Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Kmo-units in Vlaanderen: een gegeerd goed
Op het kmo-park RIVA in Dentergem gaat binnenkort de tweede fase van start met een bedrijfsverzamelgebouw met 8 kmo-units.

Kmo-units in Vlaanderen: een gegeerd goed

“Met onze brede expertise slaan we de brug tussen investeerders en ondernemers”

De vraag naar kmo-units in West- en Oost-Vlaanderen is groot, mede doordat bouwgrond schaarser wordt. Toch duiken her en der nieuwe bedrijventerreinen op. En dat is een goede zaak, zowel voor ondernemers als voor investeerders. “Een kmo-unit biedt nog steeds een hoog rendement en geeft bedrijven de zuurstof en ruimte die nodig is om hun activiteiten verder te professionaliseren. Er snel bij zijn, is wel de boodschap”, stellen Siska Dejonghe en Koen Thienpondt van vastgoedgroep Dewaele. 

De voormalige Campina-site in Evergem wordt opgewaardeerd tot een innovatief en duurzaam bedrijventerrein.

Het ondernemerschap in België floreert. Voor kmo’s die een fysieke werkplek nodig hebben, maar geen volledig kantoorgebouw of magazijn, biedt een kmo-unit dan de perfecte oplossing. Vaak bestaan die units uit kleinere bedrijfspanden die samen gegroepeerd worden in een bedrijvenpark. Vooral entiteiten tussen de 70 m² en 150 m² zijn daarbij momenteel in trek. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedgroep Dewaele. 

Siska Dejonghe: “Vroeger bedroeg de gemiddelde oppervlakte zo’n 300 m² per unit. Nu zijn er vooral kleinere units op de markt. Ontwikkelaars zetten de schaarser wordende gronden optimaal in, wat ideaal is voor kleine ondernemingen. Zij hebben immers geen nood aan grote, duurdere oppervlakten. Door de kleine units samen te brengen in een bedrijvenpark wordt het gemeenschapsgevoel tussen de verschillende ondernemers versterkt, waardoor ze extra business kunnen genereren.”

Koen Thienpondt: “Dankzij onze jarenlange expertise, ons brede netwerk en onze kennis van de markt, zijn we echt een partner voor het leven.”

Een investering met een hoog rendement

Vooral kmo-units op commercieel aantrekkelijke locaties en met een vlotte bereikbaarheid blijken gegeerd, zowel bij startende ondernemingen als bij investeerders. “Een kmo-unit biedt ondernemers heel wat flexibiliteit. Ze zijn in de meeste gevallen multifunctioneel opgebouwd en als je wil uitbreiden, heb je vaak ook de mogelijkheid om een nabij­gelegen unit in gebruik te nemen”, stelt Siska. “Anderzijds is een kmo-unit ook behoorlijk waardevast, zelfs na 20 jaar. Dat maakt dat het ook een interessante investering is, waar je als verhuurder weinig onderhoudskosten aan hebt. What you see, is what you get.”

Een bedrijfsunit biedt bovendien een hoger rendement dan woonvastgoed. “Maar wie daar een goed zicht op wil krijgen, neemt best een ervaren vastgoedpartner onder de arm. Bij ons ben je daarvoor aan het juiste adres”, stelt Koen Thienpondt van vastgoedgroep Dewaele. “Aan de hand van een rendementsberekening weet je precies waar je aan toe bent en wat je investering op termijn zal opleveren. Bovendien weten wij dankzij ons brede netwerk altijd wel de juiste doelgroep te bereiken. Gecombineerd met onze jarenlange expertise en kennis van de markt, zijn we echt een partner die je tijdens alle belangrijke levensfases bijstaat in het maken van de juiste vastgoedkeuzes.” 

Het nieuwe bedrijvenpark ‘Vief’ in Evergem geniet een uitstekende ligging nabij de R4, E40 en de E34.

Een ruim aanbod in West- en Oost-Vlaanderen

Aan aanbod is er bij Dewaele Vastgoed alvast geen gebrek. “Zo is er bijvoorbeeld het nieuwe bedrijvenpark ‘Vief’ in Evergem, dat een uitstekende ligging heeft nabij de R4, E40 en de E34”, vertelt Koen. “In diezelfde regio vinden we ook de voormalige Campina-site, vlakbij de N9. Die wordt opgewaardeerd tot een innovatief en energiezuinig bedrijventerrein. Het sleutelwoord is duurzaamheid. Zo worden de daken van de units voorzien van zonnepanelen, worden er laadpalen geplaatst en rondom de site ook een groenzone met picknickplein en bos aangelegd.”

Ook in West-Vlaanderen zijn interessante projecten in ontwikkeling, zoals kmo-park RIVA in Dentergem. “Daar start binnenkort de tweede fase met een bedrijfsverzamelgebouw met acht kmo-units. Die worden casco opgeleverd, zijn individueel aanpasbaar en kunnen ook worden samengevoegd. Zijn centrale ligging in de driehoek Tielt-Deinze-Waregem is een garantie voor een succesvolle toekomst. En zo zijn er nog wel te vinden. Kijk maar naar het nieuwbouw­project ‘Kampagne’ in Wijtschate of naar Pittem, waar er ook een veelbelovend project op til is”, aldus Siska Dejonghe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details