Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Projectontwikkelaar ION trekt naar Polen
Samen met Green Real Estate zal ION dit energiezuinige project realiseren in Amsterdam.

Projectontwikkelaar ION trekt naar Polen

Verdere uitbreiding van de internationale ambities

De Waregemse projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder ION schroeft zijn internationale ambities op. Na eerste projecten in Luxemburg en Nederland zet het bedrijf van CEO’s Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck ook voet aan de grond in Polen: “We kunnen ruim 10 jaar ervaring in vastgoedontwikkeling in België nu toepassen op een beloftevolle markt die liefst vijf keer meer inwoners telt. We zien mooie groeiperspectieven in Polen.”

ION werd opgericht in 2011 en is intussen een referentie in de ontwikkeling van bouwprojecten met een duurzaam karakter. In eigen land ontwikkelt het zowel residentiële projecten, zorgvastgoed en studentenhuisvesting, als commercieel vastgoed en bedrijfsgebouwen, al dan niet in publiek-private samenwerking. Kristof Vanfleteren: “Op dit moment bouwen we bijvoorbeeld de nieuwe wijken Burenberg in Leuven en Suikerpark in Veurne, studentenhuisvesting in Brussel en Bergen en het project Roelevard, dat kantoren en wonen combineert aan het station van Roeselare. Er zit voor circa 2,4 miljard aan projecten in onze pijplijn, met uiteraard de herbestemming van de Boerentoren in Antwerpen als meest ­iconische referentie.”

Eerste projecten in Luxemburg en Nederland

De projectontwikkelaar, die met Paul Thiers een ervaren voorzitter heeft, besliste een tijd geleden om ook buiten de landsgrenzen actief te worden. “In eerste instantie keken we daarvoor naar de buurlanden, zodat de afstanden overbrugbaar blijven. In Luxemburg hebben we een lokaal team van drie mensen. We hebben er reeds drie locaties verworven en daarvoor zitten drie residentiële projecten in de vergunningsfase. Net als bij ons vergt dat traject wel enig geduld, maar we hopen er toch binnen twee à drie jaar te bouwen.”

Ook de Nederlanders leren de Belgische vastgoedinvesteerder kennen. “Samen met Green Real Estate hebben we de aanbesteding gewonnen voor de herontwikkeling van het voormalige Calvijn College in Amsterdam. De bedoeling is om die oude school tegen 2027 te restaureren en aan te vullen met een volledig energieneutrale nieuwbouw. Het project combineert 189 woongelegenheden, een gezondheidscentrum en werkplekken voor creatievelingen”, aldus Kristof ­Vanfleteren. ION heeft de ambitie om in Nederland verder op zoek te gaan naar nieuwe projecten.

Inspelen op Poolse groei

De volgende fase is het ontwikkelen van de Poolse markt, een markt waar Belgische projectontwikkelaars eerder al een stevige positie hebben uitgebouwd. “Polen is nog steeds in volle ontwikkeling: de economie boomt, er is een groeiende middenklasse en een stijgende vraag naar nieuw, kwalitatief vastgoed in de grote steden. Onze keuze voor duurzame projecten sluit perfect aan bij de noden van die markt”, legt Vanfleteren uit.

“Na rijp beraad hebben we een medewerkster aangeworven die de markt goed kent en op zoek zal gaan naar opportuniteiten voor ION. Het lijkt me logisch dat we residentiële projecten zullen uitbouwen, maar welke keuzes we precies gaan maken, zal afhangen van de concrete kansen die we krijgen.” De CEO verwacht dat het bedrijf twee tot drie jaar nodig heeft om een concrete pijplijn in Polen uit te bouwen.

Ook verdere groei in België

De keuze voor internationalisering staat los van de verdere groei die het Waregemse bedrijf nastreeft in eigen land. “België is en blijft een goede markt. Het residentiële patrimonium is sterk verouderd. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet er nog fors geïnvesteerd worden in kwalitatieve en energiezuinige woongelegenheden. We zien daar een opdracht voor ION weggelegd, zowel in betaalbare appartementen, sociale huisvesting, zorgvastgoed als in projecten in het luxe-segment.”

De impact van de energiecrisis, de inflatie en het volatiele beursklimaat lijkt voorlopig beperkt te blijven. ION verwacht geen problemen in de commercialisatie van zijn projecten, maar houdt als goede huisvader wel de vinger aan de pols. Kristof ­Vanfleteren: “Deze zomer merkten we wat aarzeling bij potentiële investeerders. Maar sinds begin oktober zit de belangstelling weer in de lift. Sowieso blijft vastgoed een vaste waarde in een beleggingsportefeuille, die niet zoals de beurs onderhevig is aan sterke volatiliteit of een wisselend sentiment.”

“Uiteraard is er ook de oplopende rente, die een impact heeft op mensen die lenen om vastgoed te kopen. Maar wij blijven overtuigd dat op de lange termijn het rendement positief zal evolueren. En de keerzijde van de oplopende inflatie is dat ook de huurinkomsten groeien”, besluit Vanfleteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details