Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Terwijl de markt stabiliseert, zit duurzaam bedrijfsvastgoed in de lift
Bedrijvenpark Vief in de Gentse haven is erg gegeerd. Het project is bijna uitverkocht.

Terwijl de markt stabiliseert, zit duurzaam bedrijfsvastgoed in de lift

“Er blijft veel vraag naar kmo-units, ook bij investeerders”

In vijf jaar tijd heeft de Roeselaarse projectontwikkelaar Hexagon, gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed, al zo’n 150 entiteiten gerealiseerd. En de pijplijn voor de komende jaren is goed gevuld. Hexagon bouwt in hoofdzaak kmo-units met grote aandacht voor de duurzaamheid van het gebouw en zijn omgeving: “Enerzijds is er veel nood aan ruimte voor kmo’s. Door resoluut te kiezen voor duurzame gebouwen en respect voor de biodiversiteit van de omgeving, bouwen we ook aan een betere toekomst.”

De bedrijvenzone Stuyf verrijst rond de bestaande vijver op het domein, die integraal behouden blijft.

Jelle Vandendriessche is oprichter en directeur van Hexagon. Hij heeft ruime ervaring in projectontwikkeling en de herontwikkeling van brownfields. “Wij geloven dat dit de toekomst is, omdat we via reconversieprojecten geen nieuwe ruimte voor bedrijven hoeven aan te snijden. Bovendien is het onze missie om elke locatie beter achter te laten dan ze voorheen was”, vertelt hij enthousiast. 

Rentecorrectie komt niet onverwacht

Die keuze legde Hexagon geen windeieren. Het bedrijf kende sinds zijn oprichting in 2017 een sterke groei, in eerste instantie in de regio-Roeselare, maar nu stilaan ook elders in Vlaanderen. “We hebben tal van projecten in ontwikkeling. Onze pijplijn omvat al minstens 300 nieuwe entiteiten, hoofdzakelijk bedrijfsvastgoed, maar we combineren dat ook met enkele residentiële projecten, liefst in een mix van beide.” 

De vastgoedmarkt kende in 2022 een goed jaar. Maar sinds eind vorig jaar houden meer bedrijven de vinger op de knip. “We voelen effectief een lichte vertraging, als gevolg van de stijgende rentevoeten en de inflatie. We zijn een aantal jaar verwend geweest met zeer lage rentes, een correctie komt dus niet onverwacht. Bij Hexagon blijft de interesse en verkoop voorlopig wel op peil”, getuigt Jelle. “In een stabiliserende markt is er nog altijd veel vraag naar panden op maat van kmo’s. Het feit dat de inflatie ook de huurprijzen doet stijgen, maakt dat ook investeerders kmo-units nog altijd een interessante belegging vinden.” 

De eerste fase van bedrijvenpark Bazuin omvat 35 kmo-units. De helft is al verkocht.

Project Stuyf in Izegem 

Een van de nieuwste projecten in de thuismarkt van Hexagon is het bedrijvenpark Stuyf in de Stuivenbergstraat in Izegem. Het gaat om een inbreidingsproject, op terreinen tussen de vestigingen van Winsol en Boucherie: “Hier gaan we tegen het voorjaar van 2024 een project realiseren met 32 kmo-units, verspreid over vier aparte bedrijfsverzamelgebouwen. Dit is een ideale locatie voor ondernemers: goed gelegen, op 5 minuten rijden van de E403 Brugge-Kortrijk, en op wandelafstand van het centrum.”

De units zijn tussen 120 en 270 vierkante meter groot en er zijn 88 parkeerplaatsen beschikbaar. Jelle Vandendriessche: “We hebben ook mogelijkheden om een kantoor in te richten op een mezzanine. Daarmee mikken we op zelfstandigen en kleinere kmo’s of investeerders die willen verhuren aan dat publiek. Onze filosofie indachtig, is ook hier biodiversiteit een aandachtspunt. Op de terreinen bevindt zich een vijver met veel vis. Die gaan we integraal behouden. De groene omgeving blijft hier belangrijk, ideaal voor medewerkers die over de middag even buiten willen.”

Werken eerste fase Bazuin gestart

Langs de Brugse Steenweg in Roeselare zijn de voorbereidende werkzaamheden aan de gang voor het nieuwe bedrijvenpark Bazuin. Een 5,5 hectare grote brownfield, die de vroegere sites van de metaal­constructeurs Verbrugge en Deprez omvat. “In een eerste fase bouwen we hier 35 kmo-units van 80 tot 2500 vierkante meter, al dan niet met een kantoor erbovenop. De helft is al verkocht. In totaal zal het project 80 bedrijven en een autonoom kantoorgebouw huisvesten.”

“In de laatste fase zal het ook mogelijk zijn om de kmo-unit te combineren met een woning, zodat men bij zijn bedrijf kan wonen”, aldus Jelle. “Het groene karakter van de site wordt bestendigd door ruime groenzones die we rond bestaande bomen integreren. Dit project krijgt aangepaste wegenis, met goede doorlaatbaarheid. En we voorzien ook een aantal doorsteken voor zachte weggebruikers uit de omliggende wijken.”

Jelle Vandendriessche: “Duurzaamheid en biodiversiteit zijn cruciaal in de ontwikkeling van onze projecten.”

Bedrijvenpark Vief in de Gentse haven

Hexagon is ook actief in de Gentse havenzone. Daar wordt een voormalige logistiek gebouw van North Freeze omgevormd tot bedrijvenpark Vief. “Hier komen twee gebouwen met ruimte voor 36 kmo-units. Dit is grondgebied Evergem, met uitstekende bereikbaarheid via de R4 naar Gent en verder. De werkzaamheden zijn aan de gang en in de eerste jaarhelft van 2024 zullen de eerste bedrijven er hun intrek nemen. In enkele weken is het project nagenoeg uitverkocht, er is duidelijk veel vraag naar ruimte in de haven van Gent”, besluit Jelle Vandendriessche.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details