Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Hou de aankooprisico’s van uw energiebehoefte onder controle
Elexys is een B2B-energieleverancier die innovatieve prijsproducten ontwikkelt.

Hou de aankooprisico’s van uw energiebehoefte onder controle

De prijzen op de elektriciteits- en gasmarkten zijn sinds vorig jaar erg volatiel. De klimaatdoelstellingen 2030-2050 zorgen voor een omwenteling in het energielandschap. Dat thema is brandend actueel en de verwachting is dat deze volatiliteit in de komende jaren nog zal toenemen. Voor een ondernemer komt het erop aan om de aankooprisico’s van zijn energiebehoefte onder controle te houden. Algemeen directeur Werner De Decker van Elexys gaat dieper in op deze materie.

Naast de keuze van het type contract en de daaraan gekoppelde flexibiliteit is timing altijd al dé belangrijkste factor geweest bij het inkopen van energie. Zo doen ondernemers die in 2020 hun energietarieven voor de komende jaren vastlegden vandaag een gouden zaak, terwijl diegenen die toen voor een variabel tarief kozen en in 2020 wel gelijk kregen, nu handenvol geld verliezen. Laat het duidelijk zijn: iemand die vlug de prijzen van de verschillende leveranciers met elkaar vergelijkt enkele maanden voor het energiecontract afloopt, gaat vandaag gewoon te kort door de bocht. De energiebehoefte op de kortetermijnmarkt indekken in de hoop dat dit altijd gunstiger is dan op de langetermijnmarkt inkopen, is geen aankoopstrategie maar een bijzonder risicovolle gok. Voor zowel de energiemarkten op korte en lange termijn geldt voortaan meer dan ooit dat prestaties uit het verleden nooit een garantie voor de toekomst zijn. Het opstellen van een veilige en kwalitatieve aankoopstrategie voor energie overstijgt hierdoor de loutere leveranciersselectie of naakte vergelijking tussen gelijkaardige formules.

Vlot kunnen overschakelen naar vast contract is vandaag een must.

Hoe ga je tewerk?

Als ondernemer moet u in de eerste plaats stilstaan bij de impact die de energieprijs op uw eigen bedrijfsresultaat kan hebben: heeft u nood aan een vooraf gekend budget voor de periode van verbruik? Kan u leven met soms sterke schommelingen in uw energiekost van maand tot maand? Komt de energiekost gewoon in uw eigen overhead, of kan die meegenomen worden in de prijsbepaling van uw eigen producten of diensten? Heeft u een bestaande risicostrategie? Al deze vragen zijn bedrijfsspecifiek en moeten ­individueel tussen bedrijf en leverancier opgenomen worden om zo tot de beste match voor het bedrijf te komen. Eens dat kader gekend is, komt pas het productgamma van de leverancier naar voor: welk contracttype past het best binnen dat specifieke kader? Wat leert een grondige analyse van uw afnameprofiel of productiecyclus over het rendement van een bepaald contracttype? Wat is het verwachte rendement van de energieformule? Welke contractuele mogelijkheden zijn er om te kunnen reageren op eventuele marktwijzigingen en flexibel te kunnen schakelen met een maximale bijsturing van het contract tijdens looptijd?

Als Belgisch familiebedrijf denkt Elexys onafhankelijk met de klanten mee om elk aspect van hun energievraagstuk op te lossen.

Doe een beroep op een specialist

Ondernemers doen best een beroep op een specialist om hen te helpen bij het maken van de juiste keuze. Elexys is een B2B-energieleverancier die maximaal inzet op het ontwikkelen van innovatieve prijsproducten én die daarnaast beschikt over ervaren accountmanagers die klanten persoonlijk begeleiden en informeren met een kwalitatieve inschatting van alle risico’s en opportuniteiten op de energiemarkt. Die informatie wordt ook gratis aangeboden aan toekomstige klanten. Meer dan ooit is het immers duidelijk dat de opmaak en uitvoering van een kwalitatieve energiestrategie in de eerste plaats gebaat is met een persoonlijke en duurzame relatie van ondernemer tot ondernemer. 

Als Belgisch familiebedrijf denkt Elexys onafhankelijk met de klanten mee om elk aspect van hun energievraagstuk op te lossen. Persoonlijk contact staat daarbij centraal. Het team luistert naar het verhaal van de klant en bekijkt dan samen welke strategie het best aansluit bij de behoeften van het bedrijf op elk moment. Klanten zijn niet gebonden aan één pasklare oplossing, want als de bedrijfssituatie verandert, speelt Elexys daar binnen de mogelijkheden van het contract flexibel op in.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details