Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Van dansvloer naar winkelvloer
De buitenverhardingen werden zoveel mogelijk in waterdoorlatend materiaal uitgevoerd.

Van dansvloer naar winkelvloer

Iconische discotheek wordt supermarkt

Wie herinnert zich nog La Rocca, de iconische danstempel langs de Antwerpsesteenweg in Lier? Met de brand die deze discotheek in 2022 verwoestte, kwam vroeger dan gepland een definitief einde aan dit monument. Vandaag heeft de dansvloer plaats geruimd voor een winkelvloer: begin juni 2023 werd van een nieuwe Jumbo-supermarkt officieel geopend. Met onder meer dank aan het bouwteam van Altez, dat de bouw in goede banen leidde.

De voorbije jaren realiseerde Altez heel wat mooie bouwprojecten, zowel in een industriële, agrarische als hippische setting. “Bij elk project dragen we kwaliteit, innovatie, duurzaamheid en authenticiteit hoog in het vaandel”, aldus Raf Colson, sales consultant bij Altez Construction Group. Dit was ook het geval voor de bouw van een nieuwe Jumbo-supermarkt in Lier. “Toen we als hoofdaannemer mee onze schouders mochten zetten onder de bouw van deze winkel, was dit voor ons team opnieuw een uitgelezen kans om onze bedrijfswaarden in de kijker te zetten. In opdracht van de Lierse bouwheer Groep Bouwen hebben we samen met AP/ART Architecten een mooi project neergezet.”

De totale winkeloppervlakte bedraagt circa 2000 vierkante meter.

Twee bouwlagen op paalfunderingen

Het project op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Duwijckstraat in Lier startte met de sloop van de iconische La Rocca-villa. “Die afbraakwerken waren al sinds 2017 gepland, en dus geen rechtstreeks gevolg van de brand die de discotheek in april 2022 verwoestte”, vertelt Raf. “Na de sloopwerken in het najaar van 2022 startten we met de aanleg van de paalfunderingen en kelders.” 

AP/ART Architecten ontwierp een nieuwbouw die uit twee bouwlagen bestaat. “We kregen de opdracht om vooraan op de eerste verdieping een winkelgedeelte te bouwen, met een breedte van 71 meter, een diepte van 33 meter en een plat dak op 9,20 meter. Daarachter moest een magazijn gebouwd worden. De gelijkvloerse verdieping onder de winkelruimte werd ingericht als parking – met voldoende laadpunten – voor auto’s en fietsen.”

Door de keuze voor paalfunderingen en een parking onder de winkelruimte werd de beschikbare perceeloppervlakte optimaal benut. Raf Colson: “Met in totaal 150 parkeerplaatsen is er zeker voldoende parking voor de winkelende klanten. Via een centrale traphal, met een grote lift en twee rolpaden, is de winkel vlot toegankelijk. De totale oppervlakte van de winkel bedraagt circa 2000 vierkante meter, terwijl het magazijn 400 vierkante meter groot is.”

Door de keuze voor paalfunderingen en een parking onder de winkelruimte wordt de beschikbare perceeloppervlakte optimaal benut.

Solide en duurzame constructie

“Het winkel- en magazijnpand werd in beton opgetrokken, in combinatie met dakliggers in gelamineerd hout”, legt Raf uit. “Met winkelwanden in glad wit prefabbeton en een magazijn dat afgewerkt is met sandwichpanelen, koos de bouwheer voor een strakke en solide oplossing. En met een groendak kiest Jumbo voor een zo duurzaam mogelijke waterhuishouding. Die focus op duurzaamheid pasten we trouwens ook toe bij de aanleg van een groene omkadering rondom het winkelgebouw. We bouwden de verhardingen zoveel mogelijk in waterdoorlatend materiaal op, met ook een wadi voor de opvang van hemelwater.”

De timing van de bouw werd door de experts van Altez strak in het oog gehouden. “Omdat de feestelijke opening van de nieuwe Jumbo-winkel tijdens het eerste weekend van juni 2023 gepland was, zorgden we voor een wind- en waterdichte oplevering van de bovenbouw tegen april. Op die manier kon Jumbo tijdig starten met de afwerking en inrichting van winkel en magazijn. Die timing werd zonder probleem gehaald, en dus knalden de champagnekurken feestelijk op de voorziene inhuldigingsdag. We zijn trots dat we ons steentje hebben mogen bijdragen aan de grootste Jumbo-winkel van Vlaanderen!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details