De immer toenemende focus op duurzaamheid spoort de bouwsector aan om een doorgedreven afval- en recyclagebeheer te voeren. Een ontwikkelaar die die mindset reeds sinds zijn ontstaan hanteert, is het West-Vlaamse Hexagon. “Ons team bezit de knowhow om afvalverwerking adequaat in te schatten en het volle potentieel van bestaande materialen te gebruiken”, vertelt Hexagon-directeur Jelle Vandendriessche.
Sinds 2017 laat Hexagon oude bedrijventerreinen in Vlaanderen herleven door kwalitatief bedrijfsvastgoed en duurzame projecten op maat te ontwikkelen. Vanuit het kantoor in Roeselare wil het team van complementaire specialisten, onder leiding van Jelle Vandendriessche en Stijn Eyckmans, een voorloper zijn voor succesvolle ecologische vastgoedprojecten. Dat doet het door middel van reconversie- en gebiedsontwikkelingsprojecten op aantrekkelijke en strategische locaties te verweven met een mix van complementaire functies.
Vanaf de opstart van een project houdt Hexagon rekening met heel wat factoren. De mogelijke aanwezigheid van verontreiniging in de bodem is er daar één van. In de afgelopen jaren is het thema ‘verontreinigde grond’ vaak in de media geweest, onder andere door zorgen over asbest, PFAS en PFOS. Afhankelijk van de historische en huidige activiteiten op een terrein, kan een bodemonderzoek door een erkende bodemdeskundige noodzakelijk zijn.
“Wanneer Hexagon een terrein verwerft met overname van de saneringsplicht, pakken we onmiddellijk de kern van de verontreiniging aan en beperken we de negatieve effecten maximaal”, vertelt Hexagon-directeur Jelle Vandendriessche. “Er zijn drie hoofdtypes verontreiniging: lucht-, bodem- en grondwaterverontreiniging, waarbij we regelmatig te maken krijgen met de laatste twee. Bij grondwaterverontreiniging wordt het water opgepompt en gezuiverd. Bij bodemverontreiniging wordt vervuilde grond afgegraven en naar een reinigingscentrum gebracht, waar het biologisch, fysico-chemisch of thermisch wordt gereinigd.”
Als duurzame projectontwikkelaar heeft Hexagon uitgebreide ervaring in de reconversie van verontreinigde sites: “Wij bezitten de knowhow om verontreinigingen adequaat in te schatten en te integreren in een evenwichtig ontwikkelingsplan. We werken kostenefficiënt, nemen het risico over en communiceren transparant. Dat garandeert een win-winsituatie voor zowel de verkoper als de omgeving.”
In Vlaanderen is 35 procent van het afval afkomstig uit bouw- en sloopactiviteiten. Urban mining stelt Hexagon in staat om sloopafval te recupereren en vanaf het prille begin van een project de juiste toon te zetten: “Om circulair te bouwen, en dus een economische, sociale én ecologische meerwaarde te creëren, moet rekening worden gehouden met de bestaande erfenis en de toekomstige opportuniteiten van bouwprojecten”, vertelt Jelle Vandendriessche.
“We recupereren bruikbare materialen uit oude gebouwen en infrastructuren, om die vervolgens te hergebruiken in nieuwe gebouwen. Zo worden natuurlijke grondstoffen gespaard, en wordt het volle potentieel van bestaande materialen gebruikt.” Het staat buiten kijf dat urban mining heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo impliceert het een lagere behoefte aan nieuwe grondstoffen, een langer behoud van natuurlijke grondstoffen, een lagere milieu-impact van bouwprojecten, minder afval voor stortplaatsen, een hogere energiebesparing en een meer voordelige budgettering dankzij de herwonnen materialen.
Een toonbeeld van urban mining bevindt zich in Meulebeke. Waar tot in 2023 bouwmateriaalspecialist Intermat gevestigd was, bouwt Hexagon binnenkort het Bedrijvenpark Ursus. “Via onze sloopaannemer, BMV uit Ingelmunster, heeft het bouwteam de opportuniteit gevonden om een deel van de afbraakmaterialen in Meulebeke te recupereren. Zo worden de gevraagde Ytong-panelen zorgvuldig gedemonteerd, ter plaatse op de juiste maat gezaagd, om vervolgens te worden gebruikt voor een nieuw project. Op die manier draagt Hexagon letterlijk zijn steentje bij aan de circulaire economie.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Hexagon Vastgoedontwikkeling.