Hét toonaangevende zakenplatform voor Vlaanderen
Burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp aan het woord 

Burgemeester Jan de Keyser van Oostkamp aan het woord 

“Onze ambitie is een handelsmagneet te zijn ten zuiden van Brugge”  

Oostkamp is een gemeente vol handel en bedrijvigheid. De transformatie van plattelandsgemeente tot voorstad van Brugge werd ingezet begin de jaren ‘60 toen elektronicabedrijf Siemens een vestiging opende vlakbij de E40. Siemens is intussen weggetrokken, maar de straat heet nog altijd Siemenslaan. Het Oostkampse ondernemerschap kende de voorbije 60 jaar een sterke groei. En als het aan burgemeester Jan de Keyser (CD&V) ligt, blijft dat zo: “We moeten de dynamiek gaande houden, want bedrijven en handel versterken elkaar. En daar vaart iedereen wel bij.”

Welke troeven kan Oostkamp uitspelen in het aantrekken van bedrijven?    

Jan de Keyser: Wij zijn een bovengemiddelde gemeente, en we willen dat met fierheid uitstralen. Ten eerste zijn we strategisch gelegen, op het knooppunt van de E40 en E403, met vlotte bereikbaarheid naar de havens, de kust, Gent, Brussel en Antwerpen. Ten tweede heerst hier een politiek stabiel klimaat, waardoor we op middellange en lange termijn kunnen denken en werken. En daarnaast gaan we prat op ons ondernemingsvriendelijk klimaat. Oostkamp heeft ondernemen in de genen. Na de komst van Siemens heeft de industrie zich uitgebouwd en begon de verstedelijking. We hebben dat een plaats gegeven en als hefboom gebruikt voor verdere ontwikkelingen. Een goeie ruimtelijke planning met plaats voor ondernemen was de basis.

De eerste industriële activiteit ontwikkelde zich in de jaren ‘60 aan de Siemenslaan, op de site waar vandaag TE Connectivity gevestigd is.

Welke sectoren zijn hier vandaag sterk vertegenwoordigd? 

Jan de Keyser: In de technologische sectoren hebben we een aantal wereldspelers. Zo is er TE Connectivity, dat een groot deel van de oude Siemens-campus heeft ingenomen. Maar ook BMT Aerospace en IGW, het vroegere Watteeuw, lokale industriële spelers, die top zijn in hun niche. Citymesh, het bedrijf van Mitch De Geest dat een pionier is in 5G, heeft zich bij ons gevestigd in de Siemenslaan. En daarnaast zien we dat de campus O-Forty veel R&D-activiteiten aantrekt. Dat is een cluster waar vele bedrijven met elkaar  connecteren.

Maar ik wil ook onze 180 actieve landbouwbedrijven vermelden. We kennen dezelfde neerwaartse trend als elders in Vlaanderen, maar een belangrijk deel van ons buitengebied wordt nog altijd productief ingevuld door de land- en tuinbouw. We moesten die sector koesteren. Daarom hebben we enkele jaren geleden een zone met ontwikkelingskans voor glastuinbouw gecreëerd vlakbij de E403. Een jonge tuinbouwer heeft zo het familiebedrijf verder kunnen uitbouwen.

Is er nog ruimte beschikbaar voor nieuwe bedrijven? 

Jan de Keyser: In het RUP Rodenbach is een bedrijventerrein van 10 hectare voorzien, dat ontwikkeld wordt door WVI en Global Estate Group. Ik stel vast dat de vraag groot is en bijna alle percelen zijn toegewezen. De bouw zal kortelings starten. We kunnen nog een lokaal bedrijventerrein van 3 hectare ontwikkelen in Ruddervoorde. Ik zie die locatie dicht bij de E403, omdat we dan ook de betoncentrale De Laere beter kunnen ontsluiten. Onze visie botst echter met die van de hogere overheid, die van mening is dat een lokaal bedrijventerrein niet bij een autosnelweg mag liggen. Maar ik geef nog niet op!

