Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Vijf argumenten om over te stappen op elektrisch rijden

Vijf argumenten om over te stappen op elektrisch rijden

Door de gewijzigde fiscaliteit voor bedrijfswagens is het Belgische wagenpark in sneltempo aan het vergroenen. Toch kijken veel bedrijven, ondanks de hoge olieprijzen, nog de kat uit de boom. Redenen bij de vleet om dat vooral niet te doen. Hier zijn vijf argumenten om je wagenpark nu al te vergroenen.

1. Stoot geen gram CO2 meer uit

Minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen? Dan is een elektrisch wagenpark de meest efficiënte oplossing. En wist je dat het nu al mogelijk is om je bedrijfswagens op te laden met 100% groene energie? Kortom: met een elektrisch wagenpark help je zowel het milieu als de liquiditeit van je onderneming vooruit. Bovendien zal de CO2-taks binnenkort fors stijgen. 

2. Meer loon voor je medewerkers

De belasting op het voordeel van alle aard wordt voornamelijk bepaald door de CO2-referentiewaarden van de wagen. Die zijn de laatste jaren fors gedaald. Voor gebruikers van een wagen met een thermische motor betekent dit dat ze netto minder overhouden. Omdat een elektrische wagen geen CO2 uitstoot, gaan je medewerkers meer -verdienen.

3. Blijf de stormloop in 2025 voor

De fiscale aftrekbaarheid van reguliere bedrijfswagens met verbrandingsmotor dooft volledig uit in 2026. De kans is daardoor groot dat er in 2025 lange wachttijden ontstaan bij de constructeurs. Door vandaag al je wagenpark te vergroenen, blijf je de wachtrij voor. Temeer omdat de wereldwijde productie van elektrische wagens voorlopig nog lang niet op ideale schaal gebeurt.

4. Mix met een mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget laat je medewerkers toe om hun woon-werkverkeer zelf efficiënter in te vullen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of een deelfiets. Zo kunnen ze files vermijden en kostbare tijd winnen. Stel je een elektrisch wagenpark liever nog even uit? Dan kan je deze flexibele formule gewoon uitproberen in combinatie met een benzine- of hybride wagen.

5. Nog nét een fiscaal gunsttarief

Voor voertuigen besteld voor 30 juni 2023 blijven de huidige fiscale gunstmaatregelen van kracht. De datum van de bestelbon bij de leasemaatschappij telt. De fiscale aftrekbaarheid zal daarna gradueel dalen. Veel bedrijven bestellen daarom vandaag al hun wagens voor 2024, of zelfs later, zodat ze nog van de huidige fiscale maatregelen kunnen genieten.

KMO IN DE KIJKER
Steeds meer Vlaamse KMO’s maken de klik naar duurzame mobiliteit. Een mooi voorbeeld daarvan is verf- en hout­beschermingsexpert Rubio in Izegem, dat haar duurzame bedrijfsfilosofie kracht wilde bijzetten. MHC Mobility liet er liefst 24 elektrische wagens achter op de oprit en regelde alles wat daarbij hoort: van laadpalen tot een digitaal afrekeningssysteem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details