Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Kosten noch moeite gespaard voor stijlvol nieuwbouwkantoor
De architectonische betonomheining werd onzichtbaar weggewerkt in sleuven waardoor ze zo uit de grond lijken te groeien.

Kosten noch moeite gespaard voor stijlvol nieuwbouwkantoor

Architecturaal lijnenspel doet ervaren bouwspecialist grenzen verleggen

Voor de nieuwe kantoren van online veilinghuis Vavato haalde industriebouwer Beeuwsaert Construct het onderste uit de kan. Het stijlvolle concept vereiste een zeer nauwkeurige planning en uitvoering, en een doorgedreven opvolging van de werken. “We wilden het architecturale lijnenspel koste wat kost tot een goed einde brengen”, verklaart werfleider Mathias Despriet. “Met succes. Al moesten we af en toe onze grenzen verleggen.”

Het online veilinghuis Vavato zocht een nieuw onderkomen met voldoende opslag- en kantoorruimte. In Lokeren vond het bedrijf de geschikte loodsen met vooraan plaats voor een nieuwbouwkantoor. Architect Bram Verbauwhede werkte hiervoor een gestroomlijnd architecturaal concept uit met elegante betonwanden en gecoat staal. De architect rekende op Beeuwsaert Construct voor de casco-oplevering van het project. 

“We werken regelmatig samen met Bram”, vertelt werfleider bij Beeuwsaert Construct Mathias Despriet. “Er ging heel wat overleg aan deze realisatie vooraf, maar voor vaste klanten doen we graag wat extra moeite. Zeker op het vlak van detaillering, planning en uitvoerbaarheid hebben we hier een tandje bijgestoken.”

De nieuwbouwkantoren van Vavato vormen een krachtig architecturaal concept met elegante betonwanden en gecoat staal.

Onberispelijke uitvoering

Het nieuwbouwkantoor van Vavato heeft een minimalistische look. Bleek architectonisch beton wordt gecombineerd met zwarte metalen sandwichpanelen en grote raampartijen. Wat opvalt, zijn de doordachte naden en voegen. “Het sublieme architecturale lijnenspel zou helemaal verloren gaan door overbodige steunpalen, zichtbare profielen of een foute montage”, stelt Mathias. “Daarom was ik elke ochtend aanwezig voor een briefing bij de opstart. Een strikte montagevolgorde was cruciaal. Het geeft veel voldoening om het afgewerkte geheel te aanschouwen.”

Behalve de installatie, vormde ook het materiaal zelf een uitdaging. Beeuwsaert Construct paste voor het eerst Kingspan-panelen met een enkele knik toe. Die zijn vooraf in een rechte hoek geplooid waardoor hoekprofielen overbodig zijn. “We bestelden bewust enkele oefenpanelen om ervaring op te doen. Zo hebben we onze vakkennis opnieuw wat opgeschaald.” 

De jarenlange expertise kwam de industriebouwer goed van pas bij het plaatsen van de architectonische betonomheining. “We gebruikten onze ervaring uit de agrosector voor het ondergronds inwerken van de betonmuren via sleuven. Het lijkt alsof ze zo uit de grond groeien. Helemaal in lijn met het totaalconcept.”

Beeuwsaert Construct paste voor het eerst panelen met een enkele knik toe die geen extra hoekprofielen vereisen.

Atypisch werk voor industriebouwer

Voor Beeuwsaert Construct is de realisatie van zo’n kantoorgebouw een relatief klein project. Toch vormde het een uitdagend, atypisch werk. “Bij industriebouw gaat het in veel gevallen over efficiëntie op het vlak van materialen, uitvoering en kosten. In dit geval werden kosten noch moeite gespaard, van de oprit tot in het kleinste kamertje”, lacht Mathias. 

De werkzaamheden begonnen in november met het isoleren van de bestaande topgevel, de funderingen en het aanbrengen van de regenwaterafvoer. Daarna begon de plaatsing van de prefabconstructies. Hier vormden de slanke terrassen de uitdaging. “We opteerden voor zwaluwstaartprofielen die ondanks hun lichtgewicht toch een enorme draagkracht hebben. Tegen januari konden we aan de slag met de isotherme panelen en een goede maand later was de ruwbouw quasi af. In juni legden we de laatste hand aan de omgevingswerken en was ons werk hier rond.”

Van de oprit tot het kleinste kamertje: elk detail is honderd procent afgewerkt.

Verrassende uitdagingen

Tijdens de werken bleef het veilinghuis Vavato operationeel. Dagelijks passeerden klanten om goederen op te halen. Talloze auto’s manoeuvreerden langs de werf via smalle doorgangen. “We hebben de veiligheidsregels heel consequent nageleefd, maar vanzelfsprekend was het zeker niet. Bovendien brak in mei een zware brand uit bij de buren. Dat was schrikken toen we de straat vol brandweerwagens binnenreden”, vertelt Mathias nog. “Maar eind goed, al goed. We zijn heel trots dat we met dit prachtige kantoorgebouw een nieuw topproject aan ons portfolio konden toevoegen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details