Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“IT heeft een grote impact op je voetafdruk”
Erik Moltzen: “Ik koos voor HP net omwille van zijn duurzaamheidsvisie.”

“IT heeft een grote impact op je voetafdruk”

IT en duurzaamheid zijn twee velden die we niet vaak met elkaar associëren. Toch heeft het IT-beleid van een bedrijf een grote impact op de duurzaamheidsstrategie. Een link die vaker gemaakt moet worden volgens Erik Moltzen, sustainability lead Benelux bij Hewlett-Packard (HP).

“Heel wat bedrijven houden in hun duurzaamheidsstrategie geen rekening met hun IT”, begint Moltzen. “Dat is een link die beter moet doordringen, zeker in de kleinere en middelgrote bedrijven. IT heeft een belangrijke voetafdruk, en bedrijven moeten de impact daarvan inschatten en verminderen.”

Een duurzaam IT-beleid blijkt stilaan een noodzaak voor elk bedrijf. “Dat is onze verantwoordelijkheid tegenover de planeet”, stelt Erik Moltzen. “Daarnaast wordt het steeds vaker verplicht voor bedrijven om te rapporteren over duurzaamheid. Daar kan IT zich niet aan onttrekken. Duurzaamheid is ook gewoon een slimme zet. Jong talent wil steeds vaker werken voor een bedrijf dat inzet op duurzaamheid. Het is ook de reden waarom ik voor HP koos.”

Duurzame hardware

Volgens Moltzen begint een duurzaam IT-beleid bij de hardware die een bedrijf inzet. Heel wat van de ecologische voetafdruk van je IT zit namelijk in de computers en andere elektronica die je aankoopt. Ze produceren kost energie en grondstoffen. Tegelijk gaan de aanvoerketens de hele wereld rond. “We adviseren onze klanten hierover wanneer ze hun computers aankopen. We tonen ze welke modellen hun noden invullen, en welke impact daaraan verbonden is. Zo kunnen zij de keuzes maken die overeenkomen met hun duurzaamheidsstrategie.”

Sommige computermodellen doen het beter op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. “Eén element dat een grote impact heeft, is de behuizing uit aluminium, en niet plastic, maken”, stelt Moltzen. “Aluminium is een zeer makkelijk te recycleren materiaal. 75% van het aluminium dat ooit ontgonnen werd, is vandaag nog steeds in gebruik. Plastics daarentegen verliezen doorgaans kwaliteit naarmate je ze meer recycleert. Daarom bestaan heel wat van de behuizingen van HP-computers uit aluminium of magnesium.”

Die computers verbruiken op hun beurt energie. Ook daar kunnen bedrijven actie ondernemen. “Dat ondersteunen we in ons Workforce Experience Platform”, stelt Erik Moltzen. “Dat is een centrale dienst waarmee een IT-afdeling alle computers kan bedienen en optimaliseren. Via dat platform laten we ook toe om te voorspellen wanneer bijvoorbeeld een batterij van een laptop zal falen. Op die manier kunnen we al op voorhand onderhoud inplannen en de productiviteit van de werknemer behouden.”

Al vanaf de ontwerpfase denkt HP na over de recyclage van onderdelen en materialen.

Refurbished

Uiteindelijk zullen computers ook uit gebruik worden genomen, na verloop van tijd. HP zet daarbij in op ‘circularity by design’, voor, tijdens en na gebruik. Het biedt dus een cradle-to-cradle lifecycle management aan. Al vanaf de ontwerpfase denkt het bedrijf bijvoorbeeld na over de recyclage van onderdelen en materialen. Ook dat helpt om computers zo lang mogelijk te laten meegaan.

“We recyclen en refurbishen steeds meer”, geeft Erik Moltzen aan. “Dit doen we zowel intern als extern. Dit uit zich in onze diensten HP Planet Partner Recycling, IT Asset Disposition Refurbishment en Hope Recycling Futures. We vernieuwen oudere computers dus met nieuwe onderdelen, en zorgen ervoor dat ze er visueel terug goed uitzien. Deze refurbished computers worden enerzijds op de markt aangeboden en anderzijds gaan ze naar goede doelen die bij het HP Hope-programma zijn aangesloten. Deze goede doelen zijn gefocust op het voorzien van computers aan kansengroepen. Zo dragen wij bij aan het versnellen van digitale gelijkheid, wat verweven zit in onze globale strategie om impact te maken in lokale gemeenschappen.”

Tegelijk kiezen ook steeds meer bedrijven voor refurbished computers. “Mijn eigen werklaptop is een refurbished versie”, stelt Moltzen. “Als ze me dat niet hadden gezegd, dan had ik dat eigenlijk niet gerealiseerd. Toch heerst er bij sommige bedrijven nog een vooroordeel tegen refurbished computers. Hen moeten we nog overtuigen van de voordelen ervan. Bedrijven worden zich steeds meer bewust van duurzaamheid, maar er is ook nog werk aan de winkel. We kijken gezamenlijk welke oplossing het beste past bij hun bedrijf en strategie, om zo de juiste keuzes te maken binnen de duurzame transitie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten