Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
EEN NIEUW LEVEN VOOR EEN VEROUDERDE BEDRIJFSSITE
De gezellig ingerichte lunchruimte is een populaire plek bij de medewerkers.

EEN NIEUW LEVEN VOOR EEN VEROUDERDE BEDRIJFSSITE

Vanuit haar hoofdkantoor in Tielt stuurt Altez Construction Group haar vakmannen en -vrouwen uit naar tientallen industriële, agrarische en hippische bouwwerven in ons land. Een van de meest recente projecten was de renovatie van de Veolia-site in Gent. Ward Allemeersch, Consultant Renovatie bij Altez, licht toe hoe dit project tot stand kwam en welke uitdagingen aangepakt moesten worden. 

Altez is een veelzijdige, geïntegreerde bouwgroep, gespecialiseerd in diverse sectoren van de prefab bouwwereld, projectontwikkeling en HVAC. Bij al deze activiteiten staan innovatie en diversificatie centraal. “Die veelzijdige expertise en jarenlange ervaring kwam erg goed van pas bij de voorbereiding en uitvoering van het Project Veolia Gent”, stelt Ward Allemeersch.

Op de Veolia-site renoveerde Altez tijdens dit project diverse bedrijfsgebouwen.

Milieubedrijf met oog voor duurzaamheid

Veolia is wereldwijd marktleider op het vlak van duurzame oplossingen voor energie, water en secundaire grondstoffen. Een van de grotere vestigingen in België ligt in het Gentse havengebied en die was dringend aan een grondige renovatie toe. Via een openbare aanbesteding werd Altez verkozen om dit project in goede banen te leiden.

“Het ging hier om een ambitieus project waarbij de bouwheer op ons en onze partners rekende om de verouderde bedrijfssite te renoveren en te transformeren. Paradepaardje was de installatie van een nieuwe sorteerlijn, waardoor het milieubedrijf inzet op doorgedreven recyclage en tegemoetkomt aan de strenge Vlaamse milieuregelgeving. Die sorteerlijn werd eind oktober 2022 ingehuldigd”, aldus Ward.

Synergie tussen ervaren bouwpartners

“Van bij de start van het project was er een goede klik tussen de Altez-experten, het Gentse architectenkantoor Arch & Teco en de bouwheer”, blikt Ward terug. “Samen zetten we onze schouders onder het plan om van de verouderde kantoorgebouwen aan het Gentse Hulsdonk moderne, toekomstbestendige en energie-efficiënte bedrijfsgebouwen te maken.” 

Een van de grote uitdagingen was dat de verbouwings- en bouwwerken geen bedreiging mochten zijn voor de bedrijfscontinuïteit. Alle activiteiten moesten in veilige omstandigheden kunnen blijven doorgaan. “Dit was geen sinecure, onder meer door het voortdurend af- en aanrijden van zwaar afvaltransport. Toch slaagden we erin om gedurende het project een veilige werfzone met de nodige rijroutes en toegangswegen aan te leggen, wat onze bouwheer erg apprecieerde.”

Grondige facelift bedrijfsgebouwen

“De werken gingen van start in juni 2021, met onder meer het gieten van betonmuren, het voorzien van openingen in binnenmuren en het boren van micropalen. Daarna bouwden we een grote bedrijfshal, met een totale oppervlakte van 1500 vierkante meter. De plaatsing van dakspanten – met een maximale overspanning van 36 meter – was net op tijd klaar, zodat de machinebouwers binnen de voorziene timing in actie konden schieten.”

Een volgende fase in het renovatieproject had betrekking op de renovatie van een grote loods. “Dit werd een multifunctioneel bedrijfspand, met ontspanningsruimte, refter, kleedkamers, douches en sanitaire voorzieningen voor het personeel van Veolia. En als kers op de taart hebben we recent het bestaande kantoorgebouw volledig gestript, waarna onze bouwpartners instonden voor de binnenafwerking, van glas, tapijt en vloeren tot plafonds, sanitair en keukens… Zo stond Demakon in voor de productie en plaatsing van een gesloten trap in zwartgelakt staal, een extra buitenplatform met toegangstrap en twee trappen met loopbrug. Een knap staaltje in metaalconstructie!”

Samen met de bouwheer en architect gaf het Altez-team ook extra aandacht aan de groenaanleg. “Groene accenten op bedrijfssites zorgen voor de nodige rust. Op vraag van de bouwheer maakten we ook werk van een lunchplek in open lucht, aangevuld met een petanquebaan. Ideaal voor Veolia-medewerkers om tijdens hun pauzes even op adem te komen”, besluit Ward.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details