Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Straight-Line Leadership deelt inzichten over leiderschap
Rachid Schmitz staat sinds 2022 aan het hoofd van Straight-Line Leadership.

Straight-Line Leadership deelt inzichten over leiderschap

Rachid Schmitz, ooit de drijvende kracht achter Randstad Sourceright als Executive Vice-President of Global Sales, maakte in 2022 de overstap naar Straight-Line Leadership, waar hij CEO werd. Rachid gaat dieper in op de kern van effectief leiderschap, waarbij hij zijn unieke inzichten en ervaringen deelt.

Op welke manier heeft Straight-Line Leadership jouw persoonlijke benadering van leiderschap veranderd?

Rachid Schmitz: “De grootste verandering is voor mij geweest: de shift van het enkel aansturen op acties, naar het aansturen op het maken van concrete afspraken en commitments. Dat dwingt je om zaken heel concreet en helder te maken. Wat wil je creëren? Tegen wanneer moet het af zijn, en wat is het beoogde resultaat? Nadat ik met Straight-Line Leadership in aanraking ben gekomen, ben ik dan ook volledig afgestapt van het motiveren van mijn team. Wat veel leiders niet beseffen, is dat er veel meer energie gaat naar het proberen overtuigen van mensen om hun noodzakelijk vereiste acties te doen, dan naar het vragen van commitments. Wie deze omschakeling maakt, maakt niet enkel de doelstellingen voor zichzelf als leider duidelijk, maar ook voor de rest van de organisatie.”

Wat merkte je binnen jouw team van Randstad toen je het werk van Straight-Line Leadership implementeerde?

Rachid Schmitz: “Dat de mensen binnen mijn team deze nieuwe aanpak in eerste instantie als zeer direct en confronterend ervaarden. De gesprekken binnen je organisatie veranderen drastisch. Waar je eerst voornamelijk gefocust bent op de acties en de resultaten die daaruit voortvloeien, ga je nu meer kijken naar de commitments die zijn gemaakt en of deze ook worden nageleefd conform ­afspraak.”

“De eerste resultaten kwamen pas na twee tot drie maanden, omdat de mensen binnen mijn team eerst het vertrouwen moesten krijgen dat ik oprecht was en niet een “afrekencultuur” aan het ontwikkelen was. Gaandeweg merkte ik dat mijn teamleden veel eerlijker en oprechter werden. Geen leugentjes meer om eigen bestwil, of iemand die zijn eigen hachje probeerde te redden, maar een cultuur waarin verantwoordelijkheid en eigenaarschap heersen. Er vond een shift plaats van “hij/zij is schuldig” naar “wij zijn verantwoordelijk”. En die omschakeling is cruciaal voor iedere organisatie die wil doorbreken naar het volgende level.”

Hoe heeft Straight-Line Leadership jou geholpen om meer aanwezig te zijn, zowel in het bedrijfsleven als in jouw privéleven?

Rachid Schmitz: “Uiteindelijk ga je door Straight-Line Leadership opmerken dat we allemaal een interne dialoog hebben. Die interne dialoog is de stem in ons hoofd waar wij de hele dag, vaak onbewust, mee in gesprek zijn. Die stem is 24/7 actief. Hoe meer je in contact staat met die interne wereld-dialoog, hoe duidelijker je opmerkt dat je eigenlijk vaker in gesprek bent met jezelf dan met de ander.”

“Met andere woorden: we verdwijnen vaak in onze verhalen over hetgeen dat gezegd wordt door de ander of wat de ander misschien vraagt. Hierdoor zijn we totaal niet in staat om echt aanwezig te zijn in een gesprek en intentioneel te luisteren naar wat de ander zegt. Door je hiervan bewust te zijn, kan je dus veel beter jezelf terug naar een gesprek brengen zodra je merkt dat je verdwijnt in jouw hoofd.”

Tot slot, wat beschouw je als de grootste mythe of misvatting over leiderschap die Straight-Line Leadership heeft helpen ontkrachten?

Rachid Schmitz: “Dat leiderschap tegenwoordig vaak bestaat uit modellen en processen. Bij Straight-Line Leadership richten we ons op wie jij bent als leider, welke Inner Stance je aanneemt en wat de Inner Stance van de ander is. Want leiderschap is in de basis niets meer dan het beïnvloeden van een conversatie, en vanuit die conversatie de resultaten in jouw organisatie beïnvloeden. Die processen en modellen hebben zeker een plek in leiderschap, maar de grootste misvatting is dat je vanuit een model of structuur leiderschap kunt implementeren. De kracht van leiderschap kan altijd terug worden herleid naar de kracht van conversatie. Dat is waar het echte spel gespeeld wordt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details