Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Financieel inzicht leidt tot slimmere strategische keuzes
Dries Ringoot (rechts): “Als business controller vervullen wij een cruciale rol in het optimaliseren van de financiële processen.”

Financieel inzicht leidt tot slimmere strategische keuzes

Sinds de management buy-out door Johan Van Meenen, Toon De Rocker en Roeland De Vriese zijn er bij machinebouwer Revimaxx uit Zele heel wat veranderingen doorgevoerd. De focus van het bedrijf ligt voortaan op groei, waarbij een grondig financieel inzicht in de bedrijfsactiviteiten de basis vormt voor het bepalen van de strategische koers. Daarin wordt het management bijgestaan door Stijn Van Dam en Dries Ringoot, financieel experten bij VGD. 

Revimaxx kent een rijke geschiedenis, met wortels die teruggaan tot de 19de eeuw. Maar het is pas in 1965 dat onder impuls van Luc Van Landuyt het bedrijf zich ook in machinebouw specialiseert. Zo kon de familiale kmo in het zog van ArcelorMittal Gent, dat vandaag nog steeds klant is, de basis van zijn hoofdactiviteit ontwikkelen. Sinds 2010 is er meer diversificatie en komt Johan Van Meenen in beeld als algemeen manager. Dat scenario wordt in 2016 ook werkelijkheid wanneer Johan samen met Roeland De Vriese en Toon De Rocker via een management buy-out de leiding van het bedrijf overneemt. 

De financiële experts van VGD brengen op maandelijkse basis de kosten, opbrengsten, cashflow, en werkkapitaalbehoeften in kaart.

Johan Van Meenen: “Onze sprong naar een gloednieuw bedrijfspand en de naamsverandering naar Revimaxx betekende een vliegende start. Maar nu is het tijd om duurzame groei te realiseren. Aangezien de staalindustrie onder druk staat, is het essentieel dat we onze horizon verbreden naar andere sectoren en nog meer klanten proactief benaderen. We streven in de komende jaren naar een significante omzetstijging.”

Om die ambitie waar te maken, loopt er bij Revimaxx momenteel een strategische oefening waarbij heel wat medewerkers betrokken zijn. Op die manier creëert het bedrijf een middenkader dat de taken van het management kan overnemen wanneer dat nodig zou zijn. “Daarbij is het ook belangrijk dat we een goed inzicht krijgen in onze financiële resultaten. Op die manier kunnen we ook beter anticiperen op hindernissen die ons pad kruisen, zoals bijvoorbeeld het nijpende tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten.” 

Financiële expertise en advies op maat

Allround financieel dienstverlener VGD bracht al die hindernissen voor Revimaxx mee in kaart. “Wat begon als ondersteuning van onze boekhoudkundige verplichtingen is met de implementatie van een nieuw ERP-pakket uitgebreid naar een recurrente samenwerking. Daaronder valt onder meer de maandelijkse managementrapportering, waarbij VGD-adviseurs onze kosten, opbrengsten en cashflow analyseren en de werkkapitaalbehoeften in kaart brengen. Het is een nauwkeurige maatstaf voor de financiële gezondheid van ons bedrijf.”

Daarnaast rapporteert VGD de impact van de lopende en recent afgewerkte projecten en legt het de link met de bedrijfsoperaties. “In feite spelen wij als business controller een cruciale rol in het optimaliseren van de financiële processen. We waarborgen dat ze efficiënt en correct worden uitgevoerd zodat het bedrijf zorgeloos kan schalen en actiegericht kan ondernemen”, vertelt Stijn Van Dam van VGD. 

Johan Van Meenen is een van de drie nieuwe zaakvoerders van machinebouwer Revimaxx.

De expertise van VGD gaat verder dan rapportering alleen. “We denken proactief en streven naar een duurzame financiële gezondheid door bijvoorbeeld een activity based costing model op te zetten. Daarbij vertalen we alle bedrijfskosten naar de projectboekhouding en verschaffen we ook end-to-end inzichten.”

De adviseurs van VGD vormen als het ware de lijm tussen het management, de operaties en de boekhoudkundige cijfers. “Met expertise in elk vakgebied zoeken ze naar kansen en denken ze mee over onze langetermijnplannen. Hun flexibiliteit is een grote troef; hoewel VGD niet permanent aanwezig is, tonen ze een sterke betrokkenheid en schakelen ze snel indien nodig. Hierdoor zijn we in staat om sneller op veranderende marktomstandigheden te reageren”, concludeert Johan Van Meenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details