Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Recycling als speerpunt!
Bij GLK Recycling wordt volledig ingezet op het recycleren van gronden, meng- en betonpuin.

Recycling als speerpunt!

Sinds vele jaren is GLK – opgericht in 1997 – een gereputeerde naam in de bouwsector. Het bestaat uit 3 divisies: GLK Grondwerken met focus op algemene grond- en sloopwerken, GLK Recycling (tot voor kort onder de naam GV&T Kruishoutem) met focus op recyclage van grond- en bouwafval en GLK Consulting met focus op adviesverlening bij de voorbereiding van een bouwproject.

Recentelijk werd geïnvesteerd in een breekinstallatie met een minimale geluidsproductie.

Met de opstart van de recyclageafdeling was GLK Recycling een pionier in de echte zin van het woord. “In 2004 lag de bouwsector nog niet wakker van milieuzorg”, vertelt plant manager Peter Decanniere. “De zaakvoerders van GLK waren een grote uitzondering. In deze periode werd een nieuwe wetgeving rond grondverzet uitgeschreven en dit vormde meteen ook de aanzet om hierin te investeren en een eigen site uit te bouwen erkend door de Grondbank. De oorspronkelijke naam GV&T – voluit Grond Verbetering en Tussentijdse opslagplaats – duidt hierop. Van bij de start was het de bedoeling een bestemming te zoeken voor restgronden van bouwwerven. Als één van eersten beschikten wij over een grondstabilisatiemachine. Daarmee wordt aan afgezeefde grond cement en/of kalk toegevoegd waarmee we Bekasol (gestabiliseerde grond) bekomen. Dit is het perfecte product voor aanvullingen onder de vloerplaat, kelders, opvulling riolerings- en kabelsleuven …” 

Het resterende puin wordt vermalen en vaak gemengd met cement. Hiertoe beschikt GLK Recyclig over een eigen betoncentrale die recentelijk werd uitgebreid.

Aanvoer en overname

De site is door vzw Grondbank als tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem erkend. Iedereen kan er terecht met grondoverschotten. Daarnaast worden de diverse stromen van bouw- en sloopafval na inkeuring apart gestockeerd in functie van de latere recyclage. Neven afvalstromen zoals gemengd bouwafval, groen en snoei, hout, ytong…, worden uitgesorteerd en per soort opgeslagen. 

Waterverneveling aan de mengcentrale zorgt op droge dagen dat er geen stofdeeltjes op de sites van de buren terechtkomen.

Ook recyclage

Bij GLK Recycling wordt volledig ingezet op het recycleren van gronden, meng- en betonpuin. Het proces start met het sorteren van de stromen in zuivere afvalstromen. Het resterende puin wordt vermalen volgens de wettelijke normen tot nieuwe grondstoffen: meng-, beton- of asfaltgranulaat. Peter Decanniere: “Ook hier weer mengen we bepaalde hoeveelheden met cement, bijvoorbeeld om gestabiliseerd zand of magere beton te bekomen in onze eigen betoncentrale die recentelijk nog werd uitgebreid. Dergelijk recyclaat is enorm populair voor de fundering van klinkers en boordstenen, de aanleg van parkings, wegeniswerken…” 

80% van de site is overdekt, wat de kwaliteit van het recyclaat en geoptimaliseerde producten ten goede komt.

Meerdere troeven

“Het mooie is dat er praktisch niks verloren gaat”, legt site verantwoordelijke Simon Bothuyne uit. “Uit alle afvalstromen hebben we na het recyclageproces slechts 1% onzuiverheden die naar erkende verwerkings­centra worden afgevoerd. Onze brede milieuvisie uit zich in een aantal maatregelen die wij als onze troeven beschouwen. Op droge dagen zorgen we voor een waterverneveling aan de mengcentrale om te vermijden dat stofdeeltjes op de sites van onze buren terechtkomen. We investeerden daarnaast in een breek­installatie met een minimale geluidsproductie, om de hinder te beperken. 80% van onze site is overdekt, wat de kwaliteit van ons recyclaat en geoptimaliseerde producten ten goede komt. Bovendien kunnen we zo het hemelwater opvangen om het in onze vernevelingsinstallatie te gebruiken. Tot slot beschikken we over 2 weegbruggen, wat de wachttijden voor het aanleveren en/of de afhalingen uiterst kort houdt. Kortom, GLK Recycling staat voor kwaliteit op drie vlakken: product, service én milieu.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details