijk”, aldus An. 

Coördinator An Balcaen: “UGain ondersteunt ingenieurs in het levenslang leren.”

Gebaseerd op eigen ervaring 

Eén van de professoren en tevens initiatiefnemer van de opleiding, is professor Ludo Poelaert van de Vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp aan de Universiteit Gent. Hij vervulde jarenlang topfuncties in bedrijven als Apple Computer, Adecco en Barry Callebaut en stelde vast dat er een gebrek is aan de begeleiding en opleiding van leidinggevenden.

“We willen managers van het middenkader de juiste leiderschapsreflexen aanleren door bijvoorbeeld hun vaardigheden voor people management bij te sturen en hen te leren hoe ze hun werknemers meekrijgen in hun visie. Ook op de juiste manier erkenning geven hoort daarbij”, legt Ludo uit. “En dit is nog maar het tipje van de sluier.” 

De opleiding bestaat uit vijf verschillende modules die samen een compleet pakket vormen om van iemand een succesvol manager en leider te maken. Aan het begin van de opleiding worden de persoonlijkheidsprofielen van de deelnemers getest. Nadien worden hen de tools aangereikt om andere profielen te leren lezen. Ze leren op een effectieve manier omgaan en communiceren met verschillende profielen. 

De opleiding ‘Leiderschap voor ambitieuze ingenieurs’ wordt gegeven in het Technologiepark van de UGent in Zwijnaarde.

Toepassing in de praktijk 

Elke module start met een theoretische fundering. Aan de hand van literatuur worden de vaardigheden van de deelnemers snel bijgespijkerd en getraind. Vervolgens wordt de theorie toegepast in de praktijk door cases uit te werken, alleen of in groep.

“In de eerste module focussen we op people management en reiken we enkele gouden tips aan. Nadien volgt een module rond presentatievaardigheden, strategische bedrijfsvisies en innovatiemanagement. Aan de hand van trends en concrete voorbeelden wordt het belang van ideeën overtuigend overbrengen, een strategie kunnen uitstippelen en user innovation in de verf gezet”, vertelt professor Poelaert. 

Nadien staat het financiële luik op het programma en worden ratio’s helder uiteengezet in een ‘financial game’. Ook het waarderen van investeringen wordt toegelicht. De vierde module bestaat uit presentaties van de groepsopdrachten, waar hun aangeworven vaardigheden meteen getest worden. De laatste module draait rond projectmanagement, leiderschap en change management. 

Tijdens de universitaire opleiding tot ingenieur komen deze onderwerpen minder aan bod, waardoor er op de werkvloer nood is aan sturing. “Effectief omgaan met klanten, je medewerkers meenemen in een wervend leiderschapstraject en leren hoe je die medewerkers blijvend motiveert, zijn essentiële vaardigheden die in deze opleiding aan bod komen”, voegt Ludo Poelaert toe. De opleiding ‘Leiderschap voor ambitieuze ingenieurs’ duurt 12 dagen, verspreid over 4 maanden, en wordt gegeven in het Technologiepark van de UGent in Zwijnaarde.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details