Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Een gemeenschap creëren, waar het gezellig wonen en werken is”

“Een gemeenschap creëren, waar het gezellig wonen en werken is”

Sinds januari opereert Studiebureau Jonckheere vanuit zijn cohousing- en coworkingplek in de Torhoutse Steenweg. Het baanbrekende project kreeg van bij de eerste steenlegging de volledige steun van de omwonenden. Met enkele nieuwe initiatieven wil het ontwerpbureau die band nu nog versterken. “Via een autodeelsysteem zullen buurtbewoners gebruik kunnen maken van onze pas aangekochte elektrische wagen. Het is een van de vele initiatieven die voor een warme buurt moet zorgen”, stelt Koen Jonckheere, zaakvoerder van Studiebureau Jonckheere. 

Studiebureau Jonckheere werd in 1959 opgericht door Amand Jonckheere. Huidig zaakvoerder Koen Jonckheere stapte in 1992 in de zaak en recent kwamen Filip Algoedt en Bart Deschaght er als nieuwe vennoten bij. Samen bouwden ze het bureau uit tot een gerenommeerde speler voor advies, planning, ontwerp en opvolging van infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten in heel Vlaanderen. Daarbij zet het sterk in op een duurzame, verantwoorde manier van bouwen, met een slimmer ruimtegebruik. 

Koen Jonckheere: “Onze eigen cohousing- en coworkingplek vertaalt eigenlijk perfect waar we voor staan. Hier gaan functies als wonen, werken en ontmoeten naadloos in elkaar over. Zo huisvesten onze drie huurappartementen vier bewoners. Zij delen met elkaar de leefruimte en de keuken. Die keuken mogen ook onze medewerkers gebruiken. Dat samenwonen creëert alvast een leuke dynamiek. Zeker de bewoners genieten van de sociale meerwaarde, maar ook voor onze werknemers werken de onderlinge contacten inspirerend.”

Een elektrische auto en laadpaal voor de buurt

De vier nieuwe bewoners werden intussen ook door de buurt warm onthaald. “Dat verbaast me niet. Het project kon van bij het begin op hun steun rekenen. We hebben de buurt ook altijd nauw betrokken en we nemen ook heel wat initiatieven om die betrokkenheid verder te verhogen. Zo kunnen bewoners vanaf vandaag gebruikmaken van een van onze elektrische wagens. Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met het elektrisch autodeelsysteem van de burgercoöperatie CoopStroom.”

Zowel voor CoopStroom als Studiebureau Jonckheere is dit een win-winsituatie. “Dankzij deze samenwerking kunnen we een nieuwe wagen toevoegen aan ons gamma, tegelijk vermindert Studiebureau Jonckheere de kosten voor hun wagen door hem te delen met de buurt. Het inbrengen van een wagen in ons systeem kost overigens niets. Integendeel, je hebt de mogelijkheid om de aankoopprijs volledig terug te verdienen, want hoe meer de wagen gedeeld wordt, hoe meer het je als eigenaar oplevert”, stelt Cedric Depuydt, voorzitter van CoopStroom. 

Ook het stadsbestuur ondersteunt het initiatief. “In Brugge geloven we sterk in deelwagens en elektrificatie. Deze deelwagen is dan ook een mooi voorbeeld van hoe zowel bedrijven als Bruggelingen zich kunnen inzetten voor het klimaat en een duurzaam, leefbaar Brugge. Bovendien toont het aan dat investeren in duurzame mobiliteit loont want bedrijven kunnen op deze manier ook iets bijverdienen. Hoe meer de wagen immers wordt gebruikt, hoe sneller de investering in de wagen wordt terugverdiend. Het project zal ongetwijfeld een inspiratie vormen voor andere bedrijven die meer willen inzetten op duurzame mobiliteit. Het na de kantooruren delen van wagens, laadpalen met de buurt is immers de toekomst”, besluit burgemeester Dirk De fauw. 

Ook een plantenruilkast en een AED-toestel

Naast een wagen voor de buurt, werd er aan cohousing Zevenbergen recent ook een AED-toestel en een ruilkast voor planten geplaatst. 

“We deinzen er niet voor terug om onze verantwoordelijkheid op te nemen. Immers, dagelijks worden er mensen door een hartstilstand getroffen en de nabijheid van een AED-toestel kan de overlevingskansen aanzienlijk verhogen”, stelt Koen. “De ruilkast is dan weer een initiatief van twee bewoners. Het opzet is eenvoudig: wie een plantje kwijt kan of zijn collectie groen wil uitbreiden kan hier terecht om eentje in te brengen en een nieuwtje op te halen. Het initiatief is alvast een succes, want de planten de deur uit. Bovendien creëert het initiatief een gevoel van samenhorigheid en bouwen we zo mee aan een nog warmere buurt, waar het gezellig wonen en werken is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details