Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Een brede kijk op grond- en infrastructuurwerken
Zaakvoerders Els Vandekerckhove en Geert Lippens kijken met vertrouwen naar de toekomst.

Een brede kijk op grond- en infrastructuurwerken

Dit jaar bestaat het familiebedrijf GLK uit Kruishoutem 25 jaar. De voorbije kwarteeuw groeide het bedrijf uit tot een vaste waarde in algemene grond- en sloopwerken en de recyclage van bouw- en sloopafval. Zaakvoerders Geert Lippens en echtgenote Els Vandekerckhove timmeren gedreven aan de weg, en hebben ondertussen ook dochter Alice en zoon Arthur aan boord. Een ideale gelegenheid om terug te blikken én vooruit te kijken naar de toekomst.

Gedreven door perfectie, efficiëntie en duurzaamheid richtten Geert en Els in 1997 GLK op. “Van bij de start wilden we in de sector van grond- en infrastructuurwerken het verschil maken en toekomstgericht tewerk gaan”, blikt Els Vandekerckhove terug. “Met een zo breed mogelijke kijk op grondwerken, gebaseerd op de pijlers ‘integraal’, ‘intelligent’ en ‘integer’, slagen we erin om onze klanten te ontzorgen van voorbereiding tot recyclage.”

De voorbije 25 jaar zag GLK de markt sterk evolueren. “In de eerste plaats is de wetgeving sterk gewijzigd, maar ook hoe we naar het bouwproces kijken. Zo wordt vandaag veel meer belang gehecht aan een efficiënt gebruik en hergebruik van grond- en steenpuin. Het is onze missie om maximaal gerecycleerde producten, die voortkomen uit het breekproces van inerte bouwmaterialen, te hergebruiken in riolerings- en verhardingswerken.”

In het project Nivolo werd 4500 kubieke meter mengpuin 0/40 verwerkt.

Hergebruik van materialen

Anno 2022 telt GLK 35 gedreven medewerkers. “Samen realiseren we een omzet van 8 miljoen euro”, zegt Els, die erg trots is op het team. “Zelfs tijdens de coronapandemie gaven ze het beste van zichzelf. We bleven onze klanten – voornamelijk in B2B – de allerbeste service bieden.”

“Omdat onze kantoren letterlijk op de grens van Oost- en West-Vlaanderen gevestigd zijn, zijn we hier het meest actief. Meer nog: onze klanten liggen allemaal binnen een straal van 30 kilometer rond Kruisem. Zo blijven we letterlijk dichtbij hen staan én beperken we het aantal transporten, wat onze duurzame aanpak een boost geeft. Naast onze vaste medewerkers doen we ook een beroep op onderaannemers om al het werk de baas te kunnen.”

De fundering in het gebouw ligt klaar voor het gieten van de vloerplaat van het project Nivolo.

Praktijkvoorbeeld

Een mooi praktijkvoorbeeld is de werf Nivolo in Kruisem. “Al van bij de projectonderhandelingen hebben we nagedacht over hoe we onze werken zo efficiënt mogelijk zouden uitvoeren. Zo is beslist om alle grond die afkomstig was uit funderingen, ter plaatse te verwerken. Daarnaast voerden onze chauffeurs nog zo’n 2000 kubieke meter gerecycleerde grond aan van onze site GLK Recycling, om het terrein het gewenste profiel te geven. Als fundering voor de verharding en het gebouw verwerkten we maar liefst 4500 kubieke meter mengpuin 0/40, ofwel gerecycleerd steenpuin.”

“Naast het efficiënt omgaan met grond- en steenpuin is ook het bufferen van regenwater een belangrijke opdracht voor ons. Sinds de voorbije zomer staat dit thema hoog op de agenda. Op de toekomstige site van Nivolo plaatsen we een aantal regenwaterputten, samen met een waterpartij. Daarnaast leggen we een grote wadi aan, om op die manier overtollig regenwater maximaal te laten infiltreren in de grond.”

Het Green Eagle team van GLK.

Blik op de toekomst

De voorbije 25 jaar bleven Geert en Els fors investeren in GLK. Els licht toe: “In 2018 kwam er een volledig nieuw kantoorgebouw met magazijnen, inclusief eigen zonnepanelen. Ook op onze recyclingsite wekken we onze eigen elektriciteit op. Jaarlijks doen we heel wat investeringen in een divers en modern wagen- en machinepark. Want stilstaan is achteruitgaan.” 

Wat brengt de toekomst voor het familiebedrijf? “We willen verder uitbreiden”, stelt Els. “Vooral in de recyclage van grond en bouwafval is er nog veel potentieel. Onze ambitie is niet om de grootste te worden, maar wel de beste in ons segment te zijn. GLK is en blijft een plaatselijke kmo, met een sterke lokale verankering. Een van onze grootste uitdagingen – naast de alsmaar stijgende grondstof- en energieprijzen – blijft het vinden en aan boord houden van goede medewerkers. We koesteren dan ook de mensen die voor ons werken. Dit jaar willen we ons zilveren jubileum vooral samen met ons personeel vieren. Dat verdienen ze meer dan ooit!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details