Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
De private banker: een klankbord om meer te halen uit uw vennootschap
Gert Biesmans: “Onze private bankers hebben de gave om complexe zaken begrijpelijk uit te leggen.”

De private banker: een klankbord om meer te halen uit uw vennootschap

Om een bedrijf uit te bouwen en te laten groeien, investeert elke ondernemer tijd, geld en veel persoonlijke energie. Met passie wordt stap voor stap gewerkt aan de toekomst. Door de jaren heen wordt zo een vermogen opgebouwd, zowel binnen de onderneming als privé. Om daar de beste oplossingen en bescherming voor te vinden, kunnen ondernemers rekenen op de private bankers van Degroof Petercam. “Samen met de ondernemer zorgen we ervoor dat hij of zij meer haalt uit de vennootschap of zelfstandige activiteit”, vertelt Gert Biesmans, Head of Private Banking Flanders.

Hoe vullen jullie de rol van private banker concreet in? 

Gert Biesmans: “Wij zijn een compagnon de route voor een ondernemer in elke levensfase, vanaf de oprichting van het bedrijf tot aan de successieplanning en het pensioen. Uiteraard begeleiden we de vermogensopbouw, zowel binnen de onderneming als privé. De kunst bestaat er vaak in om het opgebouwde vermogen op een fiscaalvriendelijke manier privé te kunnen aanwenden en te investeren voor later. Wij zijn daar de uitgesproken partner voor omdat we een overzicht houden over het geheel en elke beslissing afwegen in functie van het bedrijf, de ondernemer en de familie.” 

De meeste ondernemers worden omringd door adviseurs: bankiers, accountants, advocaten, consultants of andere experts. Waarin schuilt de toegevoegde waarde van een private banker?

Gert Biesmans: “Elke expert heeft zijn eigen rol te vervullen. Wij treden niet in hun plaats. Wel zullen we het gesprek aangaan over hoe het vermogen wordt opgebouwd en geoptimaliseerd. We stellen vast dat sommige ondernemers hun privévermogen graag privé houden en er niet met hun boekhouder over spreken. Wij zijn dan de aangewezen partij om het zicht op het geheel te bewaren. We treden ook in gesprek met de ondernemers over waar ze naartoe willen, hoe ze de volgende fase van hun bedrijf zien en wat het einddoel is: een overdracht aan de kinderen of een verkoop? Vanuit onze vertrouwensrol zijn we een adviseur en kunnen we ook moeilijke onderwerpen ter sprake brengen.” 

Degroof-Petercam is de uitgesproken partner om elke beslissing af te wegen in functie van het bedrijf, de ondernemer en de familie.

Welke ervaring en expertise brengt een private banker aan de tafel? 

Gert Biesmans: “Onze private bankers hebben de gave om complexe zaken begrijpelijk uit te leggen. Ze kunnen het gesprek aangaan met de ondernemer, met de kinderen, maar evenzeer met een weduwe van 80 jaar. Uiteraard hebben ze een brede kijk op wat er reilt en zeilt in de economie en op de aandelenmarkten. Ze hebben ook kennis van estate planning, maatschappen en schenkingen bijvoorbeeld. 

En de private bankers kunnen rekenen op de ondersteuning van een pak collega’s binnen Degroof Petercam voor specifieke vragen en problemen. Als men zich vragen stelt over een mogelijke verkoop van het bedrijf, dan zijn er experts in corporate finance ter beschikking. We kunnen zelfs een waardering opmaken en mee de markt opgaan om een overnemer te zoeken.”

En met welke financiële oplossingen maakt Degroof Petercam het verschil? 

Gert Biesmans: “We beschikken over een ruim pakket aan oplossingen. Zo hebben we bijvoorbeeld een gamma DBI-fondsen die fiscaal geoptimaliseerd zijn om gelden van de vennootschap te beleggen. Wat stock­optieplannen betreft, zijn we één van de weinige partijen die dit nog aanbiedt op de Belgische markt. En voor een ondernemer die na een verkoop opnieuw wil investeren, maar liefst niet te veel risico loopt, hebben we fondsen in private equity. Op die manier kan men opnieuw in een bedrijf participeren, maar met een spreiding van het risico, wat het perspectief op vermogensaangroei ­verhoogt.”

We beleven volatiele tijden op de beurs. Welke strategie is vandaag aangewezen voor het opbouwen van een privévermogen? 

Gert Biesmans: “De markten zijn inderdaad niet makkelijk in te schatten. Maar ik zit al bijna 25 jaar in dit vak en ik heb nooit echt gemakkelijke markten gekend. De kunst bestaat erin om gediversifieerd te beleggen met een langetermijnperspectief, in verscheidene regio’s, over verschillende activaklassen heen. Wij kijken ook richting private equity, omdat die bedrijven toch minder gevoelig blijken voor beurs- en renteschommelingen.  

Nu het renteklimaat veranderd is en de inflatie langdurig hoog blijft, zien we veel verschuivingen in de markten. De impact daarvan is niet te onderschatten. Obligaties waren bijvoorbeeld 10 jaar lang niet in trek, nu zien veel mensen er opnieuw een vaste waarde in. Het is voor iedereen aangewezen om eens met een kritisch oog naar de beleggingsportefeuille te kijken en te zien of die nog op het juiste spoor zit. Uiteraard zijn wij er dan als klankbord en adviseur. Wie meer uit zijn vennootschap wil halen, kan vrijblijvend een afspraak maken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details