Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
VGD verzekert de toekomst van Sofitys
Jitske Van Herreweghe: “Het viel ons op dat Jan en Manu hun huiswerk hadden gedaan in de aanloop naar de deal.” (rechts)

VGD verzekert de toekomst van Sofitys

Een bedrijf kopen of verkopen is voor veel ondernemers een mijlpaal. Er komt ook veel bij kijken. Daarom lieten Jan Van Heegde en Manu Goossens zich voor de overname van Sofitys bijstaan door allround dienstverlener VGD. “Dankzij hun hulp was de deal in een mum van tijd beklonken en gaan we nu vol vertrouwen de toekomst tegemoet”, klinkt het bij Jan en Manu.

Het is de droom van veel Belgen: hun huis of tuin ombouwen tot een klein paradijs met sauna, hammam, jacuzzi of hottub. De coronapandemie gaf de verkoop van deze producten een boost. En hoewel de grootste drukte gaan liggen is, doet de sector het nog steeds goed. “Ons orderboekje voor de komende maanden is goed gevuld. Wat we wel zien, is dat de consument doordachter te werk gaat. Men kiest veel meer dan vroeger voor kwaliteit en personalisatie waardoor een aantal, voornamelijk internetverkopers, nu uit de boot vallen”, stelt Jan Van Heegde van Sofitys.

Al meer dan 10 jaar begeleidt Arne Coeman (VGD) ondernemers bij diverse corporate finance opdrachten.

Sofitys, zijn geesteskind, is een Oost-Vlaamse leverancier van houtgestookte sauna’s en hottubs. Het bedrijf heeft in de sector een goede naam. En dat is ook Manu Goossens niet ontgaan. “Ik leerde Jan enkele jaren geleden kennen, tijdens de coronacrisis. Net zoals veel anderen kon ik in die periode een centje opzijzetten en met dat bedrag wilde ik een sauna in mijn tuin plaatsen. Alleen bleek dat geen evidente klus. Tot Jan bij mij langskwam en een gepaste oplossing voorstelde.” 

Vanaf dan ging het snel. “Jan kan als geen ander vol vuur over zijn vak vertellen en de microbe kreeg ook mij te pakken”, gaat Manu verder. “Daarop trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg ik hem of ik niet mee in zijn zaak kon stappen.” Voor Jan kwam het voorstel geen moment te vroeg. “De job is arbeidsintensief en ik wou wat gas terugnemen. Bovendien weet ik dat het in onze sector ook wel moeilijk is om vanuit het niets een zaak op te starten.” 

De toegevoegde waarde van VGD 

Daarop trokken Manu en Jan naar VGD. “Ik wist dat VGD verschillende experten in huis had die mij bij de management buy-in zouden kunnen helpen”, vertelt Manu. Uiteindelijk belandde het dossier bij Arne Coeman en Jitske Van Herreweghe. Arne heeft al meer dan 10 jaar ervaring in corporate financing, Jitske is advisor accountancy. “Wat ons meteen opviel, is dat Manu en Jan hun huiswerk hadden gemaakt. Ze hadden de balans- en resultatenrekeningen mee van de voorbije jaren en we voelden tijdens de eerste gesprekken meteen ook dat er een gezonde basis was om het bedrijf verder te zetten.” 

Dankzij VGD weten Manu Goossens en Jan Van Heegde welke koers ze moeten varen met Sofitys.

Maar goede intenties alleen volstaan natuurlijk niet. Er moest ook een waardebepaling gebeuren en een financieel plan worden opgesteld. “Ik werd uitgedaagd om grondig na te denken over de toekomst van Sofitys. Daar had ik soms wel wat vragen bij, maar Arne en Jitske begeleidden me doorheen het ganse traject. Nu ik erop terugkijk, is het maar goed dat wij zo op de proef werden gesteld. Op die manier kon er niet alleen een faire overnameprijs worden afgesproken, maar wisten we ook welke koers we zouden moeten varen om financieel gezond te blijven. VGD is echt een partner die meedenkt en vooruitkijkt”, geeft Jan Van Heegde mee. 

Vandaag kijkt VGD nog steeds over de schouders van Jan en Manu mee. “Dat geeft ons een geruststellend gevoel. Ze kennen onze situatie en sturen ons, wanneer het nodig is, bij. Daarvoor is het My VGD Connect-platform ook een handige tool. Het platform schept structuur in onze administratie”, besluit Manu Goossens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details