Belgische edtech-sector blijft groeien
Educatieve technologie zit in de lift. Niet alleen in onderwijs, maar zeker ook binnen de bedrijfscontext, waar de nood aan opleiding, bijscholing en training groot is. Vandaag zijn er 408 Belgische bedrijven actief in dit veld, waarvan er 356 ook effectief technologie ontwikkelen. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2023. Om zicht te krijgen op die bedrijven, maakt <edtech/station> jaarlijks een barometer op van de sector.
De digitalisering bij de bedrijven, de schaarste in de arbeidsmarkt, maar ook de grote vraag naar opleiding en training, doen het belang van educatieve technologie toenemen. En wat blijkt? België is hofleverancier van heel wat kwalitatieve tools om personeel bij te scholen en aan te passen aan nieuwe technologieën en processen. “De hier ontwikkelde oplossingen spelen resoluut in op de noden die bij onze bedrijven leven. De vraag neemt bovendien alleen maar toe, maar gelukkig volgt het aanbod”, vertelt Thomas van Cauwenberghe van <edtech/station>.
Uit de barometer 2024 van <edtech/station> blijkt immers dat er intussen maar liefst 408 edtech-bedrijven in België actief zijn, waarvan er 356 effectief technologie ontwikkelen. “Dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2023”, gaat Thomas verder. 60% van die bedrijven zijn bovendien start-ups. “Dat kunnen we afleiden uit de bedrijfscijfers. Zo merken we een grote vraag naar investeringen om verder aan research te kunnen doen, het bedrijf uit te bouwen en de internationale ambities waar te kunnen maken. Investeringsvragen om te overleven zien we zo goed als niet.”
Nog opvallend? Het overgrote deel van de bedrijven is in Vlaanderen gelokaliseerd. “Dat heeft een reden. Vlaanderen is immers bij uitstek de regio waar het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen elkaar vinden om tot nieuwe innovaties te komen. Gezien de sector razendsnel evolueert, is innovatie cruciaal.” Bovendien zoeken heel wat bedrijven elkaar bewust op om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. “Dat komt voornamelijk omdat er vaak verschillende toepassingen op de werkvloer nodig zijn, wat dan weer tot nieuwe innovatieprojecten en joint ventures leidt. Net die dynamiek zorgt dat onze edtech-sector zo sterk staat en wereldwijd hoog aanzien geniet”, besluit Van Cauwenberghe.