“Investeren in vastgoed is en blijft een veilige en verstandige keuze”
Door de stijgende inflatie worden heel wat producten en diensten een stuk duurder. Ook het geld op je spaarrekening wordt minder waard. Wie op zoek is naar een stabiele belegging, investeert beter in vastgoed. “Al staat het rendement van een vastgoedinvestering onder druk, het blijft nog steeds een duurzame belegging die meer oplevert dan een spaarboekje. Niets doen met je spaargeld is in deze tijden geen goeie zet”, stelt Geert Berlamont, gedelegeerd bestuurder bij Dewaele Vastgoed.
Lage spaarrentes en een torenhoge inflatie … Voor spaarders is het allesbehalve een lucratieve periode. Investeren in vastgoed is dan een goed alternatief. Met meer dan 5000 klanten per jaar en meer dan 1 miljard euro aan vastgoedwaarde heeft Dewaele Vastgoed niet alleen een goed zicht op wat er beweegt op de vastgoedmarkt, maar ook een ruim aanbod voor wie kan en wil investeren.
Geert Berlamont: “De tijden dat we klanten een rendement van 7% konden beloven zijn dan wel voorbij, investeren in vastgoed blijft een interessante aanvulling op het spaarboekje. Zeker een investering in nieuwbouw kan een duurzaam rendement opleveren, want aan nieuwbouwprojecten zijn heel wat voordelen verbonden. Het zijn energiezuinige gebouwen, waar geen extra renovatiekosten bij komen kijken. Dat is iets waar kandidaat-huurders, door de energiecrisis, gevoelig voor zijn en meer dan ooit rekening mee houden.”
Om investeerders voor al hun vragen te kunnen bijstaan, heeft Dewaele Vastgoed een dienst die gespecialiseerd is in beleggingsvastgoed. “Wij willen investeerders maximaal ontzorgen. Je kan het zien als een soort van private banking, maar dan voor vastgoed. We gaan daarbij verder dan het selecteren van een geschikt pand op basis van een beleggersprofiel. Het transactionele komt bij ons pas op de tweede plaats. Alles start met het uitstippelen van de juiste strategie, waarbij we klanten de mogelijkheid bieden om hun bestaande vastgoedportefeuille grondig door te lichten, op basis van een persoonlijk gesprek.”
Om het rendement verder te optimaliseren geeft Dewaele Vastgoed ook concrete aanbevelingen, onder meer over aan- en verkoopsopportuniteiten. “Op elk moment blijft de klant de touwtjes wel in de handen houden. Daarbij kijken we ook verder dan wat er in onze eigen portefeuille zit”, vervolgt Thomas Verschaeve, verantwoordelijke beleggingsvastgoed bij Dewaele. “Daarnaast gelden er bij de verkoop van opbrengsteigendommen ook andere spelregels dan bij een klassieke verkoop. Enkel met een goede marktkennis kan je resultaat boeken en die hebben we, mede dankzij ons uitgebreide netwerk van 48 kantoren.”
Anders dan andere vastgoedstructuren wordt bij Dewaele één uniform beleid uitgetekend voor het hele netwerk. “Er is geen onderlinge concurrentie waardoor we als team een brede dekking van de markt kunnen garanderen, met kruisbestuiving tussen alle afdelingen. Vastgoed blijft immers lokaal en we zijn ervan overtuigd dat de lokale expertise van goudwaarde is. Maar ook binnen ons eigen team zetten we in op het multidisciplinaire. We streven ernaar om alles wat met beleggingsvastgoed te maken heeft inhouse aan te bieden.”
Zeker wat patrimoniumvennootschappen betreft weten veel beleggers vandaag niet goed wat te doen. “We zien dat deze groep de hulp kan gebruiken van een specialist die hun patrimonium beter in kaart brengt. Zeker wanneer er beslissingen van fiscale aard genomen moeten worden gemaakt of als er zich een erfopvolging aandient. Vaak gaat het dan om historisch gegroeide portefeuilles die ad hoc beheerd worden. Ook hier is een grondige doorlichting aangewezen en werken we een duidelijke toekomstvisie uit. Immers, we willen een allesomvattend verhaal brengen en een duurzame levenspartner zijn, waarop men steeds kan terugvallen”, besluit Geert Berlamont.