Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Het familiebedrijf overlaten: waar moet je bij stilstaan?
Jurka Vanthournout: “We belichten gevoelige en complexe materie op een toegankelijke manier in onze podcast.”

Het familiebedrijf overlaten: waar moet je bij stilstaan?

De opvolging binnen een familiebedrijf is een van de ondernemerstopics die niet gemakkelijk te duiden zijn. Het is een onderwerp dat vaak ook gevoelig ligt bij de betrokken partijen. Titeca pro accountants & experts wil daar iets aan doen en roept daarbij de hulp in van de fictieve ondernemersfamilie De Keyser – Koninckx.

Jurka Vanthournout, vennoot bij Titeca legt uit hoe Titeca dit heeft aangepakt: “In een vijfdelige podcast met de naam ‘Wat als?’ volgen we de eerste gesprekken van de familie De Keyser – Koninckx rond de opvolging binnen hun familiebedrijf Tomatine. Het verhaal is fictief, maar het is wel gebaseerd op de vele vragen die ondernemers ons over dit thema stellen. In korte afleveringen van maximaal een kwartiertje krijgt de luisteraar heel wat informatie over de belangrijkste aandachtspunten bij een bedrijfsoverdracht.”

Zorgvolmacht

“Er zijn vijf afleveringen van ‘Wat als?’. Dus zijn er ook vijf punten die we willen meegeven als het over een bedrijfsoverdracht gaat”, stelt Jurka. “De eerste aflevering behandelt de zorgvolmacht. Dit is een volmacht die je aan iemand kan geven voor het geval je zelf niet meer in staat zou zijn om beslissingen te nemen over je vermogen. Ik denk dan meteen aan een coma of opduikende dementie. Dankzij de zorgvolmacht bepaal je zelf wie de zaken in de toekomst mag behartigen en vermijd je een hele rompslomp voor de familie.”

Overdragen naar de volgende generatie

Charles en Martine, de eigenaars van Tomatine, willen hun bedrijf overlaten aan hun kinderen Fien, Bram en Julie. “Iedere situatie is anders, maar in grote lijnen heb je vier mogelijkheden”, verduidelijkt Jurka. “Je kan niets doen en alles laten vererven bij het overlijden. Of je kan enkel de verdeling regelen via een testament en dan volgens de regels van het testament laten vererven. Of je kan het bedrijf voor het overlijden overdragen via een schenking. Tenslotte kan je het bedrijf ook verkopen tegen betaling van een afgesproken prijs.”

De waardering

“Als je kiest om je familiebedrijf te verkopen, dan is er ook een waardering nodig”, gaat Jurka verder. “Daarbij zijn twee zaken belangrijk: eerst en vooral dat je een onderscheid maakt tussen de ondernemingswaarde en de aandelenwaarde. En ten tweede dat je weet dat er verschillende waarderingsmethodes bestaan. De meest voorkomende zijn op basis van EBITDA of Free Cash Flow.” Vrij complexe materie die Titeca op een toegankelijke manier toelicht in hun podcast.

Strategische toekomst

“De vorige elementen berusten vooral op de theorie. Wat net zo belangrijk is, is de strategische toekomst van de onderneming”, benadrukt Jurka. “Welke rol willen de kinderen in het bedrijf spelen? Welke financiële verwachtingen zijn er bij alle partijen? Het is uitermate belangrijk dat deze gesprekken op tijd plaatsvinden. Zo is er later, bij de eigenlijke overdracht, zo weinig mogelijk conflict. Een handige tool hierbij is het familiaal charter. In dit document worden belangrijke topics behandeld, zoals de visie van het bedrijf, het bestuur, aandeelhouderschap, maar ook de rol van de familie en de omgang met conflicten tussen de verschillende familieleden en generaties. Het familiaal charter helpt je dus om toekomstige discussies te vermijden.”

Wat als?: een podcast over familiale overdracht

Benieuwd hoe de West-Vlaamse ondernemersfamilie De Keyser – Koninckx de overdracht van hun familiebedrijf ­Tomatine aanpakt?

Luister dan zeker eens naar de podcast Wat als? van Titeca pro accountants & experts. Beschikbaar via Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of via de website www.familiale-opvolging.pro

Titeca pro accountants & experts
Met kantoren in Roeselare, Gent, Kortrijk, Oostende, Ieper, Brugge, Merelbeke, Knokke, Maldegem, Lokeren, Moeskroen, Aalter en Waregem.

www.titeca.pro

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details