Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Duivels slim beleggen, hoe doe je dat?
Als belegger hoef je niet te scoren binnen de 90 minuten zoals een topvoetballer.

Duivels slim beleggen, hoe doe je dat?

De Rode Duivels deden in november opnieuw een gooi naar de wereldtitel voetbal. Het heeft helaas niet mogen zijn. Hoewel een direct financieel gewin niet onmiddellijk hoog op de agenda stond, mogen we toch niet vergeten dat eindwinst elke lid van de ploeg een klein half miljoen euro rijker had gemaakt. Voor veel ondernemers onder ons een bonus waar we enkel maar van kunnen dromen. 

Daarbij komt nog dat de meeste Rode Duivels er bij hun respectievelijke clubs financieel warmpjes in zitten. Een aantal onder hen verdienen riante bedragen per week. Zo zal een hele generatie topvoetballers na hun carrière een fortuin van soms tientallen miljoenen bij elkaar gevoetbald hebben, om van sponsoring en andere inkomsten nog maar te zwijgen. Een leven als God in Frankrijk of als sjeik in Qatar lijkt op hen te wachten éénmaal ze hun schoenen aan de haak hangen… of toch niet?

Bankroet na vijf jaar

“Je zal nog veel “De Kleedkamers” kunnen maken met marginalen die alles kwijt zijn”, vertrouwde Dries Mertens sportjournalist Ruben Van Gucht vier jaar geleden toe tijdens diens programma “God in Napels”. 

Een opvallende uitspraak van Mertens, waarmee hij alludeerde op het hallucinant aantal topvoetballers dat er na zijn voetbal­pensioen binnen de kortste keren in slaagt om zijn fortuin erdoor te jagen. De cijfers zijn ontnuchterend: 60% van de Premier League-voetballers zijn binnen de vijf jaar na hun carrière failliet, ook al hebben ze miljoenen verdiend. Gelijkaardige cijfers vinden we trouwens terug in de Amerikaanse profliga’s NBA en NFL.

De belangrijkste redenen: gokken, onvoldoende kennis van investeringen of beleggingen en overmatig spenderen tijdens én na hun carrière.

De tering naar de nering

Het gokken buiten beschouwing gelaten, zijn er toch meerdere raakpunten in ons gedrag als ondernemer wanneer het gaat over het behoud van levensstandaard, investeren en beleggen. We geven met z’n allen een stuk meer uit dan we ons kunnen permitteren, zeker in het licht van het behoud van dat levenscomfort éénmaal we op pensioen zijn. En dat heeft zo zijn redenen.

‘Belgen overschatten hun pensioen’ blokletterde De Tijd reeds op 4 juli 2018. We citeren uit het artikel: “Belgische 55-plussers denken dat ze 75 procent van hun huidig jaarlijks inkomen nodig zullen hebben om na hun pensioen comfortabel te kunnen leven. In werkelijkheid ontvangen ze gemiddeld maar 54 procent van hun laatste loon als pensioen.”

Een bijkomend probleem is dat de Belgen in het algemeen en de ondernemers in het bijzonder de kosten voor levensonderhoud sterk onderschatten. “Belgen denken dat een derde van hun pensioen zal volstaan om die kosten te dekken, terwijl ze in werkelijkheid de helft van hun pensioen nodig hebben. Dat is potentieel problematisch”, volgens hetzelfde artikel in De Tijd.

Als vuistregel kan je ervan uitgaan dat je, om vanaf je 65 1000 euro per maand uit te geven gedurende 20 jaar, een kapitaal nodig hebt van € 240.000. Deze berekening houdt rekening met een netto rendement van 2% en een inflatie van 2%. Wijzigen die cijfers, dan kan het benodigde kapitaal gevoelig stijgen of dalen. En wie meer wil uitgeven dan 1000 euro, heeft uiteraard ook meer ­kapitaal nodig.

Investeer regelmatig en verstandig 

Ook op het vlak van investeringen en beleggingen scoren zowel de topvoetballers als wij vaker niet dan wel. Al zien we hier wel een duidelijk verschil. De topvoetballer schiet geregeld mis door ondoordachte investeringen terwijl de klassieke spaarrekening-belegger simpelweg niet belegt.

De reden waarom men niet belegt of vasthoudt aan de klassieke spaarrekening is ingegeven door de vrees voor het onbekende. Veel beleggers kennen onvoldoende het onderscheid tussen risico op korte termijn en risico op lange termijn.

Ook daar is financiële kennis en begeleiding dus broodnodig, want een beter beleggingsresultaat kan op termijn een gigantisch verschil uitmaken. Regelmatig contact met jouw adviseur gesteund op heldere en transparante informatie die tegemoet komt aan jouw noden, is alvast een goede optie.

De conclusie is dat verstandig beleggen over een langere termijn loont, ongeacht de grootte van je spaargelden, en dat niets doen geen oplossing biedt. Begin er dus vroeg genoeg mee, al is het maar voor kleine bedragen.

Laat je tenslotte niet uit het lood slaan door korte termijn schommelingen. Je hoeft immers niet te scoren binnen de 90 minuten zoals een topvoetballer. Hoe meer tijd je hebt, hoe groter de kans dat jouw inspanningen wel degelijk beloond worden.

Callant Financieel Advies ondersteunt en begeleidt je om jouw financieel plan op punt te stellen. Verzeker jouw toekomst en vraag een gesprek via [email protected]. Wens je meer info over het aanbod van Callant Financieel Advies? www.callantfinancieeladvies.be.

CALLANT FINANCIEEL ADVIES NV
Kapellestraat 113
8020 Oostkamp
[email protected] 
www.callantfinancieeladvies.be 
KBO nr. 0429.196.294

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?