Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Vanheede Environment Group roept bedrijven op om beter te sorteren
In dit nieuwe logistieke centrum in Roeselare zullen gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen opgewaardeerd worden naar nieuwe grondstoffen.

Vanheede Environment Group roept bedrijven op om beter te sorteren

Al 55 jaar positioneert Vanheede Environment Group zich als toonaangevende speler in de circulaire economie door afval in te zamelen en te verwerken tot nieuwe grondstoffen en groene energie. Vandaag schakelt het bedrijf, onder impuls van de derde generatie, een versnelling hoger en roept het bedrijven op om mee de omslag te maken naar een duurzamere wereld. “De ambitie is niet min, maar met gebundelde krachten kunnen we een significante ommekeer teweegbrengen”, klinkt het bij Justine en Maxime Vanheede. 

18 maart stond met stip aangeduid in de agenda van Vanheede ­Environment Group. Die dag was het World Recycling Day en lanceerde het bedrijf een manifest, waarin het de bedrijfswereld oproept om beter te sorteren. “Klimaatverandering, vervuiling, geopolitieke spanningen, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en een verschuiving in de wereldeconomie maken dat we niet langer de ogen kunnen sluiten. Er zijn diepgaande transformaties nodig om de weg vrij te maken naar een meer circulaire economie en wij willen bedrijven helpen bij het waarmaken van die transformatie”, stelt Justine Vanheede.

Maxime Vanheede: “Met onze investeringen in nieuwe technologieën zullen we afvalstromen efficiënter kunnen verwerken.”

Sorteren om beter te recycleren

De groep reikt drie oplossingen aan waarmee bedrijven hun afval op een eenvoudige en efficiënte manier kunnen sorteren. Maxime Vanheede: “Met de Plastic Switch, de Organic Switch en de KGA Switch helpen we onze klanten om hun sorteerverplichtingen na te leven. Maar betere sortering aan de bron betekent ook dat wij maximaal kunnen recycleren. Dat is een win-win voor alle partijen. Immers, hoe zuiverder de afvalstromen, hoe hoger het recyclagepercentage en hoe meer we kunnen weghouden van de verbrandingsoven en de stortplaats.” 

Heel wat bedrijven zijn al op de goede weg, maar het kan altijd beter. “Wie dacht dat de sortering van papier & karton en pmd bij bedrijven gemeengoed is, heeft het mis. Meer nog, in de praktijk zien we te vaak dat de basis er zelfs nog niet is”, gaat Justine verder. Voor Vanheede zit daar een groot potentieel. “Daarnaast is er nog te veel ander materiaal dat in het restafval belandt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de hoeveelheid plastic folie, piepschuim, straps, harde kunststoffen en zelfs voedingsafval die richting de verbrandingsoven gaat.”

Justine Vanheede: “Er zijn diepgaande transformaties nodig om de weg vrij te maken naar een meer circulaire economie.”

Nieuwe sorteerinstallatie en nieuw logistiek centrum

Toch bestaan er ook voor deze afvalstromen oplossingen. Daarvoor doet Vanheede verdere investeringen. Zo bouwt het in Rumbeke een nieuwe sorteerinstallatie. “We geloven sterk dat we met nieuwe technologieën gemengde afvalstromen efficiënter zullen kunnen verwerken. Zo zal artificiële intelligentie ons bijvoorbeeld helpen bij het herkennen van recycleerbaar materiaal of zullen we met robotarmen sorteerfouten kunnen corrigeren. Hierdoor zullen we tot 40% van de restroom pmd die we jaarlijks bij bedrijven ophalen, kunnen recupereren.” 

Ook in Haven Zuid in Roeselare werkt de onderneming aan de toekomst. “Met het oog op maximale recyclage en aan de hand van state-of-the-art automatiseringstechnieken, bouwen we een nieuw logistiek centrum voor de ontvangst, groepering, herverpakking en opslag van gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen. De bedoeling is om deze afvalstoffen zoveel mogelijk op te waarderen naar nieuwe ­grondstoffen.”

Voor de nieuwe generatie die nu binnen Vanheede aan de slag is, zijn deze inspanningen absoluut noodzakelijk. “Tegen 2030 willen we dat 80% van al het ingezamelde afval recycleerbaar is en dat er ook geen recycleerbaar materiaal meer in het restafval terug te vinden is. Dat dat ambitieus is, beseffen we en verdere bewustwording zal ook nodig zijn om in onze missie te slagen. Tegelijkertijd is het voor bedrijven vijf voor twaalf en zijn er geen excuses meer om afvalinzameling niet hoog op de agenda te plaatsen”, aldus Justine en Maxime Vanheede. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details