In België gebeurt een verkoop van aandelen onderhands tussen de partijen zonder tussenkomst van een notaris. Voor zover daarin partijen, voorwerp en prijs zijn bepaald, volstaat één A4-tje voor een bindende overeenkomst. Het is vanzelfsprekend dat dit in de praktijk niet volstaat. In deze bijdrage wijst expert Bruno Vervisch op aandachtspunten om risico’s op negatieve verrassingen uit het verleden te vermijden.
In de overeenkomst over een aandelenverkoop moeten afspraken worden gemaakt over heel wat facetten: betalings- en overdrachtsmodaliteiten, garanties, niet-concurrentiebeding, ontslag van bestuurders, enzovoort. De onderhandeling over de garantieregeling, dus de aansprakelijkheid van de verkoper voor feiten en handelingen met oorsprong voorafgaand aan de overdracht, is doorgaans één van de moeilijkste hordes die moeten worden genomen. Naargelang u koper of verkoper bent, zal u er in de onderhandelingen uiteraard naar streven de garanties te maximaliseren, dan wel te minimaliseren.
In tegenstelling tot een overdracht van handelsfonds neemt de koper, bij een overdracht van aandelen, alle risico’s verbonden aan de vennootschap mee over. Dus ook degene die betrekking hebben op de periode vóór de overdracht.
Naast fraude, zijn dit een aantal courante schadegevallen die zich na de overdracht kunnen voordoen:
Indien de overeenkomst hier niets over vermeldt, draagt de koper, op enkele beperkte wettelijke garanties na, het integrale risico en gaat de verkoper vrijuit. Om die reden moeten in de overeenkomst door de verkoper verklaringen en waarborgen worden gegeven waaronder:
Deze opsomming neemt meestal meerdere pagina’s in beslag.
Het is cruciaal dat u als verkoper tijdens de onderhandelingen geen (negatieve) zaken verzwijgt tegenover de koper. Deze dreigen immers, hetzij tijdens de due diligence, hetzij na de overdracht, als een boemerang in uw gezicht terecht te komen. Transparantie en openheid zijn cruciaal om een sfeer van vertrouwen te creëren.
De verkoper kan tijdens de onderhandelingen wel negotiëren om bepaalde zaken uit de garanties te krijgen en te “disclosen”. Dit betekent dat ze in de overeenkomst of in een afzonderlijk schrijven worden opgenomen waardoor ze, afhankelijk van de afspraak tussen partijen, later geen aanleiding meer kunnen geven tot schadevergoeding.
Meer en meer wordt opgenomen dat alles wat in de (virtuele) dataroom werd gebracht voor de due diligence als gedisclosed wordt beschouwd, voor zover de koper op basis van deze info het risico correct kon inschatten.
Als er na de overdracht een inbreuk wordt vastgesteld op de verklaringen en waarborgen die aanleiding geeft tot schade, zal de koper dit kunnen verhalen op de verkoper door middel van een claim. Volgende zaken moeten hieromtrent zeker in de overeenkomst worden opgenomen:
Ons belangrijkste advies: laat u bij de opmaak van deze belangrijke overeenkomst zeker bijstaan door een gespecialiseerd jurist of advocaat!
Neem dan rechtstreeks contact op met Bruno Vervisch.