Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Iconisch en duurzaam project voor Deinze en Nazareth
Geert Van Mol, Peter Temmerman en Bart Vanderdonckt: “We willen de meest betrouwbare partner zijn voor iedereen die met ons werkt.”

Iconisch en duurzaam project voor Deinze en Nazareth

“Toegang tot bedrijvenzone De Prijkels krijgt totale metamorfose”

Projectontwikkelaar Steenoven heeft de wind in de zeilen. In Brugge vormt het de oude site van het VTI om tot duurzame woonwijk Boevrie, in Roeselare legt het de laatste hand aan Westwing Tower en zopas werd het nieuwe kantoorproject “Poort van de Prijkels” in Deinze en Nazareth voorgesteld. “De vastgoedmarkt vertraagt, maar de vraag naar duurzame projecten kent een sterke groei”, vertellen ­co-CEO’s Geert Van Mol en Bart Vanderdonckt.

Steenoven is een zusterbedrijf van Alheembouw, een klasse 8 aannemer gespecialiseerd in complexe industriële projecten en de grootste scholenbouwer in Vlaanderen. “Als projectontwikkelaar investeren we in projecten voor wonen, werken en stadsontwikkeling. Op dit moment hebben we voor 400 miljoen euro aan projecten in uitvoering en er zit voor 515 miljoen euro aan projecten in ontwikkeling. Het gaat om meer dan 1400 woningen, appartementen, studenten- en hotelkamers en 100.000 m² commerciële ruimte”, aldus Geert Van Mol.

Ruime ervaring in PPS-projecten

Hij is samen met Bart Vanderdonckt co-CEO van Steenoven. Zij sturen een 30-koppig team aan, in nauwe samenspraak met Peter ­Temmerman, die gedelegeerd bestuurder is van Steenoven en Alheembouw. “We hebben alle kennis rond projectontwikkeling in huis: van acquisitie en development, over finance, contracting en bouwen, tot verkoop en marketing. Sommige projecten realiseren we alleen, maar we werken ook vaak samen met investeringspartners. Voor PPS-projecten werken we altijd in een sterke tandem met zusterbedrijf Alheembouw. Bart en Peter hebben allebei meer dan 15 jaar ervaring in PPS, van scholen tot alle vormen van complexe ­ontwikkelingen.”

Rond de torens van Poort van de Prijkels komt een park van 1,4 hectare als groene oase van rust.

Mooie PPS-realisaties van Steenoven-Alheembouw zijn bijvoorbeeld Eilandpark in Sint-Lievens-Houtem, en Waterfront, een stadsvernieuwingsproject met twee architecturale woontorens, een hotel, kantoren en parkeergebouw in Waregem. Geert Van Mol: “Door de oplopende rente, vertraagt de vastgoedmarkt vandaag. Maar we zien de interesse voor duurzame woningen en kantoren sterk groeien. Net daar spelen wij op in. We willen niet de grootste, maar wel de meest betrouwbare partner zijn voor architecten, investeerders, gemeentes en steden, intercommunales en onze klanten. We zoeken steeds een gezonde balans tussen rendement, kwaliteit en duurzaamheid.”

Kantoren in een groene oase

Die visie komt helemaal tot uiting in het nieuwste kantoorproject ‘Poort van de Prijkels’ in Deinze en Nazareth. “Aan de toegang tot deze bedrijvenzone zullen we drie kantoortorens optrekken naar een ontwerp van de architectenbureaus KAAN (Rotterdam), DELVA (Amsterdam) en DENC Studio (Gent). De gebouwen zullen uiterst duurzaam zijn, we verwachten het BREEAM Excellent-certificaat te halen na voltooiing. Bovendien is er bijzondere aandacht voor het landschap rondom de kantoren. Daar komt een park van 1,4 hectare als groene oase van rust.”

Het project komt tot stand in samenwerking met de intercommunale Veneco. “A-locaties rond Gent zijn quasi onbetaalbaar geworden. De zone De Prijkels is een bedrijventerrein in volle ontwikkeling en er was een duidelijke vraag naar bijkomende kantoren. Daar vormt dit project het ideale antwoord op, dankzij de locatie, de groene omgeving en de duurzaamheid. Dit wordt een bijkomende innovatiehub in Oost-Vlaanderen”, stelt Bart Vanderdonckt ambitieus.

De nieuwe wijk Bouvrie in Brugge zal worden verwarmd en gekoeld met een BEO-veld.

Verhuizing naar Westwing Tower 12

Steenoven ziet dan ook veel potentieel voor de komende jaren: “We weten dat veel bedrijven nog in niet-duurzame kantoren zitten, terwijl Europa almaar strengere eisen hanteert rond ESG en bedrijven hier ook over zullen moeten rapporteren. De vraag naar kwalitatief en duurzaam vastgoed zal dus blijven toenemen. Wij willen rustig blijven groeien, vanuit Oost- en West-Vlaanderen richting Antwerpen, ­Mechelen en Vlaams-Brabant.” 

Om die groei waar te maken, neemt de projectontwikkelaar later dit jaar zijn intrek in Westwing Tower, het hoogste kantoorproject van de regio Roeselare en één van de meest duurzame in Vlaanderen. Geert Van Mol: “Met een BREEAM Excellent-certificaat wordt dit een voorbeeld voor de kantoren van de toekomst. De vraag is groot, 70% is nu al verkocht. Zelf zullen we de hoogste, 12e verdieping innemen. Een gedeelte daarvan stellen we ook ter beschikking voor high end verhuur, met mogelijkheid om onze boardroom te gebruiken, ­bijvoorbeeld.”

Steenoven verhuist nog dit jaar naar de hoogste verdieping van de nieuwe Westwing Tower in Roeselare

Residentiële ontwikkelingen

Ook in het residentiële segment zit er veel in de pijplijn. Samen met Alheembouw staat Steenoven in voor de realisatie van Tonkin, de eerste energieneutrale buurt van Oudenaarde. “En in Brugge zijn de werkzaamheden voor de nieuwe wijk Boevrie volop aan de gang, een project in samenwerking met Baltisse. Daar leggen we het grootste BEO-veld van West-Vlaanderen aan, zodat de wijk op een duurzame manier verwarmd en gekoeld kan worden. Energieneutrale oplossingen zullen nog aan belang winnen. Ook in onze woonprojecten willen we immers de toon zetten”, besluiten de co-CEO’s.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details