Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
POM West-Vlaanderen pompt 280.000 euro in 14 innovatieve samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen pompt 280.000 euro in 14 innovatieve samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen ondersteunt 14 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven. Met een financiële injectie van 280.000 steunt de POM de realisatie van diverse proefopstellingen, prototypes of installaties om innovatie bij West-Vlaamse bedrijven te stimuleren.

4e editie Quick Wins

POM West-Vlaanderen lanceerde voor de vierde keer de oproep ‘Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst’ om West-Vlaamse bedrijven aan te moedigen om te investeren in samenwerking en innovatie. Bedrijven actief in de sectoren nieuwe materialen, voeding, machinebouw & mechatronica en drones kregen de kans om hun projectvoorstel in te dienen. Een deskundige jury wikte en woog alle voorstellen en keurde uiteindelijk 14 veelbelovende dossiers goed die allemaal een financiële ondersteuning van 20.000 euro ontvangen. 

Opkrikken van innovatiekracht 

“Met Fabrieken voor de Toekomst van POM West-Vlaanderen stimuleren we al vele jaren innovatie bij onze bedrijven”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bedrijven zoeken naar een balans tussen hun bestaande business en hun innovatieactiviteiten, zeker in deze tijden. Versterking van de innovatiekracht van bedrijven is cruciaal voor de continuïteit van een onderneming en vormt zelfs de belangrijkste hefboom om meer groei te creëren. Bovendien heeft innovatie vaak ook een breder, maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld onder de vorm van meer duurzame producten, producten of diensten die meer beantwoorden aan nieuwe noden of productiemethoden die werkbaarder zijn voor de arbeiders. Logisch dus dat we als provinciale overheid onze verantwoordelijkheid nemen om bedrijven aan te moedigen om te innoveren.”

Minstens één West-Vlaams bedrijf

Om in aanmerking te komen voor de financiële ondersteuning van de Quick Win moesten de bedrijven aan een paar criteria voldoen. Bij de samenwerking was minstens één kmo en minstens een van de bedrijven gevestigd in West-Vlaanderen. Daarnaast was het project in twaalf maanden uitvoerbaar. Het project moest  binnen één van onderstaande thema’s passen:

Nieuwe Materialen

 • In de sector Nieuwe materialen lag de focus op de uitbouw van duurzaamheid, circulariteit en recyclage in textiel- en kunststoftoepassingen: 
 • Ariadne Innovation uit Kortrijk en het Nederlandse bAwear slaan de handen in elkaar om op digitale wijze de milieu-impact van textielproducten te consulteren en te berekenen.
 • Devan Plastics uit Kuurne en Menco Tooling uit Zelem werken samen aan een innovatieve oplossing voor het 3D-printen van matrijzen in hittebestendige materialen.
 • Surplace en Debusschere en co, beiden uit Kortrijk, experimenteren samen om nieuwe inzichten te krijgen voor toepasbare karakteristieken van vlaslemen materiaalmix.

Voeding

 • Voor de voedingssector was productinnovatie een cruciaal element:
 • Brouwerij De Leite uit Ruddervoorde en Domein Leeflank uit Lede brouwen samen een kombucha bier. Fabalicious uit Kortrijk en Abinda uit Oostkamp ontwikkelen samen plantaardige mayosauzen en currymaaltijden. La vie est belle uit Oostamp, Simon Colombie uit Wanegem-Lede en de Colruyt Group gaan samen aan de slag om soja lokaal te telen voor de Belgische consument.

Machinebouw & Mechatronica 

 • Rode draad voor deze sector was innovatie op vlak van industrie 4.0:
 • Agristo uit Hulste en Octinion Technology Group uit Leuven ontwikkelen samen een geavanceerd sensorsysteem.
 • Het Oostendse Daikin en Vistalink uit Bonheiden voegen artificial intelligence toe aan de bestaande visiesystemen.
 • Fraxinus en DD Automation bvba, beiden uit Roeselare steken de koppen bij elkaar om een automatische krattenontvouwer ontwikkelen. Ikologic uit Beernem en Atlantic Engineering uit Nevele zetten samen een slim sensor- en monitoringsysteem op.
 • Het Deerlijkse Renopipe uit Deerlijk en Mecopol-Kemaspray uit Diksmuide werken samen aan een compact gerobotiseerd spraysysteem. Texprofin uit Desselgem en Devion uit Roeselare zoekt een betaalbare oplossing voor industriële wasserijen om handdoeken in een vouwmachine te laden.  Vintiv uit Waregem en Meet Het uit Mariakerke ontwikkelen een automatische meetopstelling om een snellere en meer nauwkeurige digitale tweeling te creëren.

Drones

 • Uitgangspunt voor deze sector was de ontwikkeling en toepassing van lucht-, grond- en watergebonden onbemande en autonome technologieën: Het Roeselaarse Is It A Plane en Baggerwerken Decloedt en Zoon uit Oostende steken de koppen bijeen om AI schadedetectie met autonome vaartuigen te ontwikkelen.

Een volledig overzicht van de goedgekeurde dossiers vindt u terug op www.fabriekenvoordetoekomst.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details