Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
In 4 stappen naar een succesvolle digitale transformatie
Kenny Casier, managing partner bij denk IT: “We helpen onze klanten de juiste technologische keuzes maken.”

In 4 stappen naar een succesvolle digitale transformatie

Je kan er vandaag niet meer omheen: het is een noodzaak om je bedrijf digitaal te transformeren. Maar wat houdt zo’n transformatie precies in, wat zijn de voordelen op korte en lange termijn en welke initiatieven moet je ondernemen om die verandering te laten slagen? Specialisten zoals denk IT helpen bedrijven door digitalisering een duurzame groei te realiseren. Managing Partner Kenny Casier licht toe hoe een bedrijf een succesvolle digitale transformatie kan maken in 4 stappen.

Veel mensen denken dat digitalisering louter het veranderen van bepaalde bedrijfsprocessen inhoudt, namelijk de shift van papier naar de cloud. Maar het gaat veel verder. Kenny Casier: “Je gaat eigenlijk op zoek naar de meerwaarde die je kan creëren voor je organisatie en je klanten. Wat daarin absoluut niet mag vergeten worden, zijn de mensen. Die vormen een cruciale factor in de slaagkans van de transformatie. En hoewel digitale transformatie een continu proces is, splitsen we de evolutie op in vier duidelijke te ondernemen stappen.” 

“Transparante communicatie in de organisatie zorgt voor een goede sfeer tijdens de implementatie”, aldus Kenny Casier.

Stap 1: Schets je huidige situatie 

Breng goed in kaart hoe je huidige processen in elkaar zitten: met welke technologieën werk je momenteel? Welke pijnpunten ervaren je medewerkers en klanten? Hoe bewaar je je data en op welke manier is die beveiligd? “Aan de hand van deze informatie creëer je helderheid, zie je snel wat er efficiënter kan verlopen en zorg je ook voor minder fouten in je digitaliseringsproces”, weet Kenny. 

Stap 2: Bepaal je strategie en doel 

Digitale transformatie heeft betrekking op iedereen in je organisatie en op de verschillende afdelingen en teams. “Daarom betrek je best voldoende medewerkers bij de bepaling van je strategie, eventueel aanvullend met een externe partner die je daarin kan begeleiden. Definieer doelstellingen per afdeling, want zo kan je ervoor zorgen dat ook de overkoepelende doelstelling van de organisatie wordt behaald.” 

Stap 3: Creëer betrokkenheid 

Door de opsplitsing van je doelstellingen per afdeling, wakker je betrokkenheid van je medewerkers aan: iedereen werkt samen aan een groter geheel. Kenny Casier: “Geef je medewerkers zeker de tijd om mee te gaan in de positieve verandering en zich aan te passen aan de nieuwe processen. Soms moet die motivatie groeien. Begin met enkele quick wins, waar iedereen voordeel uit haalt. Die leveren een groter draagvlak op.” 

Stap 4: Communiceer en vier resultaten 

Hoe groot of klein de doelstelling ook is die je net behaald hebt: communiceer erover en vier de resultaten. “Transparante communicatie naar iedereen in de organisatie zorgt voor een goede sfeer gedurende het traject en zet het continue proces in de kijker. Ook extern mag je duidelijk maken welke besparende, duurzame en efficiëntere innovaties voortaan deel uitmaken van jullie werkwijze”, aldus Kenny. 

Een digitale transformatie staat of valt met de juiste ondersteuning door een betrouwbaar, ervaren team zoals dat van denk IT.

Persoonlijke begeleiding 

Alles valt en staat met de juiste ondersteuning door een betrouwbaar, ervaren team zoals dat van denk IT. “We helpen onze klant om de juiste technologische keuzes op maat van hun noden te maken en zorgen voor de levering en integratie van de technologie. Ons doel is om onze klanten te ontzorgen in deze noodzakelijke stappen. Naast ondersteuning op technologisch vlak, geven we ook coaching en advies over de inburgering van deze verandering in hun bedrijf.” 

De experts van denk IT starten met een oefening om samen met de klant de businessprocessen efficiënter in te richten en het meeste rendementen uit automatisatie te kunnen halen. “Daarnaast geven we training en voorzien we onboarding voor een optimale gebruikerservaring. We geven ook advies rond cyber security en databeveiliging. Voor ons is de IT-infrastructuur natuurlijk fundamenteel, maar ondergeschikt aan de mensen die ermee werken en hun tevredenheid”, besluit de managing partner.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details