Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Bedrijven zoeken steeds vaker een omgeving om te groeien en te co-creëren
In Transfo werden erfgoedelementen in het decor geïntegreerd als verwijzing naar het monumentale verleden.

Bedrijven zoeken steeds vaker een omgeving om te groeien en te co-creëren

Reconversie biedt unieke, duurzame omgeving voor kmo’s

Ruimte is een schaars goed in Vlaanderen. De vraag naar ruimte om te ondernemen is groter dan het aanbod. Ook in de regio Kortrijk is dat het geval zowel voor kmo’s als voor bedrijven op zoek naar grotere percelen op regionale bedrijventerreinen. De intercommunale Leiedal, die als steekontwikkelaar actief is in Zuid-West-Vlaanderen, begeleidt de lokale besturen en ondernemers bij een duurzame transitie van de regio. 

“De behoefte aan ruimte om te ondernemen zal niet snel afnemen”, stelt algemeen directeur Filip Vanhaverbeke. “Maar de vragen die Leiedal krijgt, worden wel diverser. Bedrijven hechten bijvoorbeeld meer belang aan duurzaamheid of zoeken geen losstaand perceel, maar eerder een omgeving waarin ze kunnen groeien en co-creëren.”

Dat inspireert Leiedal tot creatieve, innoverende projecten waarin onder meer duurzaamheid, circulariteit, het stapelen van bedrijfsgebouwen, meervoudig gebruik en gedeelde faciliteiten een belangrijke rol spelen. In die context beoogt Leiedal om Blauwpoort in Waregem en Evolis II in Harelbeke te ontwikkelen op basis van een begeleidingstraject voor ondernemers dat een aantal belangrijke duurzaamheids­principes vooropstelt. Daarnaast blijft Leiedal in zijn ambities rond ruimteneutraliteit vooral inzetten op hergebruik, onder meer van panden en sites met erfgoedwaarde, en de reconversie van oude bedrijfssites. 

De voormalige elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem krijgt een nieuwe multifunctionele invulling.

Ondernemen in een uniek erfgoedkader

Sedert 2002 werken de publieke partners – Gemeente Zwevegem, Provincie West-Vlaanderen en Leiedal – intensief samen om de voormalige elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem te restaureren en een nieuwe multifunctionele invulling te geven. De machinezaal, het ketelgebouw, de duiktank en het mechaniekersgebouw zijn belangrijke realisaties die de Transfosite nieuw leven inblazen. Avontuur, business en cultuur vormen de pijlers van Transfo.

Leiedal renoveerde het Nieuw Transfo­gebouw en verkoopt inmiddels de kantoren aan gedreven, creatieve ondernemers die hun zaak willen onderbrengen in een uniek erfgoedkader. De kwaliteit van deze renovatie is ongezien en maakt van de Transfosite een prachtig ensemble met nationale en internationale uitstraling.

“Het Nieuw Transfogebouw vormt een uniek, bezielend kader voor creatieve en innoverende ondernemers: architecten, ontwerp­bureaus, marketing- en eventbureaus, digitale experten, energiespecialisten, noem maar op”, vertelt Stijn Vannieuwenborg, projectmanager strategische & reconversieprojecten bij Leiedal. Bouwbedrijf Meuleman stond in voor de ingrijpende renovatiewerken, onder begeleiding van Sileghem & Partners en Coussée Goris Huyghe architecten.

“De ruimtes worden per verdieping verkocht en beslaan netto tussen de 320 en de 400 vierkante meter. Het gebouw telt vijf zulke verdiepingen. Op de hoogste heb je een fenomenaal uitzicht op de hele omgeving. De benedenverdieping krijgt een multifunctionele invulling als ruimte voor onthaal, overleg en samenwerking. Leiedal heeft voor elke etage een inspirerend voorbeeld van kantoorinrichting ontwikkeld. Waar mogelijk werden erfgoedelementen in het decor geïntegreerd om de vonk van het monumentale verleden erin te houden”, aldus Stijn Vannieuwenborg.

Het vroegere tapijtenbedrijf Nelca in Lendelede maakte plaats voor het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw Den Tuft.

Een rode loper voor ondernemerschap

In Lendelede renoveerde Leiedal een oud fabrieksgebouw tot een eigentijds bedrijfsverzamelgebouw. Het vroegere tapijtenbedrijf Nelca ging vijftien jaar geleden failliet en in 2011 woedde er een grote brand. Ondertussen werd een groot deel van de site gesaneerd en op een kwaliteitsvolle manier herontwikkeld. Nagenoeg alle percelen zijn verkocht. Het bedrijfsverzamelgebouw Den Tuft is het laatste onderdeel dat door Leiedal in de etalage wordt geplaatst. 

Den Tuft is een bedrijfsverzamelgebouw met elf units tussen 231 en 1231 vierkante meter groot. De naam verwijst naar het tuften, een methode om hoogpolig textiel te vervaardigen, onder meer voor kamerbreed tapijt, dé specialiteit van het vroegere Nelca.

Het is een pionier op het vlak van hernieuwbare energie en deeleconomie voor kmo-units. Leiedal laat op het dak van het gebouw circa 90 zonnepanelen plaatsen. De installatie voedt gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een elektrische vorkheftruck en zes laadpunten voor elektrische wagens. Overtollige energie wordt in twee batterijen opgeslagen. 

“De eigenaars zullen gebruik kunnen maken van deze voorzieningen”, zegt projectmanager Stijn Vannieuwenborg. “Op die manier hoeven kleine bedrijven niet elk afzonderlijk in dergelijke infrastructuur te investeren, een belangrijke troef. Het project zit dus op het snijpunt van hernieuwbare energie en circulariteit. Vanaf volgend voorjaar zullen niet alleen de bedrijven maar ook buurtbewoners hun wagen op de site kunnen opladen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?