Installatiebedrijf Vandenberghe uit Ieper had meer ruimte nodig op hun eigen bedrijventerrein. Ze schakelden Verschuere Vanmechelen architecten en aannemer Vulsteke Bedrijfsgebouwen in om de plannen te maken en uit te voeren. In overleg werden de initiële plannen gewijzigd en kwam, op de naastliggende site, een project met kmo-units, elk met hun eigen identiteit. Het tweeledige project kenmerkt zich door zijn dynamiek, hoogwaardige afwerking en open samenwerking.
Zaakvoerder Koen Pottie had al een tijdlang zijn oog op de grond van de buren gericht, voor de uitbreiding van de eigen ateliers. Toen zijn bedrijf het perceel uiteindelijk kon aankopen, nam hij contact op met architect Bram Verschuere. “Hij suggereerde om voor onze eigen uitbreiding op het bestaande perceel te blijven en de nieuw verworven gronden aan te wenden voor de bouw van nieuwe kmo-units”, legt Koen Pottie uit. “Ieper en omstreken heeft heel wat gepassioneerde ondernemers. Met dit project versterken we het aanbod aan lokaal vastgoed voor deze doelgroep.”
Verschuere Vanmechelen architecten werkte vervolgens een concept uit dat dit tweeledige programma tot een harmonieus geheel maakte. Een uitbreiding vooraan de bedrijvensite was de sleutel voor een samenhangend totaalproject. “Tegelijk kreeg elke kmo-unit zijn eigen identiteit”, benadrukt de architect. “We kozen voor een combinatie van betonelementen en sandwichpanelen. De betonpenant met ledlijn, die het geheel verbindt en een harmonieuze dynamiek geeft, werkten we verder uit in samenspraak met Vulsteke Bedrijfsgebouwen.”
Voor de industriebouwer uit Kortemark is dit project opnieuw een mooie referentie. Nickolas Vulsteke: “Deze units zijn echt gebouwd op maat van de markt. We realiseren wel vaker kmo-projecten. Units van 150 tot 200 vierkante meter zijn bijzonder populair. Ons bedrijf werkte reeds meermaals samen met het architectenbureau van Bram. Er is een grote wederzijdse appreciatie voor de manier van werken en we waarderen dat hij ons de vrijheid geeft om mee te denken over optimalisaties, want daar zit onze grootste meerwaarde. Dat ook de opdrachtgever hierin meeging, legde de basis voor een fijn bouwtraject.”
Zowel budget, timing als architecturale uitstraling van het eerste ontwerp blijven bewaard. Nochtans was het geen evidente puzzel. “Net voor corona hadden we een akkoord”, legt Koen uit. “Ik moet dus wellicht niet vertellen dat zowel het werken op de werf als het tijdig verkrijgen van betaalbaar materiaal geen sinecure waren. Iedereen zette zich in om het vooropgestelde budget en de afgesproken timing te respecteren, wat uiteindelijk ook lukte. Uiteraard kwam hier en daar een pijnpuntje naar boven, maar dat trokken we samen vlot recht.” Om de beloftes in te lossen, was een goede voorbereiding noodzakelijk. Eens temeer omdat Vandenberghe ondertussen op de site bleef doorwerken. Vulsteke Bedrijfsgebouwen zette dan ook volop in op een efficiënte uitvoering. Onder meer het uitdokteren van de aansluiting tussen het bestaande complex en de nieuwbouw alsook de ideale fasering in de voorbereidingsfase was hier een belangrijk onderdeel van. “Open communicatie maakte echt het verschil in deze pittige tijden”, geeft Koen Pottie nog mee.
Sinds januari 2022 is de bedrijfsuitbreiding van Vandenberghe in gebruik. Ook de kmo-units zijn ondertussen allemaal verkocht. “De visie van Koen en het mooie architecturale concept van Bram gaven dit kmo-project zijn sterke uitstraling. Samen slaagden we erin om met basic materialen iets unieks te creëren. En dat ging ook de lokale ondernemers duidelijk niet ongemerkt voorbij”, blikt Nickolas Vulsteke tevreden terug op de geslaagde samenwerking.
Neem dan rechtstreeks contact op met Vulsteke Bedrijfsgebouwen.
Contact opnemen