Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
“Een familiebedrijf overlaten is geen evidentie”

“Een familiebedrijf overlaten is geen evidentie”

Ruim vijftien jaar geleden nam de Kortrijkse jurist Bruno Vervisch een ingrijpende beslissing. Hij ruilde zijn baan bij een grootbank (ING) voor een carrière als zelfstandige. Zijn missie en passie: kwalitatieve familiebedrijven professioneel bijstaan bij het scenario van een verkoop en dus een (gedeeltelijke) uitstap van de eigenaar, met een focus op overdracht aan industriële en financiële kopers. 

Familiebedrijven. Ze kunnen een bron van welvaart en rustige vastheid zijn. Maar ze kunnen evenzeer een sfeer van onbehagen, onrust en spanningen oproepen, zeker in het geval van een overdracht binnen de familie of aan derden. Niemand die dat beter weet dan Bruno Vervisch, die van het begeleiden van familiebedrijven bij hun verkoop aan derden, een persoonlijke professionele missie heeft gemaakt. 

Derde ogen zien nu eenmaal beter waar de angel zit. “Ik wil daarbij als onafhankelijk adviseur een full service, van a tot z, aanbieden en gooi mijn persoonlijk engagement in de weegschaal”, zegt Bruno Vervisch. “Ik zie mezelf als een klankbord én steunpilaar van de verkopende ondernemer, maar ik wil ook te allen tijde een kritische waarnemer blijven die ijvert voor het belang van het bedrijf en de continuïteit. Hierbij zijn de keuze van de juiste overnemer en absolute discretie cruciaal”.

“Familiebedrijven begeleiden bij de verkoop aan derden is een ware passie.”

Diverse scenario’s mogelijk 

De lange en zelfs indrukwekkende referentielijst van verkopen die Vervisch op vijftien jaar tijd heeft opgebouwd, zegt alles. Als expert in de materie weet Bruno beter dan wie ook dat er in de schoot van familiebedrijven veel bedreigende scenario’s mogelijk zijn als een ondernemer besluit dat het tijd is voor een nieuw tijdperk en om zijn bedrijf te verkopen. 

“De redenen waarom een ondernemer zijn dierbaarste goed achter zich wil laten, kunnen zeer divers zijn”, aldus Bruno Vervisch. “Er is geen opvolging, de onderneming maakt een te groot deel uit van het familievermogen, het bedrijf staat op een kruispunt, de aandeelhouders zitten niet meer op één lijn, er komt ‘an offer you can’t refuse’ of er ontstaat een echte noodzaak om te verkopen. Algemene regels bestaan dus niet, elk scenario vraagt een andere aanpak en elk familiebedrijf heeft ook zijn eigen DNA.”

Nood aan empathie

Een bedrijf overlaten is iets wat de meeste ondernemers maar één keer in hun carrière doen. In dat proces zorgen ‘vreemde ogen’ steevast voor een welgekomen meerwaarde. “Dat kan ook cruciaal zijn in onze specialisatie, die veel psychologisch vermogen en empathie vergt”, vindt Vervisch op basis van zijn ervaring. “Na de eigen familie is zijn bedrijf vaak datgene wat een ondernemer het meest dierbaar is. In het overnameproces rekent hij dan ook op iemand die hij kan vertrouwen, empathisch is en de emotionaliteit wil begrijpen, maar ook kan neutraliseren.” 

Bruno Vervisch volgt alle dossiers persoonlijk op, maar is niet te beroerd om, waar nodig en in het belang van het dossier, ook een beroep te doen op ad hoc experts waarmee een performant team wordt gevormd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details