Jan de Keyser: “We moeten mensen van de periferie aantrekken naar ons handelscentrum met beleving, kwaliteit en een klantgerichte houding.”

Oostkamp staat ook bekend om zijn handelscentrum. Kan die lokale handel stand houden? 

Jan de Keyser: We zijn fier op ons bruisende handelscentrum, dat in schril contrast staat met veel andere gemeenten van ons niveau. We kennen geen noemenswaardige leegstand. Maar de uitdaging en de bekommernis blijft wel om het niveau van ons winkelcentrum hoog te houden. Daarom investeren we als gemeente in verdere opwaardering van de kern, en we investeren bijvoorbeeld mee in de ondergrondse parking in de Schooldreef. Onze ambitie is om een winkelmagneet te worden ten zuiden van Brugge. We moeten mensen van de periferie aantrekken met beleving, kwaliteit en een klantgerichte houding. Als gemeente denken we ondernemend mee met onze handelaars.  

Op welke manier ondersteunt het gemeentebestuur de lokale economie? 

Jan de Keyser: We beschikken over een volwaardig loket economie met een voltijds personeelslid. Die dienstverlening is nuttig voor de lokale winkelier, voor een starter die zich hier wil vestigen en evenzeer voor een ondernemer die een vergunningsaanvraag heeft en de procedure wil kennen. Er is één aanspreekpunt. Als bestuur willen we ook dat het vooruit gaat, en durven we een economisch dossier wel eens positief discrimineren, zodat het voorrang krijgt. 

Daarnaast is het onze rol als lokale overheid om ondernemers en bedrijven met elkaar te verbinden, om contacten te faciliteren. Jaarlijks brengen we bijvoorbeeld de top-20 van grootste bedrijven bij elkaar. Voorts gaan we geregeld op bedrijfsbezoek, om de bedrijven goed te kennen en te weten wat hun verzuchtingen zijn. En ik neem ook elke gelegenheid te baat om publiek onze ondernemers een hart onder de riem te steken en ze te bedanken voor hun inzet. We moeten draagvlak blijven creëren voor onze bedrijven. 

“Ik ben enorm trots op het businesspark O-Forty, dat voor ondernemend Oostkamp een fundamentele meerwaarde vormt.”

Op welk economisch project bent u het meeste trots?

Jan de Keyser: De O-Forty campus. Het was niet evident om die locatie te ontwikkelen, maar we hebben het voor mekaar gekregen. Vandaag werken er 450 mensen. Omwille van het succes, komen er straks nog drie torens bij. Dat hebben we beleidsmatig slim gefaciliteerd, omdat we er voor ondernemend Oostkamp een fundamentele meerwaarde in zien. Eenmaal afgewerkt, zal er plaats zijn voor ongeveer 800 mensen. We hopen dat zij niet enkel naar het werk komen en weer naar huis gaan, maar ook in Oostkamp boodschappen doen en shoppen. Als gemeente zullen we samen met onze handelaars creatief uit de hoek komen om die mensen naar het centrum te halen. 

In welke dossiers moeten er knopen worden doorgehakt om van deze streek nog meer of een nog betere ondernemende regio te maken? 

Jan de Keyser: Iedereen weet dat ik een voorstander ben van gemeentelijke fusies. Jammer genoeg zijn de geesten daar nog niet rijp voor. Samen met Zedelgem en Beernem tellen we 60.000 inwoners die zowat hetzelfde DNA hebben. We zouden kunnen uitgroeien tot een sterke regio ten zuiden van Brugge. Sowieso moeten we op regionaal niveau sterker worden, er wordt nog te veel binnen de eigen gemeentegrenzen gedacht. Dat geldt trouwens ook voor de stad Brugge, die wat mij betreft meer mag uitbreken buiten haar muren. Ons arrondissement omvat een mooi gebied waar we samen nog meer kunnen bereiken op het vlak van mobiliteit, ondernemen en tewerkstelling. Ik ben echt optimistisch over de toekomst van onze regio.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details